Glasba in osmrtnice

Kulturna ali glasbena novica
16. 1. 2017 - 15.10

Skozi današnje kulturne novičke se bomo sprehodili navdahnjeni z glasbo. Pa začnimo pri klasiki, ki je večna... čeprav si ne želimo, da bi bile večne tudi težave, s kakršnimi se še vedno ukvarjajo Slovenski filharmoniki. Stavkovni odbor orkestra Slovenske filharmonije je pred nekaj dnevi podprl predlog ministra Peršaka, da se kriza v ustanovi reši z razrešitvijo dosedanjega direktorja. Damjan Damjanovič se, seveda, s takšno rešitvijo ne strinja in zanika, da bi se z ministrom pogovarjal o kakršnemkoli razpisu. Ko pa si upa direktor filharmonije spodbijati izjave ministra, ki naj bi bil vrhovna inštanca odseka, ki mu ministruje, se lahko upravičeno vprašamo, ali ni to še ena neposrečena epizoda iz slovenskega narobe sveta. Vmes nas je zapustil še maestro Anton Nanut, »dirigent z glasbo v srcu«. Čas kar kliče po resnem razmisleku.

 

Ker edino upanje za spremembe na bolje ostajamo mladi, namenimo nekaj uvodnih besed koncertu, ki bo zvečer potekal v Cankarjevem domu. Gre za projekt Mladi mladim, koncert klasičnih glasbenikov mlajše generacije, ki so nase opozorili z doseganjem odmevnejših rezultatov na glasbenih tekmovanjih. Najprej bo nastopil tolkalski dvojec Panduo, za katerim stojita Žiga Petrič in Filip Korošec. V drugem delu nastopa se bo predstavila sopranistka Gaja Sorč, na klavirju pa jo bo spremljal Tadej Horvat.

 

Ljubitelji zakajenih klubov in pritajene svetlobe starih jazzovskih barov v Ameriki boste na svoj račun prišli v Klubu ZOO. V klubu se sicer ne bo kadilo in še vedno se bomo nahajali v Sloveniji, bo pa glasba. Za vse ostalo boste morali malce uporabiti svojo domišljijo. Nastopil bo jazzovski kvartet v sestavi Tomaž Gajšt na trobenti, Jani Moder na kitari, Jani Hace na basu in Ratko Divjak na bobnih.

 

Naj vam postrežemo še s pridihom improvizacije. V Španskih borcih bo potekala glasbeno-plesna predstava Neforma 53. O predstavi smo se pogovarjali s producentko Špelo Trošt. Za začetek nam je predstavila delovanje zavoda Neforma.

Izjava
 

Vprašali smo jo tudi, ali so se njihove predstave od nekdaj opirale na improvizacijo ali je to posebnost tokratne Neforme, triinpedesete po vrsti.

Izjava
 

Današnji prispevek zaključujemo tako, kot smo ga pričeli: z obeležitvijo smrti človeka, ki je imel rad glasbo. 13. januarja je umrl Mark Fisher, britanski pisec in teoretik kulture, znan predvsem po svojih zapisih o radikalni politiki, glasbi in popularni kulturi.

 

Kulturne novice je pripravila Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.