Britoff jezne favele

Aktualno-politična novica
Protesti v Riu de Janeiru
22. 9. 2019 - 12.00
 / BritOFF

V Riu de Janeiru so prebivalci favele Complexo do Alemao izvedli protest, potem ko je zablodela krogla v policijski operaciji ubila osemletno dekle. Medtem ko policaji trdijo, da so jih napadli oboroženi kriminalci, s katerimi so se začeli obstreljevati, civilni očividci trdijo, da v času, ko je bilo dekle ustreljeno, ni bilo drugega streljanja. V letošnjem letu je policija v zvezni državi Rio de Janeiro sicer ubila 1249 ljudi, kar je dobrih pet ljudi na dan. To predstavlja 16-odstotni porast policijskih ubojev glede na prejšnje leto in najvišje število od leta 2003, ko so oblasti te številke začele beležiti. Porast policijskega nasilja odraža politiko guvernerja zvezne države Wilsona Witzla, ki je ob nastopu funkcije v začetku letošnjega leta dejal, da bo pobijal kriminalce in da bo Rio pod njegovim vodstvom kopal grobove tistim, ki kršijo zakon.

Za obletnico iransko-iraške vojne iz leta 1980 je Iran pripravil vojaško parado. Obenem je predsednik Hasan Rohani napovedal, da bo na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov prihodnji teden predstavil tako imenovano Hormuško mirovno iniciativo, s katero bi s sodelovanjem med državami v regiji zagotovil varnost ob Perzijskem zalivu. Obenem je obsodil prisotnost tujih, predvsem ameriških vojaških sil v regiji, ki varnost le ogrožajo. V tem času si je v Teheranu mogoče ogledati razstavo sklatenih ameriških in britanskih dronov.

Kako napreduje že več kot pol leta trajajoča prizadevanja za začetek gradnje lakirnega obrata Magne Steyr...
 / 23. 6. 2017
Pet od šestih delavcev, ki jih je nedavno odpustila uprava Magne, je napovedalo vložitev tožbe. Skupaj s Konfederacijo slovenskih sindikatov namreč menijo, da so odpoved delovnega razmerja prejeli nezakonito. Kljub trditvam delodajalcev, da so razlogi za odpustitev tehnične, procesne in organizacijske narave, sinidkat na podlagi nekaterih dokumentov ugotavlja, da so razlogi prej kršitve delavcev, njihova izobrazba in skupna delovna doba. Kršitve so poleg tega manjše, saj zajemajo uporabo telefonov in zamujanje na sestanek izmene še pred začetkom uradnega delovnega časa. Ker Magna pred tem ni izvedla predpisanih disciplinskih postopkov, sindikati menijo, da je odpuščanje nezakonito. Še posebej to velja za enega izmed odpuščenih, ki bi ga morala varovati sindikalna imuniteta. Magna se je sicer ob kandidiranju za državno subvencijo zavezala, da bo novoustanovljena delovna mesta obdržala vsaj deset let, sindikati pa se zato bojijo, da s postopnim odpuščanjem manjših skupin delodajalec želi zaobiti zakonske zahteve po pripravi programa presežnih delavcev in posvetovanja s sindikati. V Magni sicer vztrajajo, da večjih odpuščanj ne načrtujejo, kljub temu da so zaradi neugodnih razmer na avtomobilskem trgu uvedli varčevalni program. Prav tako poudarjajo, da so šest odpuščenih delavcev že nadomestili z novimi in torej niso kršili obveze po ohranjanju delovnih mest. A novih šest delavcev niso zaposlili v proizvodnji, temveč v režiji.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness