14. Tranzitni futurizem

Oddaja
22. 4. 2011 - 0.06

02.30-03.30

14. koordinata: Tranzitni futurizem::Transit Futurism::

Ruska kultura je eklektična kultura, ki v različnih zgodovinskih trenutkih zajema iz različnih kulturnih bazenov. Eden od tradicionalnih ruskih bazenov zajemanja je Italija. Ruski umetniki načrtno transformirajo zajeto formativnost in transformirajo jo z lastno filozofsko in teoretsko maso. Takoj po zajetju italijanskega futurizma leta 1909 so svoj futurizem naslonili na ruski kozmizem.

Futurizem so leta 1915 ukinili z Zadnjo futuristično razstavo 0.10 Kazimirja Maljeviča. Tranzitni futurizem je tako postal suprematizem, istočasno pa je postal kritika futurizma, predvsem njegovih etičnih izhodišč.

Nekaj let zatem so isto strukturo ponovili ruski konstruktivisti. Tako je bil leta 1922 krog sklenjen. Ruski umetniki so stali na podobnih formalnih rešitvah kot italijanski futuristi, toda na popolnoma drugih etičnih izhodiščih.

Suprematizem in konstruktivizem sta avtentični avantgardni umetniški smeri, ki sta dobili svojo materializacijo »na zadnji postaji metroja Moskve«, v Trstu, na italijanski meji, kjer živi ogromna skupina Slovanov. Ko sta Ljubljana in Trst ogrožena od različnih trenutnih imperialnih ekspanzionizmov, se vedno branita s slovansko dikcijo. Tako smo leta 1927 dobili v Trstu, neposredno pred fašistično-futurističnim slavolokom, konstruktivistično umetnino, ki je vsebovala kongenialno Stepančičevo levitacijsko konstrukcijo. Krog je bil tako dvakrat sklenjen!
________________________

Točno je eno leto od 50-urnega informansa Postgravity Art Dragana Živadinova v Kinu Šiška. Še točno štiri leta do druge ponovitve 50-letne gledališke predstave Noordung 1995:2045::. Ob tej priložnosti smo PRVIČ predvajali EKSKLUZIVNE posnetke iz drugega dneva predpostgravitacijskega dogodka; natančneje, izbor tistega, kar se je dogajalo v Kinu Šiška med peto in dvanajsto uro 21. aprila 2010 ste lahko poslušali med pol drugo in sedmo uro 22. aprila 2011 - samo na valovih Radia Študent...

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.