S čim nas zalagata Goga in Cankarjeva založba

Kulturna ali glasbena novica
7. 4. 2022 - 15.10

Uredniška politika Mladinske Knjige in Beletrine
 / 10. 3. 2022
Lepo pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah, ki jih bomo posvetili nadaljevanju pregleda uredniških politik slovenskih založb. Tokrat bosta na tapeti Cankarjeva založba in novomeška založba Goga, za katero nam je odgovarjala vodja odnosov z javnostmi Jedrt Jež Furlan. Za Cankarjevo založbo pa nam je odgovarjal njen glavni urednik Aljoša Harlamov.

Položaj Cankarjeve založbe na trgu je specifičen, saj deluje pod okriljem založbe Mladinska knjiga. Glavni urednik Aljoša Harlamov pojasni, da je pri razpolaganju z javnimi sredstvi preudaren, za komercialne izdaje pa je najpomembnejši kriterij kvaliteta.

Izjava 1

Pri Gogi pa na trgu trenutno paradirajo s Tadejem Golobom, ki je eden najbolje prodajanih avtorjev. Vendar poskušajo trende krojiti tudi sami.

Izjava 2

Žanrska raznolikost je za Gogo prednostna naloga, tudi ko v program umeščajo manj uveljavljene avtorje.

Izjava 3

Harlamov k umeščanju neuveljavljenih avtorjev v program Cankarjeve založbe pristopa premišljeno, kar poleg posebne uredniške pozornosti včasih pomeni tudi osebno vabilo.

Izjava 4

Oba sogovornika in obe založbi pri vsakem segmentu svojega programa izrazito poudarjata vrhunskost. Ta je glavni kriterij Goge tudi pri izbiri avtoric in manjšin, ki jih predstavljajo v prevodnem delu programa.

Izjava 5

Jež Furlan prav tako pove, da je vsaka dobra literatura tudi, a ne samo, družbeno angažirana. Pri oblikovanju programa angažiranost tako ni med najpomembnejšimi kriteriji. Harlamov pa meni, da mora literatura naslavljati problematike, o katerih ne govorimo dovolj, in si v programu prizadeva za več angažiranosti.

Izjava 6

Goga in Cankarjeva založba se na prvi pogled v urednikovanju precej razlikujeta. Čeprav oba sogovornika kot glavni kriterij nekoliko pričakovano poudarjata vrhunskost literature, vlogo literature v družbi vidita drugače. Večji poudarek na angažirani književnosti Cankarjeve založbe izhaja, kot nam je povedal Harlamov, iz občutka odgovornosti do porabe javnih sredstev. Goga pa je uspeh našla drugje in lahko si obetamo novo knjižno zbirko z naslovom Goga Krimi, od katere lahko pričakujemo še več kriminalnih romanov.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness