New Balkan Wife: Ništaa

Recenzija izdelka
28. 2. 2022 - 19.00

Krava 22, 2022

Leta 2019 sta prvo glasbeno sodelovanje obeležili domača zasedba balans in beograjska DIY-založba Krava 22. Basist in vokalist Andrej Pervanje ter kitaristka in vokalistka Kristin Čona sta v okviru koncertnega cikla Dvocikel Layerjeve hiše stopila na oder s člani nekaterih zasedb, ki ustvarjajo pod okriljem založbe Krava 22. To so zastopali Srđan Jeremić, Luka Petrović, Milan Stevanović, Nikola Hajduković in Lola Miković, sodelujoči v bendih, kot so Dogs in Kavala, Klotljudi, Tipon in Radnik, oziroma projektih, ki so doma tudi na glasbeni platformi Hali Gali. 

O novi plošči in projektu New Balkan Wife
 / 23. 2. 2022

Sedem dni druženja in ustvarjanja je privedlo do oblikovanja zasedbe New Balkan Wife ter albuma Ništaa, ki so ga ta mesec tudi izdali pri beograjski Kravi 22. Ploščo sestavljajo posnetki z vaj in koncerta Dvocikla, projekt pa tako združuje glasbene stile različnih zasedb, v katerih delujejo njeni člani. Prisotni so Kristinini vzkliki, značilni za balans, kot tudi bolj neobdelan zvok iz zgodnjih izdaj dua. Rock and roll vplivi 80-ih let, bendov Dogs in Kavala, Klotljudi in posledično tudi Radnik pa so tokrat podkrepljeni s precej igrivo in humorno dinamiko otroških risank. Aranžma albuma Ništaa tako pluje med surovostjo in poskočnostjo. 

Stičišče članov New Balkan Wife so izbrane tematike. Poudarjena je kritika družbe, predstavljena z obilno dozo poetičnosti, ki je glavni akter plate Ništaa. Pravzaprav se zdi, da je glasbena spremljava narejena izključno z namenom čim bolj nezavedno in nežno poudariti besedila. Zaradi tega instrumental občasno ostane v ozadju in zdi se, kot da mu ni namenjena enaka mera pozornosti. 

Besedila tematizirajo človeka kot bitje in njegovo obnašanje do narave in družbe, v kateri se nahaja. New Balkan Wife na primer predstavijo, kako nas zastrupljata hrana in celo zrak. Zato postajamo bitja, ki se ne zavedajo niti tega, da uničujejo nedolžnost narave, čeprav nam ta obenem daje življenje. Takšno tematiziranje recimo najdemo v komadu Kvadratni metar, skladbi o človeškem uničenju narave in gradnji betonskih stolpov na njenem mestu, ki, v nasprotju z naravo, ne morejo proizvesti zraka. 

Pogovor z beograjsko alternativno založbo
 / 11. 12. 2019

Občasno bi lahko ob poslušanju plošče zapadli v preveliko generaliziranje, tako kot s komadom Vsi smo oni. Izjavljanja o fleksibilnosti spolov po pitju vode ne smemo brati dobesedno, kot da je mišljena družbena nefunkcionalnost spolov, ali po drugi strani, kot da družba postaja neuporabna, ker ne bo več ustvarjena iz »pravih« žensk in moških. Zasedba nas vodi proti ozaveščenju praznosti naše biti in slepega sledenja temu, kar nam pravijo oblast in mediji.

Album Ništaa nagovarja človeka samega. Nihilizem kot glavno vodilo človekovega obstoja kaže, da je on v resnici nič, sam pa si je kljub temu vzel pravico, da se obnaša kot poglavar vsega. New Balkan Wife se tukaj postavijo v njegove čevlje in govorijo v njegovem imenu. Takšen človek s svojim vzvišenim dojemanjem uničuje lastno okolje, posledično pa tudi samega sebe. Glasbeniki se zavedajo svoje človeškosti in dejstva, da lahko zapademo v črn krog nesočutja do drugih ter narave. Tukaj pa ne pametujejo o tem, kako so tisti okoli nas slabi, in o pravilnem načinu življenja, ampak se odmaknjeni zavedajo svoje nepopolnosti in dejstva, da spremembe prihajajo prav iz vsakega izmed nas. 

Uglajeno, spolirano
 / 17. 11. 2020

Ob izidu plate New Balkan Wife se sledilci zasedbe balans z nasmeškom spominjamo zgodnjih del dua in surovega pristopa. Z zadnjim albumom sam pravm iz leta 2020 je zasedba ostala zvesta sebi in sceni, vendar je njena produkcija zašla tudi v vode lahkotnejšega poslušanja in melodij. Zasedba New Balkan Wife kaže preteklost Pervanjeta in Čone, ki ju očitno še vedno mika oziroma jo občudujeta. Transnacionalni projekt je na drugi strani beograjskemu punk zvoku podaril močno dozo eksperimentiranja, ki jo je kitarska scena pogrešala, saj je več let plavala po precej generičnih uporniških kitarskih rifih, kar lahko ujamemo v zasedbah Šajzerbiterlemon in Sitzpinker. Lahko bi rekli, da se glasbeniki v glavnih projektih nekoliko bolj prilagodijo občinstvu, a si v stranskih projektih pustijo več tvegati. 

Posebnost zasedbe New Balkan Wife ni v sodelovanju na razdalji Slovenija – Srbija, ampak v nepredvidljivosti njihovih rifov, poetični naravnanosti ter nagnjenju k instrumentalnemu eksperimentiranju. To regionalni punk sceni pridaja nekaj drugega kot preprosto ropotanje, s tem pa se odmika od konstruiranih načel zvoka in se vrne v prvotni smisel punk ideologije. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness