Še vedno trideset potovanj okoli sonca

Še vedno trideset potovanj okoli sonca

Oddaja
grateful dead 30 trips around the sun box open
24. 8. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (garcia,hunter) LOSER grateful dead 7.02

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Loser, pesem Jerryja Garcie in Roberta Hunterja, ki jo najdemo na solo albumu Garica iz 1972. leta, prvič pa so jo slišali na koncertu Grateful Dead 18. februarja 1971. Tale izvedba je z nastopa Grateful Dead v Worchesterju, 21. oktobra 1983.

Nocoj smo pri četrti od predvidenih petih oddaj, v katerih v avgustu ob sredah zvečer poslušamo izbor po ene izvedbe z vseh tridesetih koncertnih posnetkov, zbranih v monumentalni zbirki 30 Trips Around the Sun, s katero so lani obhajali petdesetletnico ustanovitve in trideset let delovanja zasedbe v času od 1965 do 1995. V zbirki je za vsako leto po en izbran koncert.

Osemdeseta sicer sploh niso bila dobra leta niti za Grateful Dead niti za njihove koncerte, a naslednji, tisti iz 12. oktobra 1984 v Augusti, je visoko na lestvici najboljših koncertov Grateful Dead nasploh, ne le en najboljših iz osemdesetih. Z njega poslušajmo tole navdahnjeno izvedbo pesmi It Must Have Been The Roses, izvirno spet s solo albuma Jerryja Garcie, tokrat z Reflections iz 1976. leta.

2. CD, 2 (garcia,hunter) IT MUST HAVE BEEN THE ROSES  grateful dead 6.21  (5.55)

1985. leta so Grateful Dead slavili dvajsetletnico delovanja. 24. junija so nastopili v Cincinnatiju in med drugim takole odigrali še eno klasiko Jerryja Garcie in Roberta Hunterja, They Love Each Other.

3. CD, 3 (garcia,hunter) THEY LOVE EACH OTHER grateful dead  8.26  (8.10)

3. maja 1986 so Grateful Dead nastopili v Sacramentu, kjer so takole odigrali pesem Comes A Time, izvirno prav tako s solo albuma Jerryja Garcie, Reflections iz 1976. leta, občasno pa se je pojavila tudi v repertoarju Grateful Dead. Comes A Time.

4. CD, 4 (garcia,hunter) COMES A TIME grateful dead 7.37

Še ena od pesmi s solo albumov Jerryja Garcie, ki je postala del repertoarja Grateful Dead, je Sugaree. Izvirno je bila objavljena na solo albumu Garcia 1972. leta, že leto prej pa so jo igrali na koncertih. Tale izvedba je s še enega zelo hvaljenega nastopa Grateful Dead v osemdesetih,  v dvorani Madison Square Garden v New Yorku, 18. septembra 1987.

5. CD, 5 (garcia,hunter)  SUGAREE  grateful dead  10.29

Jerry Garcia, ki se mu je slabšalo zdravstveno stanje, je poskušal opustiti večino svojih odvisnosti od omamnih sredstev. Kljub temu je julija 1986. leta padel v nekajdnevno diabetično komo. Ko si je opomogel, je skupina 1987. leta objavila album In The Dark, katerega uvodna pesem je bila Touch of Grey, katere del besedila govori o tem, da se je naučil svojo lekcijo in da bo preživel. Vendar pesem ne govori o omenjeni življenjski izkušnji, saj je nastala že v začetku osemdesetih. Grateful Dead so jo recimo prvič igrali na koncertu 15. septembra 1982. leta. Ironično, da je bila pesem tudi največja uspešnica zasedbe in je edina, ki ima uradni video spot za predvajanje po MTVju. Poslušajmo izvedbo z nastopa v Oxfordu, 3. julija 1988. leta. Touch Of Grey.

6. CD, 6 (garcia,hunter) TOUCH OF GREY grateful dead 6.45  (6.25)

V osemdesetih je bil klaviaturist v Grateful Dead Brent Mydland, ki je dodal svoj pečat predvsem v drugi polovici osemdesetih, ko so kar nekaj njegovih pesmi igrali na nastopih in jih več uvrstili tudi na obe takratni studijski plošči, In The Dark iz 1987 in Built To Last iz oktobra 1989. Mi sedaj ne bomo poslušali nobene pesmi Brenta Mydlanda, ne zgolj zato, ker smo jih v minulih letih že tako rekoč vse, tudi v posebni oddaji, posvečeni njemu. Ne bomo poslušali niti kake druge pesmi z omenjenih dveh studijskih plošč, temveč tole pretresljivo izvedbo starejše klasike Stella Blue iz začetka sedemdesetih, izvirno s studijske plošče Wake Of The Flood iz 1973. leta. Tale izvedba je z nastopa Grateful Dead v Miamiju, 26. oktobra 1989. Stella Blue.

7. CD, 7 (garcia,hunter) STELLA BLUE grateful dead  8.16

Nocojšnjo oddajo Izven zakona, v kateri smo povzemali del najboljših primerkov z nastopov Grateful Dead v osemdesetih, zaključujem s posnetkom, s katerim so se Grateful Dead poslovili na omenjenem koncertu v Miamiju, 26. oktobra 1989, And We Bid You Goodnight.

8. CD, 8 (trad.) AND WE BID YOU GOODNIGHT  grateful dead  2.45

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness