14. 5. 2018 - 14.30

EkeBuba, The Celetoids, Punčke

Audio file

MKNŽ Ilirska Bistrica, 12. 5. 2018

 

V maju smo na domačih tleh zaznali res pestro koncertno ponudbo. Klubska sezona je na vrhuncu, v tokratni RŠ recenziji pa se ukvarjamo s koncertom v ilirskobistriškem MKNŽ-ju, kjer so to soboto nastopili trije hrvaški bendi: EkeBuba, Celetoids in Punčke. Prva dva benda sta v najstarejšem klubu bivše Juge na ta dan zaključila evropsko turnejo, vsi trije pa so se tokrat prvič pojavili na odru kluba v Bistrici.

Prvi so nastopili EkeBuba, ki preigravajo brzinski punk v stilu ameriških HC pionirjev, na primer benda The Untouchables. Oziroma bolje povedano, bend svoj navdih črpa iz omenjene struje, še posebej iz dela bendov, ki posnemajo prvi val ameriškega hardcorea ala Career Suicide in Brutal Knights. Očitni so tudi vplivi hrupnega garažnega rocka. A tisto, kar nas je najbolj vznemirilo, je brzina benda. Njihov nastop je bil tej hitrosti prilagojen tudi v trajanju, saj ni trajal več kot dvajset minut. Tričlanski bend napada z bobnarjem in dvema kitarama. Žal basa ne vključujejo, a ga tudi nismo zares pogrešali. Podobno kot Celetoids so tudi EkeBuba povezani z zagrebško založbo Doomtown Records, pri kateri so izdali dve kaseti. Skratka, EkeBuba so bend, ki je vreden vse pozornosti. Vrhunski performans brez bedarij. En, dva, tri, greš!

Sledili so Celetoids in prva razlika je bila v tokrat vključenem basu in malce počasnejšem tempu. Tudi v njihovem primeru gre za agresiven post-punk, ki spominja na prve plošče benda The Wipers, na primer Is This Real?. Nasilno mlatenje bobnov s strani bobnarke je bilo v tem primeru glavna točka atrakcije, kvaliteti nastopa pa je pripomoglo tudi dejstvo, da je bend izjemno uigran, saj je ravno zaključil dvotedensko turnejo. Tako kot EkeBuba so tudi Celetoids svoj set odigrali brez daljših pavz med komadi in ne da bi izgubljali na energiji. Bend več pozornosti namenja melodijam inštrumentov in tudi vokala, tako je tudi publika delovala bolj sproščeno in temu primerno poskakovala pod odrom. Celetoids so nazadnje izdajali leta 2016, letos pa so ta material izpred dveh let izdali še na vinilu. Album Pupal Stage so sicer prvotno izdali na kaseti, mi pa - te kasete že naposlušani - neučakano pričakujemo njihov nov material.

Po krajši pavzi so nato oder zasedle še Punčke. Pričakovali smo sicer nek povprečen gražni rock, a takšna vizija se nam je podrla že s prvim udarcem po kitari. Odrska prezenca, ki jo obvlada kitaristka in vokalistka, je enormna. Njen performans je bil naravnost zastrašujoč, s pogledom besno usmerjenim v publiko, medtem ko se je istočasno s kitaro razmetavala pod odrom. Zvok njene kitare je bil brez dvoma najostrejši in najglasnejši v celotnem večeru. Kitara je preglasila tudi vokal in zasenčila celo solidno ritem sekcijo, ki ji ne moremo očitati ničesar razen tega, da bi si lahko drznila več.

Za razliko od predhodnih bendov, žanrsko obeh fokusiranih v eno špuro, so Punčke prinesle bistveno več dinamike. Slišali smo lahko garažne rock rife in tudi bolj grungerske pasaže. Predvsem pa je očitno, da so Punčke podedovale dediščino novega vala bivše Juge. Tistega, ki je bil najbolj usmerjen v kitare. Žal pa ne moremo spregledati niti podobnosti s srbskimi konkurenti Repetitor. Kakorkoli obrnemo, je očitno, da ima bend za sabo kilometrino ali da jo ima vsaj edina stalna članica benda, kitaristka in vokalistka. Njihov nastop je bil najdaljši in tudi med tem koncertom energija ni pojenjala. Kitaristka je večkrat skočila z odra, se zaganjala v publiko, se metala po tleh in agresivno stružila po kitari tako, da ji je v zadnji četrtini koncerta tudi počila struna. A to na poti do konca koncerta sploh ni bila ovira. Res suveren nastop.

V MKNŽ-ju smo imeli torej ta vikend priliko preveriti stanje hrvaške scene. V klubu sta se srečali dve struji post-punka: ena v bolj DIY vodah in druga, ki skuša prodreti na večje festivale in nagovoriti širšo publiko. Skratka še en odličen večer v Mladinskem klubu Nade Žagar, ki s polno paro pelje klubsko sezono dalje proti zaključku. Naj na tem mestu naznanimo še prihajajoče koncerte v Ilirski Bistrici: 26. 5.: 52. Obletnica MKNŽ: THE RESTARTS; 9. 6.: PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA; 19. 6.: THE BELLRAYS, 22 in 23. 6.: Festival bistr'ških bendov; 26. 6.: MÖRPHEME, 10.7.: EASTERN STANDARD TIME in 18.7.: KOVAA RASVAA.

 

https://punchke.bandcamp.com/

https://theceletoids.bandcamp.com/

https://doomtownrecords.bandcamp.com/album/rat-bite-cs

https://doomtownrecords.bandcamp.com

http://www.drustvo-mknz.si/

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj