Ne le muza in Meduza

Kulturna ali glasbena novica
9. 12. 2022 - 15.10

Art-area 329: Mesto Žensk 2022
 / 7. 11. 2022
V torek je bila v Stari mestni elektrarni otvoritev cikla Miti in Meduze. Cikel šestih dogodkov predstavlja umetniška dela tujih in domačih ustvarjalk, ki nagovarjajo teme patriarhata in nacionalizma z gledišča zgodovine in sedanjosti. Dogodki, v katerih umetnice razgrajujejo in reinterpretirajo tako antične kot sodobne mite, so obenem tudi zaključek letošnjega programa Mesto žensk

Cikel umetniških dogodkov se med drugim posveča lokalnim mitom o Aljaževem stolpu in izbrisu iz stalnega registra prebivalcev ter reinterpretaciji žensk iz svetovne mitologije, kot sta babilonska boginja Ištar in starogrška Meduza.

Otvoritev 28. edicije mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk
 / 7. 10. 2022
Častna predsednica društva Mesto žensk, antropologinja in klasična filologinja dr. Svetlana Slapšak meni, da je revizija mitov ključna za feminizem. Akademski feminizem, pravi, ni posebej razvijal zgodovinske vede in je na revizijo pozabil. 

Izjava

Mite tako pogosto zmotno povezujemo izključno z mitografi, kot je bil denimo Heziod, ženskam pa pripišemo pasivno vlogo muz. Čeprav, kot je povedala Slapšak, ženske niso le nastopale v mitih, ampak so jih tudi snovale. Toda cikel Miti in Meduze ne stremi zgolj k prisvajanju pozabljenih mitov, pojasni programska vodja Mesta žensk, Iva Kovač.

Izjava

Osem umetnic je v odgovor na porast nacionalizma v Sloveniji lani razstrelilo reprodukcijo Aljaževega stolpa. Destrukcijo sta komentirala videoperfromans Vrhunec in okrogla miza Umetnost destrukcije. Nasploh sta uničevanje in revolucija v mitih prisotna prav tako pogosto kot rojstvo in kozmogonija.  

Izjava

Feministično zanimanje za mit torej ne izhaja iz nikakršne nostalgije po preteklosti. V ciklu Miti in Meduze so uporabljeni predvsem kot orodje za zamišljanje drugačne prihodnosti.

Izjava

Slapšak poudari, da je potrebno izgraditi feministični mitološki kanon, ki z moškim kanonom sploh ne bi tekmoval, a bi ga vseeno razgradil.  A do ponovnega prisvajanja mitov je marsikdo še vedno zadržan, saj so miti priljubljeni med nacionalisti, ki v njih vidijo afirmacijo svojih nestrpnih prepričanj. 

Izjava

Cikel Miti in Meduze se bo zaključil v nedeljo s koncertom Muzikačake in Calize v Gromki. Meduze pa bodo v Stari mestni elektrarni nocoj ob šestih na ogled kot del štirih performansov Lale Raščić, v katerih si umetnica skuša prisvojiti mitski lik z združevanjem grške mitologije, anarhizma in ženskega besa. 

Foto: Nada Žgank

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness