Medijski derbi Ljubljana : Maribor

Kulturna ali glasbena novica
21. 11. 2016 - 15.15

Kaj se dogaja z mediji? Ali še lahko zaupamo medijem pri poročanju o dogodkih v družbi? Seveda, medijem, ki niso Radio Študent. O krizi medijev in legitimnosti medijev se bosta nocoj ob 20h v Trubarjevi hiši literature pogovarjala dva komunikologa. To bosta prof. Slavko Splichal s FDV in prof. Graham Murdock z Univerze Loughborough v Angliji.  Dogodek bo povezoval asistent raziskovalec na FDV Sašo Brlek Slaček, ki smo ga ujeli, ko je prebavljal kosilo.

Povedal nam je s čim se ukvarjajo komunikologi politično-ekonomskega pristopa, kakršen je prof. Murdock. Dejavniki komunikološkega proučevanja so družbena razmerja moči in delovanje kapitala v medijih. Povprašali smo ga o neudejanjenem emancipatornem potencialu interneta. Alternativni levičarski mediji namreč producirajo teorijo, za katero se zdi, da je nihče ne bere, medtem ko desničarskim internetnim teorijam zarote veliko ljudi verjame. Govori Sašo Slaček:

Izjava

Naj bo potencial udejanjen ali ne, nas je zanimalo ali kaj vode drži ta floskula, da morajo mediji nadzirati oblast? Ali pa je vloga medijev predvsem v tem, da artikulirajo družbeno dogajanje?

Izjava

Medtem ko klasična oblika delovanja medijev propada, se “državljani” vse bolj poslužujejo socialnih medijev …

Izjava

Različno misleči se selimo v Maribor. Tam bodo namreč izrekli nezaupnico medijem. Tam se danes prične 5. festival sodobne uprizoritvene umetnosti Drugajanje. Festival je nastal kot plod sodelovanja zavoda Bunker in II. gimanzije Maribor. Drugajanje dijakom skozi gledališče, filme, predavanja in performanse predstavlja tesno vez med umetnostjo in političnim. O odnosu med političnim in umetnostjo smo vprašali izvršno producentko festivala, Almo R. Selimović

Izjava

V prihodnjih štirih dneh bodo razširjeno pojmovanje političnega predstavili vizualni umetnik Mark Požlep, kolektiv Beton Ltd., antropologinja Svetlana Slapšak in ostali umetniki. Toda ali je umetnost pravi kanal za nagovor mladih? Alma R. Selimović v to ne dvomi.

Izjava

Spolnost, preživetje in prihodnost. Pa srečno, mladi v Mariboru!

Za napovednik vašega kulturnega omikanja sva danes prvič poskrbela vajenca Jan Simončič in Mateo Hočuršćak.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness