Britoff evtanaziranih

Aktualno-politična novica
evtanazija
18. 6. 2016 - 13.25
 / BritOFF

Kanadski senat je s 44 glasovi za in 28 proti potrdil zakon o pomoči pri umiranju. Prepoved evtanazije je februarja 2015 razveljavilo ustavno sodišče, sprejeti zakon pa možnosti za evtanazijo zaostruje. Po novem bo ta mogoča samo za ljudi z neozdravljivimi boleznimi s smrtjo pričakovano ob predvidenem času. 

rio de jenieroBrazislka zvezna država Rio de Jeniero je razglasila stanje finančne krize in zaprosila vlado za zapolnitev 5,6 milijarde dolarjev primankljaja. Od finančne pomoči je odvisna tako izvedba olimpijskih iger, ki se začnejo avgusta, kot obstoj javnih storitev zdravstva, šolstva, transporta, okoljskega upravljanja in policije. Začasni brazilski predsednik Michel Temer je že v začetka tedna zagotovil, da bodo storili vse za uspešno izvedbo iger. Prihodki Ria so v zadnjem času močno upadli zaradi nizkih cen nafte in drugih surovin, od izvoza katerih je odvisen zvezni proračun.

Turška vojaška letala so napadla položaje borcev Delavske stranke Kurdistana v regiji Dyarbakir. Ob tem naj bi uničila več skladišč orožja in hrane. Iz sirskega Alepa medtem prihajajo novice o povečani intenziteti spopadov. V Alepu je še vedno prisotnih več uporniških skupin ter sirske vladne sile. Islamistični uporniki so z bombardiranjem odgovorili na domnevne poskuse kurdske milice YPG, da prevzame nadzor nad mestno vpadnico. Sirska vojska pa z napadi na bližnjo vas želi počasi prevzeti nadzor nad mestom.

Bolgarija bo morala ruskemu podjetju Atomstroyexport plačati pol miljarde evrov kompenzacije za propadli projekt izgradnje nove jedrske elektrarne v mestu Belene. Tako je odločilo arbitražno sodišče v Parizu. Projekt se je začel leta 1980 v času komunističnega režima, po njegovem padcu pa je še nekajkrat neuspešno vzklil. Nazadnje leta 2013, ko je referendum, predlagan s strani socialistične stranke, kljub 60-odstotni podpori padel zaradi prenizke udeležbe. Jedrske elektrarna bi z dvema gigavatnima reaktorja nadomestila staro kuzlodojsko jedrsko elektrarno, ki ima zaradi staranja ugasnjene 4 gigavatne reaktorje od šestih.

Bulgarija - parad ponosaV glavnem mestu Bolgarije Sofija se bo odvila parada ponosa. Hkrati pa se bo odvil tudi proti-shod, ki ga organizira bolgarska izpostava organizacije Kri in čast. Poti shodov se bosta na eni točki celo srečali. LGBT aktivisti so državne organe obtožili, da je srečanje obeh shodov namerno. Zagovorniki LGBT pravic imajo v Bolgariji močno opozicijo. Poleg ultranacionalističnih skupin, ki jih podpirata poitični stranki VMRO in Napad, liberalizaciji nasprotuje tudi ortodoksna cerkev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness