Lepe umetnosti v galeriji, knjigi in na faksu

Kulturna ali glasbena novica
11. 1. 2017 - 15.10

 

Toplo se oblecite in se odpravite v galerije. Danes so na sporedu vizualne umetnosti. Izbira je povsem vaša: klasična, radikalna ali študentska. Otvoritev pregledne predstave Štefana Planinca, predstavitev knjige ob razstavi Druga eksplozija – 90. leta ali razstava študentov ALUO na Fakulteti za družbene vede. Gremo lepo po vrsti …

Štefan Planinc je avtor številnih likovnih del, ki so si prislužila mnoge nagrade. Številčno preobsežen seznam lahko pomanjkljivo strnemo v nekaj imen, po katerih so poimenovana: Prešernova, Župančičeva, Jakopičeva, Levstikova, Smrekarjeva … V tokratni pregledni razstavi je na ogled postavljenih 100 del iz vseh obdobij njegovega ustvarjanja med letoma 1958 in 2009. Otvoritve se lahko udeležite v Bežigrajski galeriji 2 danes ob 19. uri.

Planinc je ustvarjal v različnih likovnih tehnikah v sklopu številnih serij. Njegova dela so našla pot tudi v številne knjige. Če doma pobrskate po svojih otroških knjigah, ga najdete tudi v uspešnicah, kot so Drejček in trije marsovčki, Tajno društvo PGC in Kvadrat pa Pika.

O pomembnosti Štefana Planinca je spregovoril Miloš Bašin, kustos razstave.               

Izjava

Glede na obsežen opus in raznovrstne tehnike ustvarjanja smo se pozanimali, kako je Miloš Bašin postavil razstavo.

Izjava

Iztek razstave z naslovom Druga eksplozija – 90. leta bo pospremil dogodek predstavitve istoimenske knjige. Predstavitev bo potekala danes ob 18. uri v Galeriji P74. Razstava poteka v Galeriji P74, Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova in Galeriji Škuc, hkrati pa tudi v Slovenj Gradcu. Razstava raziskuje zgodovinske vplive različnih umetniških praks in aktualnopolitičnega dogajanja na umetniško produkcijo v 90. letih prejšnjega stoletja. Knjiga Druga eksplozija – 90. leta urednika Tadeja Pogačarja ni le povzetek razstave, temveč dodaja novo razsežnost. O povezavi med knjigo in razstavo je povedal naslednje.

Izjava

Knjiga zajema prispevke o zgodovini, umetnosti na Koroškem, umetnikih, ki so razstavljali, in kulturni politiki 90. let. Slednja se nam zdi še posebej intrigantna. Kratek oris je za Radio Študent podal Tadej Pogačar.

Izjava

Da ne pozabimo še na študente. Če se nahajate v bližini bežigrajskih fakultet, vas pred ozeblinami lahko reši toplota Fakultete za družbene vede. Pogrejete se lahko ob razstavi študentov ALUO, ki jo poleg Akademije in fakultete organizira Svet za umetnost UL. Otvoritev je bila netipično zgodaj, danes ob 11. uri, vendar bo razstava na ogled še vse do 1. februarja.

 

Mrzel sprehod po galerijah je za vas pripravila vajenka Ana.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.