Britoff razsodnosti

Aktualno-politična novica
9. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Ukrajina in Rusija sta po stopnjevanju napetosti na vzhodu Ukrajine, kjer so protestniki zasedli lokalne parlamente v nekaterih mestih, nekoliko znižali tone in izrazili načelno pripravljenost na pogajanja, ki pa jih vidita različno. Medtem ko na ukrajinskem zunanjem ministrstvu pogajanja z ruskimi predstavniki pogojujejo s tem, da bodo na njih prisotni samo uradni predstavniki Kijeva, Moskve, Bruslja in Washingtona, na drugi strani Kremelj želi za skupno mizo posaditi še predstavnike proruskega vzhoda in juga Ukrajine. Ukrajinske oblasti ob tem od Rusije zahtevajo, da pred pričetkom pogajanj z ukrajinskih meja in polotoka Krim umaknejo vojsko.

Francoski parlament je potrdil Manuela Vallsa za novega predsednika francoske vlade. Vallsa, ki obljublja znižanje stroškov dela za 30 milijard do leta 2016, znižanje davkov za revna gospodinjstva in ureditev javnih financ, je podprlo 306 poslancev, proti pa jih je bilo 239. Zanimivo, za Vallsa ni glasovalo tudi 19 poslancev vladnih socialistov. Nekdanjega francoskega notranjega ministra je za novega francoskega premierja predlagal francoski predsednik Francois Hollande , potem ko je po porazu socialistov na minulih lokalnih volitvah odstopil nepriljubljeni premier Jean-Marc Ayarault.

Nemška vlada je predstavila predlog zakona o dvojnem državljanstvu. Ta predvideva, da bodo dvojno državljanstvo lahko dobili vsi, ki so do 21. leta starosti živeli v Nemčiji najmanj osem let ali so tam najmanj šest let obiskovali šolo. Predlog zakona, po katerem bodo otroci priseljencev kot dokaz lahko priložili tudi nemško spričevalo ali kako drugo nemško potrdilo o izobrazbi, mora potrditi nemški parlament. Po veljavni zakonodaji se morajo v Nemčiji rojeni otroci priseljencev do 23. leta odločiti za eno od državljanstev.

 

ob 8.05

Evropska komisija pripravlja nova pravila, ki bodo urejala področje delovanja civilnih brezpilotnih letalnikov, splošneje znanih kot droni. Po prepričanju uradnikov in politikov v Bruslju tehnologija dronov hitro dozoreva in celo nudi potencial za precejšnjo gospodarsko rast ter ustvarjanje delovnih mest, kar zahteva novo ureditev evropske zakonodaje na tem področju. Evropska komisija obljublja, da bo pri pripravi pravil glede dronov upoštevala tudi vidike varnosti, zaščite in zasebnosti.

Parlamentarni odbor za kulturo je na nujni seji obravnaval pobudo za oceno ustavnosti odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o arhivskem gradivu in pritrdil državnozborski zakonodajnopravni službi, da odlok ni v neskladju z ustavo. Pobudo za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma je na ustavno sodišče naslovila pobudnica referenduma SDS, ki se pri tem sklicuje na škodljive posledice, ki naj bi jih imela odločitev, da bo referendum izveden skupaj z volitvami v evropski parlament 25. maja in ne 4. maja, kot so zahtevali v največji opozicijski stranki. 

Znana sta prva polfinalista letošnje lige prvakov. Med štiri najboljše sta se uvrstila Real Madrid, ki je zavoljo visoke zmage na prvi tekmi kljub porazu z 2:0 v Dortmundu odpravil Borussio, in londonski Chelsea. Moštvo Joseja Mourinha  je na povratni tekmi premagalo francoski PSG z 2:0 in zavoljo zadetka v gosteh napredovalo. Danes se bodo na preostalih dveh povratnih tekmah četrtfinala pomerili Barcelona in Atletico Madrid ter Bayern München in Manchester United.

ob 9.05

V Grčiji bo danes potekala 24-urna splošna stavka zaposlenih tako v zasebnem kot javnem sektorju. Uslužbenci bodo delo prekinili v znamenje protesta proti novi reformi dela, ki jo od grških oblasti zahtevajo mednarodni posojilodajalci.

Španski parlament je zavrnil katalonsko zahtevo po referendumu o samostojnosti Katalonije. Po sedemurni razpravi je 299 poslancev glasovalo proti katalonski zahtevi za razpis referenduma, 47 jih je bilo za, en poslanec pa se je glasovanja vzdržal. Premier Mariano Rajoy  je poudaril, da je tovrsten referendum nezakonit, saj ga v skladu s špansko ustavo lahko skliče le nacionalna vlada v Madridu, ne pa tudi avtonomne pokrajine, kakršna je Katalonija. Katalonci so kljub razmeroma visoki stopnji avtonomije, ki jo imajo znotraj Španije, prepričani, da je za predvsem gospodarske težave kriv aktualni davčni sistem v Španiji.

Medtem ko je katalonska neodvisnost nelegalna, pa v zvezni državi Misisipi svoje šoloobvezne prebivalce učijo, da je homoseksualnost nelegalna. Nelegalnost tovrstnega spolnega odnosa se nanaša na statut o nenaravnem seksu, ki izvira iz vrlih umov uradnega Misisipija. Od leta 2012 tako omenjena zvezna država v vseh svojih osnovnih in sekundarnih izobraževalnih ustanovah uči mladino o naravnem in nenaravnem seksu. Bogaboječi Misisipi je sicer pod peresom guvernerja Phila Brayanta nedavno podpisal zakon, ki prepoveduje prosto delovanje LGBT-skupnosti v državi.

ob 10.05

Potem ko so v Donecku in Harkovu proruski protestniki zavzeli nekatere javne stavbe in razglasili neodvisni republiki, se je zganila osrednja ukrajinska oblast in poleg varnostnih organov separatistom postavila po robu tudi pravne inštrumente. Včeraj spremenjeni kazenski zakonik zanje predvideva od tri do pet let zapora za kazniva dejanja zoper državno varnost, za ponovitev istega kaznivega dejanja pa od pet do deset let.

Evropsko sodišče za človekove pravice je razveljavilo evropsko direktivo o hrambi podatkov, ki telekomunikacijskim podjetjem nalaga shranjevanje osebnih podatkov za potrebe organov pregona. Sodišče je razsodilo, da direktiva krši temeljne pravice državljanov. Omenjena direktiva je bila sprejeta leta 2006 v sklopu protiterorističnih ukrepov po terorističnih napadih v Londonu in Madridu. Telekomunikacijskim podjetjem je naložila hrambo podatkov za obdobje do dveh let, državam članicam pa sprejetje ustrezne nacionalne zakonodaje.

V Sloveniji je bila direktiva uveljavljena z zakonom o elektronskih komunikacijah leta 2007. Vsebinsko med drugim vključuje podatke o telefonskih klicih, sporočilih ter dostopu do interneta in elektronske pošte.

                                                                                                          

                                                                                                        

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.