9. 3. 2018 - 9.05

SVAŠTARNICA

Audio file
Vir: Lastni vir

Današnjo Svaštarnico začenjamo pri ameriški založbi Orange Milk oz. njenem soustanovitelju Sethu Grahamu. Grahamova najbolj sveža solo izdaja se imenuje Gasp in, čeprav jo bomo lahko v celoti poslušali šele 23. marca, že pridobiva nekaj medijske pozornosti. Izdana v sodelovanju z Noumenal Loom, še eno kasetarsko založbo, na vinilu in seveda – kaseti, se Gasp razpršuje skozi raznolike klasične strukture in moderne tehnološke trike. Dve izmed kompozicij, ki jima lahko prisluhnemo zaenkrat, nosita pomenljiva naslova 'My desire for you is to stop being a fuck wad' in 'Whisper Slap'  kljub razpršenosti uspeta ohraniti smiselno nit in nakazujeta na razgiban album.

-

Pot svežih novic nadaljujemo na ameriški celini. S tretjim dolgometražcem Midnight in A Moonless Dream po lanskem Gravedigging nakazujejo še temačnejši album. Sprva so se The Buttertones sicer namenili posneti EP s šestimi skladbami, a jih je delo v studiu po na novo vpeljanem, precej bolj intuitivnem principu hitro pripeljalo do polnega ploščka. Fantje že začenjajo turnejo po ZDA, v Evropi pa jih bomo lahko ujeli maja, ravno, ko bo njihov album Midnight in a Moonless Dream v celoti dosegljiv širši javnosti.

-

Pomladanskih glasbenih novic in napovedi iz Združenih držav kar mrgoli. Jamie Stewart, ustanovitveni član priznane eksperimentalne zasedbe Xiu Xiu, je napovedal zelo posebno omejeno izdajo prvega solo albuma, izdanega pod svojim imenom. Album An Aggressive, Chain Smoking Alcoholic Jamieja menda predstavi v še temnejši luči kot prej omenjena zasedba in ujame bistvo nekaterih njenih najbrutalnejših delov. Album je produciral naši javnosti dobro znan mojster terenskih posnetkov in ambientalnega dronea, Lawrence English, kar glede na njuno nedavno sodelovanje pri ustvarjanju glasbe za Lynchev film Factory Photographs niti ni tako presenetljivo. An Aggressive, Chain Smoking Alcoholic bo torej zadonel 21. aprila prek sveže založbe pinyon.

https://www.pinyon.co.uk/

-

Ambientalna dronerka Grouper, kot se najpogosteje podpisuje Liz Harris, je že z zadnjim ploščkom Ruins nakazala odstop od zvokov, ki smo jih bili navajeni slišati izpod njene skladateljske in producentske taktirke. Teaser v obliki singla Parking Lot pojasnjuje, da se bo tudi ravnokar napovedani Grid of Points najverjetneje nadaljeval v podobni maniri. Set skladb za klavir in vokal je bil napisan v tednu in pol, ko je Harrisino ustvarjanje prekinila povišana telesna temperatura. In čeprav kratek, še pravi Grouper, je album dokončan.

-

Današnjo Svašto novic iz sveta glasbe zaključujemo v zasneženem islandskem podtalju. Čisto sveža novica prihaja iz Post-dreifinga, umetniškega kolektiva, ki ga sestavljajo predvsem mladi umetniki iz različnih delov reykjaviške grassroot scene. Glavni cilj skupine je grajenje skupnosti in samozadostnosti umetnikov preko sodelovanja. V torek so izdali kompilacijo drullumall številka 1, ki jo praznujejo s koncertom in razstavo nocoj v prostoru za eksperimentalno glasbo in umetnost mengi. Prisluhnimo skladbi Rifnar Gallabuxur ustvarjalca Umerja Consumerja.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj