Algoritmična sploščenost

Kulturna ali glasbena novica
10. 12. 2021 - 15.10

Lepo pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. Sinoči je spletni projekt @flat_gaze novomedijskega umetnika Mateja Mihevca ob 18. uri doživel tudi fizično otvoritev v prostorih Osmo/ze. Nastajal je v sodelovanju Zavoda Projekt Atol ter Društva Ljudmila, kurirali pa sta ga Maja Burja in Tjaša Pogačar. Projekt se osredotoča na Instagram profil, ki s pomočjo nevronske mreže algoritemsko generira objave, vezane na sodobno umetnost. Sočasno z otvoritvijo je izšel ambiciozni esej Maksa Valenčiča, Odprta skrivnost, ki misli prihodnost umetnosti in naslavlja smrt avtorja. 

Instagram profil od oktobra dnevno avtomatizirano objavlja generirane podobe. Ob vstopu v zatemnjen razstavljalni prostor je obiskovalec soočen z impozantno črno mizo, na kateri je razmeščenih šest pametnih telefonov, ki služijo kot portal do algoritmičnega pogleda na kulturno polje. Generirane podobe so videti kot fotodokumentacija umetniških objektov, razstavljenih pred belim galerijskim ozadjem, s katerimi se dopaminski odvisniki vsakodnevno srečujemo na Instagramovem feedu.

Mihevc je za izvedbo projekta izbral platformo Instagram, ker naj bi ta v sodobnem svetu zavzemala mesto osrednjega omrežja za širjenje umetnosti.

Izjava

Kot pojasni kognitivni znanstvenik in programer algoritma oziroma nevronske mreže za zbiranje in generiranje podob, Benjamin Fele, algoritem podatkovnih baz oziroma Instagram profilov ne izbira sam. Največji izziv pri grajenju algoritma, ki bi sam izbiral podatkovne baze, je ločevanje med umetniškimi fotografijami in osebnimi objavami. Projekt tako vsebuje kuratorski moment ročnega zbiranja Instagram profilov, ki gradijo podatkovno bazo za generiranje novih podob.

Izjava

Mihevc pove, da fizična izvedba otvoritve sprva ni bila načrtovana.

Izjava

Po Mihevčevih besedah je ime projekta in Instagram profila @flat_gaze zaznamovano s ploskovitostjo. Ta se nanaša tako na pogled algoritemske nevronske mreže na same podobe kot tudi na perspektivo, s katere se nevronska mreža srečuje s kulturno produkcijo.

Izjava

Več o projektu bo možno izvedeti na pogovoru v torek, 14. decembra, ko se bosta Mateju Mihevcu v Osmo/zi pridružila avtor algoritma Benjamin Fele in avtor spremnega eseja Maks Valenčič.

Kulturne novice sta spisala vajenca Minka in Tibor, pomagal je Tadej.

Foto: Matjaž Rušt

@flat_gaze: https://www.instagram.com/flat_gaze/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dobra razstav a

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.