11. 12. 2017 – 15.10

Metamorfoze in metafore

Audio file

Zvečer bo ob 19.30 uri v Daktariju predstavitev pesniške zbirke Metamorfoze Vida Sagadina Žigona. O čem govori njegova že tretja pesniška zbirka, ki je čakajoč na izdajo bojda leto dni ždela v predalu, nam je povedal avtor:

Izjava

Prejšnji pesniški zbirki Sagadina Žigona Drevored iz leta 2010 in Špilunga iz leta 2015 nista uporabljali moči metafore in sta bili bolj realistični. Metamorfoze pa bazirajo na metafori in so poezija bolj eksperimentalnega reda. Ali so eksperimentalne na ravni jezika ali na ravni vsebine?

Izjava

Pesniška zbirka je dvojezična. Da pesmi, izvorno pisane v slovenščini, lahko prebiramo tudi v srbščini, je poskrbela srbska pesnica Ana Ristović. Metamorfoze nadalje krasi tudi likovna oprema - Zlatko Kraljić je prispeval pet ilustracij.

Nekaj besed o tem, kako se njegove Metamorfoze vzporejajo in navezujejo na svoji poimenski predhodnici - Kafkove in Ovidove - nam je povedal avtor Vid Sagadin Žigon:

Izjava

Pesnika bodo na odru Daktarija pospremili njegovi sočlani iz multiumetniške skupine IGNOR. Večer bo povezoval Dejan Koban, občinstvo pa bo z branjem svoje poezije ogrela Ana Marija Garafol.

Slabih 500 metrov proč - v Trubarjevi hiši literature - pa bo ob 18.00 uri predvajanje filma Naji al Ali: An Artist with Vision, ki ga organizira Gibanje za pravice Palestincev. V duhu trenutno dodatno razburkanega palestinsko-izraelskega konflikta, ki ga je sprožila Trumpova kontroverzna najava prestavitve veleposlaništva ZDA v Jeruzalem, se zdi ogled dokumentarnega filma o Najiju al Aliju še posebej zanimiv. Film, ki ga je leta 1999 posnel režiser Kasim Abid, prikazuje življenjsko pot palestinskega umetnika in političnega aktivista, ki je bil še posebej znan po svojih politično-kritičnih stripih. V filmu gledalec lahko sočasno in dopolnjujoče spremlja zgodovino palestinskega boja in umetnika od njegovega rojstva v britansko okupirani Palestini do tragične smrti v Londonu, kjer ga je leta 1987 umoril neznanec.

Kulturne novice na žalost zaključujemo še z eno prezgodnjo smrtjo. Včeraj je v 49. letu starosti umrl Jernej Šugman, član ljubljanske Drame in eden izmed najbolj plodovitih, najodličnejših in markantnih igralcev pri nas.

Kulturne novice je pripravila vajenka Živa.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.