2. 3. 2016 – 8.05

BritOFF kitajskih krav

Audio file

8:05

Na notranjih strankarskih volitvah v Združenih državah Amerike sta včeraj slavila Donald Trump med republikanci in Hillary Clinton med demokrati. Na tako imenovani super torek, ko so svoje kandidate izbirali v 12 državah, je Trump zmagal v sedmih, Hillary Clinton pa v osmih.

Predstavnik Združenih narodov Steffan de Mistura je napovedal zamik nadaljevanja mirovnih pogovorov glede konflikta v Siriji. Ta se bodo nadaljevala 9. marca, do takrat pa naj bi skušali poglobiti spoštovanje prekinitve spopadov.

Združeni narodi zamikajo tudi glasovanje v Varnostnem svetu glede sankcij proti Severni Koreji. ZDA in Kitajska sta prejšnji teden oblikovali skupni dokument, ki bi zaostril sankcije proti posameznim severnokorejskim posameznikom, podjetjem in državnim institucijam. Zamik glasovanja pa je zdaj zahtevala Rusija.

 

10:05 Surovine

Avstralske oblasti so odobrile prodajo največjega mlekarskega podjetja v državi, Tasmanian land company, kitajskemu investitorju. Omenjeno podjetje ima na otoku Tasmanija v lasti 30 tisoč glav živine in 17 tisoč hektarov zemlje, dosedanji novozelandski lastnik pa ga je prodal za 200 milijonov dolarjev. Kitajski investitorji sicer pospešeno kupujejo zemljo v Avstraliji, med drugim so izkazali zanimanje za podjetje, ki ima v lasti več kot 10 milijonov hektarov zemlje in 200 tisoč glav živine.

V indijski zvezni državi Maharaštra, drugi največji po številu prebivalcev, so oblasti olajšale postopke za pridobitev dovoljenja za kopanje peska. Dovoljenje za manjše peskokope bodo zdaj lahko izdajale krajevne, in ne več državne oblasti. Kopanje peska v Indiji je sicer mnogokrat nezakonito, posel pa pretežno obvladujejo kriminalna združenja, znana kot peskarska mafija. Decentralizacija podeljevanja dovoljenj bo tako bržkone le olajšala delo tej mafiji.

Ministrstvo za trgovino Združenih držav Amerike je napovedalo uvedbo tarif na uvoz jekla iz določenih držav. Na seznamu se je znašlo nekaj največjih izvoznic jekla, to so Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Indija, Brazilija, Rusija in Velika Britanija. Tarife bodo za posamezne države različne, najvišje pa bodo za kitajske uvoznike, ki bodo soočeni s tarifami v višini 266 odstotkov cene uvoza.

Priloge
Audio file
Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.