Ponosna povorka, filmi, okrogle mize in improliga.

Kulturna ali glasbena novica
6. 6. 2013 - 14.10

Danes se je odvila tiskovna konferenca za teden dogodkov Ljubljana Pride 2013, ki letos nosi naslov »Svoboda in solidarnost sta istospolni par«. V tednu od sobote, 8. junija, do prihodnje sobote, 15. junija, ko se bo odvila tudi povorka, se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov. Med drugim je kar nekaj tudi športnih dogodkov, predstava Impro lige, nekaj okroglih miz, predvsem pa veliko filmskih dogodkov. Letos se je Parada ponosa namreč povezala s Festivalom migrantskega filma in s projektom Kiberkino. V sklopu tega bo na več prostorih po Ljubljani predvajano veliko število kratkih filmov. Ker mineva ravno eno leto od referenduma za družinski zakonik, pa so se vprašanja vrtela tudi okoli urejanja te problematike. Barbara Rajgelj:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Parada ponosa je seveda namenjena predvsem opozarjanju na neenakost. Kot so sami zapisali, citiramo: »Ne želimo se še naslednje četrt stoletja ukvarjati s svojimi temeljnimi človekovimi pravicami, ki so po naravi univerzalne in pripadajo vsem ljudem, a nam jih nazadnjaške politične in družbene sile v Sloveniji odrekajo, deklarirano progresivne sile pa premalo zavzeto zagovarjajo. Želimo sodelovati v iskanju odgovorov na izzive našega časa, ki bistveno bolj določajo naša življenja kot predsodki in preračunavanja cerkvenih dostojanstvenikov in političnih veljakov. Ali bomo živeli v državi neplačanih delavcev, obubožanih starostnikov, lačnih otrok in nekompetentnih političnih elit nas zanima enako kot pravice otroka dveh istospolnih staršev in pravica do bolniške odsotnosti zaradi bolezni istospolnega partnerja.« Konec citata.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Danes pa se ima ob 20. uri v projektnem prostoru Aksioma zgoditi še zadnji dogodek mini festivala zvoka Organizem zvoka – Zvok organizma. Med umetniki prevladuje dokaj filozofski pogled na zvok kot fenomen, ki nekje nastaja, drugje pa se lahko prevaja. Mini festival zvoka so konceptualno zastavili člani iniciative Cirkulacija 3, danes pa bosta nastopila Boštjan Leskovšek in Marcus Beuter. Ljubljančan se bo sprehajal po zankanju virov zvoka skozi digitalna in analogna vezja. Berlinčan pa bo uporabljal zvočne posnetke s potovanj in domačega okolja ter jih spojil z različnimi ponovitvami. Zanima ga predvsem odmik od vsem znanih zvokov posamezne kulture in proces sprejemanja novih zvokov v glasbeni material. Poslušalce želi odvrniti od analiziranja in jih usmeriti, da bo slišano dojeto kot glasba. V nadaljevanju se bo zvrstilo še nekaj skupnih dejavnosti s področja »field-recordinga«.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness