100 decibelov

Oddaja

V tokratni oddaji boste poslušali:

- Komad Samuela Bluesa z novega albuma Samurai Shoes s prve!

Novi album je izšel 19. junija in ga bo moč videti v živo jutri, 1. julija, pred Kinom Šiška. Nastopil bo skupaj z Miho Eričem.

- Intervju z Umdhlebi, to je Luko Bevkom, o novem albumu Nikoli ne boš sam

Nikoli Ne Boš Sam was recorded in the first days of May for Radio Študent Afterparty. It was days after I was stopped by cops on the 1. 5. protest against totalitarian laws here in Slovenija. 70 protesters on bikes were encountered by 40 cops. I was their first target as I had a sound system on my bike. There were a lot of mistakes in the procedure by cops, but yesterday I got a letter from health inspectorate(without fine, yet) saying I clearly break the COVID-19 laws of gathering on public places. This means I'll get a minimum 400€ fine. I'm still waiting for the fines from police.

There was a clear message from the state to all the protesters in Koper that day and this was do not voice your opinion against the state. Luckily for us(as a movement) people videotape the cop that was chasing me and did so many errors in the procedure that outraged the whole country. Next protests in Koper had a different scenarios. There were just a few cops and didn't harass anyone.

- Intervju s fijijem, to je Fedjo Saksido, o njegovem EP-ju polagamo račune

- Komad dvojca Mrk z novega albuma I.

- Komad novega projekta, v katerem sodeluje Kaja Draksler, to je Czajka & Puchacz (Priba & Čuk), z albuma BIVALIŠČA
Kaja Draksler - klavir, Rhodes, tolkala
Szymon Gąsiorek - bobni, tolkala, elektronika

Album je bil posnet avgusta 2019 v Cankarjevem domu na Vrhniki in bo izšel jutri, 1. julija, pri založbi Klopotec.

Eva Kraševec album opiše z naslednjimi besedami:

 

Nekdo je menda rekel, da je glasba to, kar se zgodi med dvema tišinama. Jaz pa mislim, da je glasba tisto, kar se zgodi v tišini in onkraj nje. In morda je glasba Bivališč ekskluzivno srečanje tišin dveh ustvarjalcev. Dveh tišin, ki si prihajata naproti, dveh tišin, ki ustvarjata široko in še neslišano paleto zvočnosti, dveh tišin, ki se približujeta in oddaljujeta v samosvojem valovanju. In pri tem ustvarjata habitate, jih naseljujeta z izpovedno močjo glasbene poezije, zgovorna v lapidarnosti, razkošna v askezi ter posvečena vsak svojemu inštrumentu. Album Bivališča vabi v domišljijske ambiente, kjer živijo človeške ribice, pelikani, mravlje, pribe, čuki in vsi prebivalci gozda. Pri tem deluje odprto, igrivo in uvaja popolnoma nove zvočnosti, ki jih je zaradi njihove mnogovrstnosti potrebno imenovati kar v množini. Glasbenim elementom se mestoma pridružijo okruški pravljic, ki smo jih poslušali v otroštvu. S to gesto glasba zadobi svojevrstno psihoanalitsko dimenzijo, saj ustvari odsev spominov in spaja preteklo s sedanjim in morda tudi s prihodnjim. Kaja in Szymon sta čarovnika Bivališč, kreatorja in prebivalca teh nenavadnih in privlačnih svetov, ki s svojimi čudnolepimi lužami spominjajo na islandske gejzirje, s skrivnostnimi koncertnimi mušnicami pa na novo odkrivajo pravljičnost narave. Narava je bivališče, v katerega z umetnostjo vstopata glasbenika ali pa prav nasprotno – umetnost je bivališče, kamor glasbenika vnašata naravo. In morda je prav to njun prikriti namig poslušalcu v prenasičenem urbanem okolju. Bivališča so album, ki zapelje v unikatni glasbeni univerzum Alice v čudežni deželi iz katerega si poslušalec ne želi oditi.

- Izbor koncertnih zapovedi!

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.