ŠIROM: I.

Recenzija izdelka
6. 1. 2016 - 19.00

ZARŠ, 2016

 

V nocojšnji Tolpi bumov bomo predpremierno poslušali svež in še ne uradno izdan album zasedbe Širom, ki bo izšel pri Založbi Radia Študent. Trio je sestavljen iz izkušenih glasbenikov, Ane Kravanja in Sama Kutina, ki sicer sestavljata duo Najoua, in Iztoka Korena, morda najbolj poznanega kot člana ŠKM bande. Večinoma instrumentalna glasba se skozi miniaturne preplete folkovskih, klasičnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo in zelo ganljivo izkušnjo. Že sami gradniki zvočne podobe so izjemno zanimivi, glasbeniki namreč uporabljajo širok izbor instrumentov, izvirajočih z vseh koncev sveta, od bendža, ukulel, balafona in prav tako nekaterih doma narejenih glasbil in zvoncev.  

Dinamika albuma je precej specifična tako v formatu skladb kot v ritmičnem in atmosferičnem loku. Jasneje jo sicer nakazujejo naslovi skladb, ki so prav tako poetični in redkobesedni kot glasba in vsaj za hip objasnijo abstraktno nrav albuma. Konfrontacijski uvodnik v ploščo s skladbo Samotni mora dehteti je takoj pritegnil recenezentkino pozornost. Namreč, sila nenavadna zvočna gmota te ujame nepripravljenega in odvrže v obličje samote, nemira, ki  se v tempu še stopnjuje v začetku skladbe Svetlobni prelaz čez vrnitev. Le-ta se v sredini umiri v dinamiki in usidra v poslušalčevem ušesu. Z vzhodnjaško melodiko in z daljnim vokalnim intermezzom v nekem trenutku v občutku spomni na spiritualnost skupine Popol Vuh.

Zvočila, ki izvirajo iz tako različnih folk tradicij, postanejo vezno tkivo za razvoj skladb s poudarki, ki valovijo od dobe na dobo, od instrumenta na instrument in med glasbeniki. V začetku Triologije se zdi, da se bo zgodil postrokerski izliv bande, a trio odpelje v prav drugo smer. Pojemanje in ugašanje dinamike pusti dovolj prostora za menjave instrumentov, poslušalčevo segrevanje in trans glasbenikov. Znotraj  epskih skladb se počasi mešajo teksture in strukture, ki jih zaznamujejo ritmično melodični vzorci. Včasih je glasbeni izraz v okviru zelo naturalnih zvokov in atmosfere, drugič se jezik spremeni v male miniature, v spiralno vzorčenje, ki prevzame vso pozornost. Enkrat vibrira celota, drugič je paradni konj znotraj melodije ali ritmike. 

V sredici Triologije se izlije ganljiva godalna melodija in takoj zatem spet meditacija in novo ritmično vzorčenje na balafonu. Taki neposredni melodični momenti so redki. Po eni strani zato, ker idiofonični instrumenti ne intonirajo v konkretnem tonu, po drugi pa igra teče med osnovnimi akustičnimi vzorci, ki se s subtilnimi prehodi sprevržejo v loopiranje iz dobe poudarkov, včasih pa muziciranje pač ni igra. Neverjetno, kako bogat zvočni svet nam predočijo glasbeniki; koliko nians zvoka, kako hitro pronica v ušesa, koliko reže v podzavest. 

Pristop glasbenikov je včasih otroško naiven v preprostem glasbenem iskrenju, drugič  je kompleksnost jasno izražena. Vzorčenje in ovijanje nežnih glasbenih pastelov zahteva  zbrano poslušanje, saj se zdi, da lahko krhko konstrukcijo odpihne v vsakem trenutku. Obenem pa je tok občutenja tako močan, da je poslušalčeva izkušnja zelo individualna in intenzivna. V nasprotju z glasbeniki, ki imajo tako močno prezenco ravno v skupnostni dinamiki. I. je plošča, ki zagotovo ničesar ne skuša prodati in vsiljevati, še najmanj egocentrizem. Tudi celostna estetika albuma je taka, saj ne napeljuje v nobeno izmed čustevnih ekstremov in se nenehno vrtinči okrog nedoločljivih, a čudovitih delov. 'Vsak dan je jutri nov dan' pravijo Širom in podajo štafeto razlage poslušalcu.

Lična in dovršena izdaja razkriva nedoumljivo lepoto dihotomij, po eni strani je zelo dovršena, a nikoli dokončana, nevsiljiva, a hkrati načelna, improvizirana in kolektivna, radovedna in obenem trudna ter nemirna in poduhovljena. Glasba, ki se sliši kot samozdravljenje, a hkrati zdravi poslušalca. Širom so pripravili izdajo, ki razkriva osebno  ter odkriva nove svetove in je upravičeno osvetljen biser slovenske glasbene krajine, kljub ali pa ravno zaradi vseh zgrešenih poizkusov opredeljevanja »slovenskosti«.

 

 

Triu Širom lahko prisluhnete 12. januarja na Cankarjevem torku skupaj s portugalsko zasedbo Powertrio.
https://www.facebook.com/events/170076526683757/
http://www.cd-cc.si/sl/glasba/powertrio-sirom-6413/

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

plata leta že na začetku leta!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.