BLACK DRESSES: FOREVER IN YOUR HEART

Recenzija izdelka
20. 3. 2021 - 19.00

samozaložba, 2021

 

Black Dresses ali dogodek, ki se je končal, še preden se je zares začel; projekt, ki ga sestavljata Devi McCallion in Ada Rook. Že s svojim prvencem WASTEISOLATION sta leta 2018 pretresli stičišča spletnega spleta, predvsem zaradi osebnoizpovednega aspekta albuma – spregovorili sta namreč o spolnem nasilju, ki sta ga obe doživeli v svojih rosnih letih.

Glasba že dolgo ne pomeni samo matematike; bolj kot kdaj koli prej ima opravka z identitetami in reflektiranjem družbenopolitičnih fenomenov. Pri Black Dresses ne moremo mimo dejstva, da sta Devi in Ada transspolni ženski, in šele ta informacija osmisli vse naslednje, ko govorimo o vzniku in padcu njunega skupnega glasbenega projekta. Odločitev za spolno tranzicijo je velik del tega, kar sta Devi in Ada kot glasbenici, hkrati pa je tudi vezivno tkivo, ki ju a priori povezuje s celotno transspolno skupnostjo. Vsaka kolektivnost potrebuje svoje protagoniste, s katerimi se lahko poistoveti in poveže, saj šele v tem momentu ustvari skupnost. Kot ženske potrebujejo ženske glasbenice, ki pojejo o skupni travmi vseh posameznic, tako tudi lezbijke potrebujejo svoje in tako naprej. Verjetno nismo še nikoli v zgodovini imeli toliko izjemno progresivnih in inovativnih medijsko vidnih transspolnih glasbenikov. Če naštejemo zgolj nekaj imen: Arca, Sophie, Backxwash, Laura Les, Hunter Hunt-Hendrix. Ko razmišljamo o plati Forever In Your Heart, spolna identiteta reprezentira prostor, v katerem na koncu ni pomembno, za kakšno glasbo ali kateri žanr gre, pač pa je v ospredju vsebina. Ni važno, ali gre za hiphop, noise pop, PC Music ali black metal – glasbeniki lahko zažarijo v katerem koli žanru, dokler imajo kaj za povedati, in tudi občinstvo se razvija na podoben način.

Zgodba Black Dresses se je zapletla po tem, ko je spletni kritik Anthony Fantano recenziral zasedbin četrti album Peaceful as Hell, zaradi česar je v zelo kratkem času pridobila izjemno veliko pozornosti. A veliko oboževalcev je njeno glasbo interpretiralo drugače kot glasbenici sami, kar je postalo velik problem za Devi, potem ko je ena izmed njunih skladb vžgala na TikToku. Skladba, ki je za Devi predstavljala prostor, kjer lahko spregovori o svoji travmi spolnega nasilja, je postala internetni meme. Če dogajanje strnemo in se na tem mestu izognemo razvijanju misli o problemu interpretacije in dekonstrukcije – kmalu zatem sta Devi in Ada javili, da zaradi nadlegovanja s strani oboževalcev za nedoločen čas razpuščata zasedbo.

Ni trajalo dolgo, ko se je brez predhodne najave na Bandcampu pojavil njun novi album. To je to posmrtno življenje par excellence. Na valentinovo je izšla plata Forever In Your Heart s pripisom na Facebooku, da to ne pomeni, da bend spet deluje, vendar je povsem možno, da bosta glasbenici še kdaj kaj izdali. Če bi zasedbe imele status, bi bil status te odprto razmerje oziroma zapleteno je, a ne glede na okoliščine je bilo to, kar sta objavili na Bandcampu, absolutno dobrodošlo in osvežujoče. Poleg plate sta na YouTubu objavili tudi vizualno spremljavo k prav vsem komadom na albumu – minimalističen, a poveden video.

Zvok Black Dresses bi verjetno najlažje opisali z oznako noise pop, katerega struktura v glavnem sestoji iz objestnih elektronskih beatov, njunih vokalov in distorzirane kitarske spremljave. Zvočno podobo plemeniti dinamičnost, ki se premika od agresivnih in abrazivnih delov do najslajših in najčistejših vpadov. Ko govorimo o prehodu med ostrim in čistim, mislimo na vse - zven vokalov, zvok kitar in globino beatov. V grobem bi si muziko dua lahko tolmačili kot mešanico glasbe v maniri zasedbe Melt-Banana in PC Music. Najboljše od vseh svetov, od grindcora do popa.

Album Forever In Your Heart sestavlja petnajst komadov, ob katerih je nemogoče ne zaplesati. Otvori ga megalomanski komad PEACESIGN!!!!!!!!!!!, nadaljuje pa se s komadi Concrete Bubble in Bulldozer, ki po začetni vneti intenziteti spretno začini vzdušje s pridušenim pulzirajočim ritmom, kakor se hobotnica z lovkami prisesa na naključne ali manj naključne objekte. Pri tej izdaji je resnično težko izpostaviti zgolj nekaj skladb, pri čemer niti ne gre toliko za to, da bi z vsakim ponovnim poslušanjem bolj do izraza prišel drug komad, pač pa za to, da so vsi komadi v enaki meri izjemni.

Najboljši paradoks tega albuma je, da je hud, ne da bi glasbenici gojili ambicije do tega. Zasedba Black Dresses je še vedno stvar preteklosti. Že res, da uživa velik ugled v posmrtnem življenju, a verjetnost, da bomo bangerje, ki kar kličejo po mosh pitu, kdaj slišali v živo, je izjemno majhna. Jasno pa je, da Devi in Ada, ko gre za ustvarjanje muzike, nimata ravno veliko izbire – to enostavno morata dati iz sebe. Po tem, ko sta se profesionalno razšli, je namreč vsaka izdala svoj album: Devi je pod psevdonimom Girls Rituals izdala album Crap Shit, Ada Rook pa 2,020 Knives. Seveda tudi ti plošči priporočamo v posluh, a že zdaj vam povemo, da nobena ne preseže teže plate Forever In Your Heart. Če je za zmeraj, je za zmeraj in večnost pač nosi svojevrstno težo.

 

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.