Kastanjete

Kulturna ali glasbena novica
9. 2. 2018 - 15.10

Za nami je precej buren teden. Na področju kulture se je začelo že v ponedeljek, ko nas je razveselil ljubljanski župan Zoran Janković s svojim pismom ministru Peršaku. Župan je stopil v bran kulturnikom in okrcal ministra zaradi rezultatov zadnjega kulturnega razpisa. V pismu se župan z nasmehom pohvali, da Ljubljana za kulturo letno nameni 3,5 milijona evrov in se vpraša, zakaj je vlada omejila število podprtih kulturnih programov. Ti programi naj bi bili v javnem interesu na področju kulture kakor tudi v interesu razvoja Slovenije in slike o njej. Vsekakor upamo, da mu minister Peršak ne bo ostal dolžan in bo odgovoril na Jankovičeve očitke. S tem bi debata okoli finančnih posegov v kulturno politiko dobila svoj najzanimivejši obrat.

V torek je iz ljubljanske ALUO prišla novica, da so njeni študentje prejeli dve nagradi na enem izmed najpomembnejših mednarodnih oblikovalskih natečajev New Talent Annual 2018, ki ga v New Yorku organizira priznana ameriška založba Graphis. Med zmagovalce v kategoriji Book Design sta se uvrstili kar dve skupini študentov. Pri natečaju so sodelovali s projektom “Pop-up knjiga”, ki je nastal ob lanski 100. obletnici ruske avantgarde. Ena skupina je prejela srebrno nagrado, druga pa nagrado za posebne zasluge.

V sredo je v ponosnem hramu slovenske kulture, Cankarjevem domu, potekala tradicionalna proslava, ki se je zaključila s podelitvijo Prešernovih nagrad. Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta tako dobila pesnik Boris A. Novak in baletnik Janez Mejač. Nagrade Prešernovega sklada pa so šle igralcu Mateju Pucu, koreografinji Valetini Turcu, intermedijski umetnici Maji Smrekar, dramatičarki Simoni Semenič, fotografu Borisu Garbrščiku in snemalcu Marku Brdarju. Boris A. Novak je ob sprejemu nagrade namesto zahvalnega govora prebral nekaj svojih pesmi. S tem aktom je vnesel nekaj trenutkov predaha in malce razelektril naelektreno ozračje, ki je bilo polno strupenih puščic, uperjenih proti državni kulturni politiki.

Ti senzualni, nežni, začinjeni in strastni zvoki pa so poziv na odprtje mednarodnega bienalnega festivala flamenka, ki se bo začel danes ob 20. uri v Cankarjevem domu in bo trajal do 13. februarja. Organizatorji festivala trdijo, da flamenko kot žanr, umetniška zvrst in tudi kot način bivanja še kako živi. Ob tem hitrem zatrjevanju vitalnosti flamenka pa se takoj poraja vprašanje, koga želijo organizatorji prepričati v njegovo živost? In ali ni flamenko, podobno kot punk, že zdavnaj umrl, le da tega zase ne ve, tako kot kakšen risani junak, ki ne opazi, da je zakorakal nad prepad.

 

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

**“Pop-up knjiga”, ki je nastal ob lanski 100. obletnici ruske avantgarde**

KAJ TI TO POVE Denis? IN ali ti to sploh kaj pove?

KAR pove meni je - da je to čisti nateg. seveda ZDA + SLO je res zanimiv koncept trgovanja, tako kot Lunaček dobi založbo za izzdajo in tiskanje stripov v ZDA. super a ne?
zdej - kje je problemček?
dragi moj Denis, če bi poslušal malo bolj starejše in mnogo bolj modre, ki jih sedaj več ni na Radiju - ker a ne? zakaj pa? mlajši kot si - večji kreten si - in lažje lahko vodiš ovce kulture - a ne?

skratka dragi moj ... UMETNOST = POLITIKA, kar pomeni, da če ALUO dobi nagrado za Pop-up knjigo, bi bili res lahko žalostni, osramočeni in se začeli spraševati - kaka so tudi samo dediščino ruske avantgarde zjebali do amena, ker so jo prodali američanom, torej Trumpu.
seveda se ob tem jasno kaže - da nihče več ne razume koncepta avantgarde v umetnosti, ampak bi se vsi samo prodajali na trgu kot najbolj umazane kurbe tega sveta.

me zanima - kdo na ALUO danes predava neko teorijo o umetnosti? včasih je to bil A. Debeljak. ampak hej, njegove knjige niso tako lahko berljive - to ni rumeni tisk.
katerega kretena so nastavili tam danes - ne vem. ampak zagotovo ni USPEH v času korporativne vizualne bio-politične propagande v ameriki dobiti nagrado pri koritu.

ampak - hej - če ni znanja v geostrateški kulturni politiki - jah lubček moj - potem pa bodite veseli a ne? jaz osebno niti poslala ne bi tja na natečaj svojega dela. ampak hej - jaz sem bolj avantgardni tip a ne? hahahahhaha

PREPAD je pravzaprav = svoboda = pravica = sreča = volja = možnost izbire

ampak kaj ko si še mlad in zelen ... hahahhahah... ti bo tati Aleš Mendiževec obrazložil ekonomske pojme ... hahahhahahahah in pojme matrice umetnosti v sloveniji... hahahhahaha
nam se bo pa zehalo zraven .... ta starim in modrim ... ko vas bodo napičili od zadaj čez par let ... mi ne jebemo, vi pa jim ga drkate ... hahahhahahaha

Ne vem, v čem je težava. Vsi vemo, da je Trump v resnici akceleracionist, ki je bil nastavljen v Belo hišo, da bi pripeljal do zloma kapitalizma. Zato je Trump tudi edini pravi duhovni dedič avantgardizma v našem času. Ta nagrada je zatorej lahko le veliko priznanje.

je v biti nagrade ,podeljevalci in podeljeni so sorodni
v elementu pritlehnosti, a novak ni izjema je pravilo blebetanja priviligiranih pri usmradenem kulturnem koritu in je enak zdrahar kot ostali navedeni...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.