Vedno v najboljši družbi!!!

Vedno v najboljši družbi!!!

Oddaja
25. 5. 2020 - 16.30

Urbana krajina:

KUD Španski borci od 14:00 – 23:30: Neposlušno - Razlika

To ni koncert. To ni uprizoritev. To ni razstava.
Ker se ne želimo pretvarjati, da se z izolacijo ni nič zgodilo, 25. maja odpiramo prostor in čas, da ju oživimo v tukaj in zdaj, držeč priporočil in zapovedi.
Marko Jenič, Jure Boršič, Vid Drašler, Jošt Drašler, Andrej Fon, Irena Z. Tomažin, Žiga Ipavec, Matjaž Bajc, Urban Kušar, Rok Zalokar, Samo Kutin, Ana Kravanja, Žiga Jenko, Domen Gnezda, Vesna Godler, Ina Puntar, Andrej Boštjančič Ruda, Vitja Balžalorsky, Mauricio Valdez San Emeterio, Martin Ukmar, Boštjan Simon, Tea Vidmar, Eduardo Raon, Tomaž Grom, Boris Janje, Brigita Gračner, Špela Trošt

 

Predsoba, ki je tudi kuhinja:

 

FB profil aktivističnega pesnika Dejana Kobana: Bere pesmi. Verjetno. Enkrat danes.

 

SNG Drama na spletu ob 20:00: Julij Cezar

Julij Cezar, tragedija o umoru velikega rimskega vojskovodje, ki jo je William Shakespeare napisal na podlagi Plutarhovih Vzporednih življenjepisov tik pred letom 1600, je v marsičem posebna igra. Ne le, da nima zgolj enega tragičnega junaka, za naslovni lik bi lahko celo trdili, da si zaradi svoje arogance in občutka lastne vsemogočnosti smrt tudi zasluži. Cezar se v tej dramski različici namreč že očitno nagiba od zvestobe republiki k želji po popolni vrhovni oblasti. Ne povsem drugače je z njegovimi zarotniki, senatorji – med katerimi je najbolj izpostavljen njegov prijatelj (po nekaterih virih tudi nezakonski sin) Brut. Brutova intimna drama je odločitev med prijateljstvom, ki ga goji do Julija Cezarja, in zvestobo ideji republike. Edini med zarotniki je, ki ga v umor nista gnala ne pohlep ne osebna zamera. Vendar se pokaže, da je Brut – morda prav zaradi svoje zaupljivosti in naivnosti, ki ju izrabi maščevalni Kasij – napravil nekaj usodnih političnih napak, med katerimi je bila gotovo največja ta, da je pustil živeti Marka Antonija, Cezarjevega zaupnika. Še več, dovolil mu je nagovoriti rimsko ljudstvo ob Cezarjevem truplu. Prav tu pa nastopi nepričakovano – na videz nenevarni Mark Antonij z bleščečo retorično spretnostjo preobrne mišljenje in čustvovanje rimske drhali, tako da morajo zarotniki na vrat na nos zbežati iz mesta. Njihov poraz na bojnem polju je samo še vprašanje časa, pred vrati pa že čaka novi cesar … Vera v moč besede, posrečen skupinski portret rimskih meščanov kot topoglave in nezanesljive, vendar živopisne množice, velika intimna zgodba o prevaranem prijateljstvu in občutku osebne krivde ter izgube idealov pod obnebjem zgodovine so gotovo le nekatere od tem, ki bodo osvetlile to vladarsko zgodovinsko žaloigro v sodobni luči.
Predstava ima odmor.

 

Dnevna soba:

Baza slovenskih filmov je đabe.  https://bsf.si/sl

Danes ob 18:00: BSF Premiera: Videti El Aaiún

 

Lutkovno gledališče Ljubljana je dalo svoje predstave na net. Najdete jih na tej povezavi: https://vimeo.com/ljubljanapuppettheatre. Treba je malo pobrskati med intervjuji in trailerji ampak se najde.

Skupina EN-KNAP preko svoje spletne strani http://www.en-knap.com/ na ogled postavlja filme, otroške prestave, ob 18:00 pa gibališče – plesne delavnice za najmlajše.

----- Mladina je objavila širok spisek muzejev, ki ponujajo brezplačne virtualne oglede -----

Guggenheim, Louvre, Tate Modern, Van Gogh Museum, Uffizi, Rijksmuseum so le del njih, več jih najdete na povezavi https://www.mladina.si/196595/obiscite-muzeje-virtualno-prek-spleta/?fbc...

 

Knjižnica:

Slovenska kinoteka z veseljem sporoča, da so vrata kinotečne knjižnice in mediateke ponovno odprta.
Knjižnica in mediateka bosta v skladu z upoštevanjem priporočil in smernic delovanja v času pandemije covid-19 odprti po ustaljenem urniku:
Ponedeljek, torek in četrtek od 9:00 do 15:00 
Sreda od 10:00 do 18:00 
Petek od 9:00 do 14:00

Obveščamo tudi, da bo za uporabnice in uporabnike, ki bi se želele/li izogniti neposrednemu prihodu v prostore knjižnice, omogočeno skeniranje predhodno naročenega gradiva (člankov, poglavij knjig ipd.), v skladu s pogoji za prosto reproduciranje avtorskih del (tj. brez privolitve avtorja oziroma drugega imetnika avtorskih materialnih pravic) kot jih določa 50. člen ZASP.

 

Lani s steklom zagrajen balkon:

 

Na spletu, ZKD Piran ob 19:00: Mediadom Streaming: Drago Mislej Mef

Tudi v Mediadomu,  zgledujoč se po večjih kulturnih ustanovah in organizatorjih, bomo izpolnili pričakovanja naših obiskovalcev, ki so bili to pomlad prikrajšani za številne odpovedane kulturne dogodke, z možnostjo ogleda koncertov v živo. V opustelih koncertnih dvoranah in gledališčih zaenkrat publike (še) ni in je nekaj časa tudi ne bo. Po zatišju bo najprej zaživel oder,  glasba bo pospešila kulturni utrip Mediadoma Pyrhani! Nastope glasbenikov, skupin, vokalistov….boste lahko spremljali preko spleta, v živo, na našem kanalu.

 

Kadilnica:

Terase lokalov ponujajo »novo normalnost« po starih cenah.

 

Spalnica: prostor svobode in osebnih bojev. Nocoj priporočena glasbena spremljava:

https://muzikacaka.bandcamp.com/album/povezava-in-ivljenje-na-daljavo

 

Če veste za še kej zabavnega, ali manj zabavnega, lahko tudi vse prej kot zabavnega, kar stisnite mejl na vmesnao@radiostudent.si

izčrpne preglede dogodkov pa najdete tudi tu: https://blog.kulturnik.si/kultura-na-spletu-v-casu-epidemije/

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.