Usaka rwža jma trn

Kulturna ali glasbena novica
8. 3. 2023 - 15.10

Ne, jaz nisem feministka 

»Jaz nisem feministka« – stavek, ki ga slišimo prepogosto. Še posebej je modno, da se za nefeministke izrekajo ženske na pomembnih položajih, denimo pravkar slišani predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič  in poslanka SDS Eva Irgl. Že mogoče, da so desetletja feminističnega boja v Sloveniji in po svetu znatno izboljšala položaj žensk, a kaj, ko so so feministke tako zoprne. 

Frustrirane feministke

Predsodki o feminizmu so trdovratni predvsem, ker radi pozabimo, da je delo feministk izboljšalo življenja vseh nas. Zakaj torej obeležujemo dan žena?

Zaradi delavskih protestov

Tako enega izmed sprožilnih dogodkov za praznovanje osmega marca opiše antropologinja Svetlana Slapšak. Soustvarjalka festivala Rdeče zore Saša Némec poudarja dva obraza osmega marca. Njene poudarke dopolni Slapšak. 

Aktivizem in praznovanje

Spominjati se preteklih zmag je pomembno, kajti svojih pravic ne moremo razumeti kot samoumevne in nedotakljive.

Dosežki feminizma

Čeprav so se zahvaljujoč feministkam zgodili veliki premiki v smeri enakopravnosti, se še vedno soočamo z nasiljem, ki ga poganja patriarhalna družba.

Patriarhalno nasilje

Tako pravi Lea Aymard, aktivistka in programska sodelavka Zavoda TransAkcija. Senzacionalistično poročanje o femicidu kot »družinski tragediji« jasno pokaže nerazumevanje partnerskega nasilja v družbi. Hkrati tudi zamegljuje razloge za pojav nasilja in jih malodane trivializira. Posebej zasenčeno pa je nasilje nad trans ženskami, o katerem mediji sploh ne poročajo. Seznam spregledanih problematik se zdi neskončen; o pravicah spolnih delavk v javnosti ne govorimo, reproduktivne pravice žensk so venomer na prepihu, menstruacija je še vedno tabu, predvsem pa iz družbe izključujemo transspolne in nebinarne osebe. 

Ni umrla v družinski tragediji
 / 7. 3. 2023

Veliko je front 

Že ob svojih začetkih je bil boj proti patriarhatu povezan s številnimi drugimi boji. Tesno je bil spét denimo z delavskim gibanjem in bojem za volilne pravice žensk, vendar to še zdaleč nista bili edini temi, ki jih je odpiral feminizem tistega časa.

V ospredju feminizma je ...

Kljub jasni sorodnosti idej in vrednot transaktivizem v mnogih ‒ tudi feminističnih ‒ okoljih še vedno ni dobrodošel.

Radikalnost 

Misel, da je govoriti o sebi in svoji poziciji nekaj radikalnega, spominja na začetke feminizma, ko je bilo izrekanje žensk nekaj nezaželjenega, celo nezaslišanega. Znotraj feminizma in širše družbe je tako še veliko za postoriti in še marsikatera bitka mora biti izbojevana.

Kar je pomembno ...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness