Psevdonovice

Kulturna ali glasbena novica
30. 3. 2018 - 15.10

Na velikega petka dan si lahko obetamo kar nekaj zanimivih kulturno konzumentskih reči. Naj za začetek omenimo dogodek v Modrem kotu Roga. Tam bo ob osmih projekcija legendarnega mjuzikla Jesus Christ Superstar. To sicer ne bo edini s Kristusom povezani dogodek ta vikend, a v tokratnih kulturnih novicah se bomo posvečali produkciji apostatske duhovnosti.

Ob osmih bo v Atriju ZRC SAZU denimo pesniški večer, ki ga pripravlja pesniška skupina pod imenom Psevdopoeti. V opisu dogodka z imenom »Manifest brez rim« so zapisali besede: »Nekoč smo mislili, da je najhuje, kar se nam lahko zgodi, to, da smo brez služb. Zdaj vemo, da je lahko še huje; ostali smo tudi brez rim.« To so bile vse besede, ki spremljajo dogodek, dogodek pa je zavit v tančico skrivnosti. Kdo so ti mladci, kaj je ta »manifest«, zakaj so »psevdo«? Poklicali smo Matijo Pušnika, enega izmed »psevdopoetov« ter ga vprašali, zakaj se njihova grupacija imenuje tako, kot se. Kako se psevdopoeti ločijo od poetov poetov:

*izjava

Psevdopoete od tradicije loči zanikanje tradicije. Naš pomislek je bil, da je prelamljanje tradicije, v rimah še posebej, pa tudi brez njih, dokaj tradicionalno početje:

*izjava

Zanimalo nas je, če lahko slišimo tudi vzorec poezije, ki nas ločuje od tradicije:

*izjava

revi ob sedmih bo v Umetnostni galeriji Maribor odprtje razstave kiparke Vlaste Zorko. Gre za prvo pregledno razstavo, kot pravijo, »prve« kiparke povojnega obdobja. Glavni del njenega opusa so javne plastike, samo v Mariboru jih je okrog petintrideset. Glede na to, da gre za umetnico in umetnost najvišjega ranga, nas je zanimalo, kako to, da je do retrospektive prišlo tako pozno. O tem smo vprašali Bredo Kolar Sluga, kustosinjo pregledne razstave.

*izjava

Eden izmed poznejših kipov umetnice je tudi kip pesnika in generala Rudolfa Maistra v isto imenovanem parku. Kip sicer bolj poudarja njegovo generalskost kot njegovo pesniškost. Maribor je sicer v letu Rudolfa Maistra. Začetek »Maistrovega leta« so proslavili osmega marca, torej na dan žena. Razstavni tekst sicer omenja Maistra, omenja pa tudi željo po odpiranju vprašanj, med drugim: »Status ženske v sodobni družbi«. Bredo Sluga smo vprašali, ali ne gre za malce neugodno naključje:

*izjava

Kulturne novice je pripravil psevdonovinar Turk.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.