5. 5. 2019 – 9.45

Britoff bratskih aretacij

Audio file
12. 3. 2019 – 16.58
Alžirski predsednik protestnikom obljubil politične spremembe

Alžirska policija je aretirala Saida Boutefliko, vplivnega brata bivšega alžirskega predsednika Abdelaziza Bouteflike. Poleg njega sta bila aretirana še general Mohamed Mediene, ki je v času predsedovanja Bouteflike 25 let vodil alžirsko obveščevalno službo, in general Athmane Tartag, ki je prav tako zasedal visoke položaje v alžirskih obveščevalnih službah. Vsi trije so obtoženi, da so konspirirali proti protivladnim protestom, ki so se začeli februarja letos in prisilili Boutefliko, da po 20 letih odstopi s predsedniškega položaja. Said Bouteflika je bil osrednja figura v režimu njegovega starejšega brata, ki je veljal za resničnega voditelja države iz ozadja, odkar je leta 2013 doživel možgansko kap in se ni več pojavljal v javnosti. Aretacije pomenijo hud, če ne končni udarec kliki Bouteflike, ki je državo vodila od konca državljanske vojne, hkrati pa vojska krepi svoj vpliv v politiki. Načelnik generalštaba Ahmed Gaid Salah, ki je Abdelaziza Boutefliko razglasil za nesposobnega za predsedniško mesto in klučno prispeval k njegovemu odstopu, je prejšnji teden obljubil, da bo državo osvobodil skorumpiranih politikov in oligarhov, ter napovedal odprtje več preiskav koruptivnih dejanj.

Ne samo aretiran, temveč tudi obsojen pa je bil brat iranskega predsednika Hasana Rouhanija, Hosein Fereidoun. Iranska državna agencija IRNA, ki je poročala o obsodbi, ni razkrila dolžine kazni in za katera dejanja je bil Fereidoun obsojen. Navedli so zgolj podatek, da je bil obsojen v nekaj točkah obtožnice, v drugih pa oproščen. Znano je, da je bil Fereidoun leta 2017 aretiran v zvezi z domnevnim finančnim kriminalom. Hosein Fereidoun je sicer diplomat in je sodeloval pri pogajanju z ZDA glede iranskega jedrskega programa.

V Gazi se stopnjujejo letalski napadi izraelske vojske. Palestinsko gibanje Hamas na drugi strani odgovarja z izstrejevanjem improviziranih raket proti Izraelu. V bombardiranju je bilo do sedaj ubitih vsaj šest Palestincev, na Izraelski strani pa ena oseba. Gre za eno najhujših eskalaciji spopadov v Gazi v zadnjih letih, po tem ko sta pred le enim mesecem obe strani ob mediaciji Egipta sklenili premirje.

Izraleske bombe v Gazi so zadele tudi pisarno turške državne tiskovne agencije Anadolu. Na zgradbo, v kateri so prostori agencije, je padlo pet raket, pri tem pa naj ne bi bil nihče poškodovan. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obsodil napad, izraelska stran pa dogodka še ni komentirala.

In še:

Mayor Pete*

*Župan Peter

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.