Fiz

Recenzija izdelka
30. 1. 2019 - 8.45

Mobilne igre so ... bljeh. Enkrat lani smo se jim za debelo uro posvetili v Pritiskavcu Gold in največ časa porabili za pritoževanje nad izkoriščevalskimi poslovnimi modeli. A ob oddaljenosti od pravega računalnika nas tu in tam vseeno zasrbi mobitel in treba ga je kvalitetno popraskati. Zato danes tapkamo po relativno starem mobilnem naslovu z imenom Fiz.

Njegove korenine so skoraj kičasto neodvisne. Glavni avtor po imenu Sean Sanders je dal leta 2012 odpoved, ko je podjetje, v katerem je dotlej delal, prevzela zloglasna Zynga. Odšel je na svoje, operacijo poimenoval Bit By Bit Studios in čez nekaj mesecev povabil še nekdanjo sodelavko Kelly O’Donnell. Duo je leta 2013 uspešno zagnal in zaključil množicarsko kampanjo na Kickstarterju, a dosegla sta le prvega od vseh zastavljenih finančnih ciljev in zbrala nekaj manj kot devet tisoč dolarjev. Mizerno vsoto jima je nekako uspelo smotrno porabiti in konec istega leta je proti vsem pričakovanjem izšel Fiz, mobilna simulacija hipsterske mikropivovarne.

Igra je relativno standardna tajkunščina - začnemo z ekipo štirih nesposobnežev, po generičnem receptu v garaži varimo povprečen lager, ga prodajamo v frendovem baru in potrpežljivo zremo v finančna poročila. Čez čas lahko odklenemo nove sestavine in vrste piva, nadgradimo opremo, izobrazimo ali nadomestimo zaposlene in prodremo v gostilne ter trgovine različnih vrst. Poleg klasičnih dosežkov nas nazaj pred ekrančke vleče predvsem zgodba, ki je je za tovrsten žanr presenetljivo veliko. Na svojih pivovskih epopejah boste tako med drugim reševali uročene krčme, spoznavali alkoholne navade Nemcev skozi letne čase in morda celo zdravili smrtno bolne. Ob pivu se res rešuje svet.

Naj opozorimo, da nizkega proračuna igre ni moč povsem spregledati. Sicer simpatični pikselski liki so mizerno animirani: po prostoru lebdijo s stalno hitrostjo in njihove noge ritmično korakajo, tudi ko stojijo na mestu. Glasba in zvočni učinki so zelo očitno pobrani z brezplačnih spletišč, grafičnih elementov pa je izredno malo; praktično ves čas igranja boste zrli v en in isti ekran. A naj vas to ne odvrne - od neodvisnega studia z dvema zaposlenima, ki sta svoj prvenec uspela sproducirati za ekvivalent letne minimalne plače, ne bi bilo pošteno pričakovati več. Premišljena izbira žanra, platforme in vizualnega sloga potisne vse naštete pomanjkljivosti v ozadje, zato lahko Fiz iz vsega srca priporočamo, če že morate igrati ravno na telefonu. Brez mikrotransakcij in podobnega sranja ga lahko na vseh mobilnih platformah kupite za tri evre.

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.