Šolana kultura

Kulturna ali glasbena novica
19. 10. 2015 - 15.10

Če je še kaj, kar poleg dežja in odpadlega listja bolj definira jesen, je to zagotovo šola. Film kot šolski pripomoček se pri nas šele uveljavlja, že uveljavljena pa je Jesenska filmska šola v Slovenski Kinoteki, ki se začenja danes ob 14h. Mednarodni simpozij filmske teorije, ki letos nosi naslov Do zadnjega smeha: Preston Sturges, bo v naslednjih dveh dneh gostil različne predavatelje, ki bodo svojo pridigo utemeljevali na Sturgesovih filmih. Sturges, rojen v premožni družini, kakor piše v trivii spletne strani imdb, je bil tudi inovator s kar nekaj propadlimi patenti, nekaj pa uspešnimi, kot je rdeča šminka, ki ne pušča sledov. V tridesetih letih prejšnjega stoletja se je kot pisec scenarijev preselil v Hollywoood in desetletje kasneje zaznamoval žanr filmske komedije. Več o Sturgesu nam je povedala kuratorka programa jesenske filmske šole Ivana Novak.

Izjava

Kot smo že omenili, bodo projekcije spremljala tudi predavanja, ki bodo osvetlila nekatere predvsem tematske aspekte Sturgesovih del.

Izjava

 

Za razvoj šolstva na Slovenskem pa je eno ključnih vlog odigral Anton Tomaž Linhart, slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in tudi šolnik. Ob 220 letnici njegove smrti se ima drevi ob 20. uri v prikladni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma zgoditi premiera predstave z naslovom ATL 220 ali Neznani Linhart. Pod predstavo se je podpisal Andrej Rozman Roza, po opisu sodeč pa glavna vloga pripada slovenščini, in ne Linhartu kot zgodovinski osebi. Slovenščino smo povprašali po besedi šolnik in odgovarja, da je to profesor, učitelj, zlasti izkušen, o predstavi pa predstavnico odnosov z javnostmi Urško Comino.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness