BritOFF stavk in usmrtitev

Aktualno-politična novica
18. 6. 2014 - 10.05
 / BritOFF

7:05

Z današnjim dnem se prične izvajati zakon o odškodninah za izbrisane. Od danes naprej na upravnih enotah sprejemajo vloge za odškodnine, ki jih izbrisanim prisoja zakon. Na ministrstvu za notranje zadeve pričakujejo, da bo oddanih vlog okoli 12.000, za odškodnine izbrisanim pa naj bi skupaj namenili okoli 130 milijonov evrov.

V Rimu so si katoliška društva priborila vprašljivo in kritike vredno obravnavo. Rimska Občina ocenjuje predlog ponovnega sodelovanja med javnimi izobraževalnimi inštitucijami in katoliškimi organizacijami. Slednje naj bi za predšolske otroke pripravljale in izvajale izobraževalne projekte o seksualni in čustveni vzgoji. Kdove, če bi bile pripravljene spregovoriti tudi o pedofiliji in drugih ekscesih, ki jih povzroča prisilno zatrtje spolne sle.

Znanstvena študija, ki so jo izvedli v osnovnih šolah v ameriškem mestu Kentucky, je ugotovila slabšo učno sposobnost pri učencih, ki so s poukom začeli v ranih jutranjih urah, kot pri osnovnošolcih, ki so učne ure pričeli nekoliko kasneje. Več spanca = boljši kognitivni performans.

8:05

Znanstveniki opozarjajo na okoljske nevarnosti, ki jih povzroča povečan obisk turistov na Antarktiki. Leta 1990 je najhladnejšo celino na svetu obiskalo manj kot 5.000 turistov na leto. Danes je ta številka narasla na 40.000. In ker so turisti željni dobiti kar najbolj prijetno doživetje Antarktike, se po pravilu zgrinjajo na tiste površine, ki niso docela pokrite z ledom. Takih pa je manj kot 1% celotne Antarktike.

Na tisoče glasbenih videov neodvisnih založb bo v kratkem umaknjenih iz YouTuba. Neodvisni glasbeni producenti se namreč ne strinjajo s podpisom novih pravil sodelovanja z YouTubovo spletno stranjo, ki si jo lasti računalniški gigant Google. Srž problema je uvedba novega plačljivega servisa, ki ga bo YouTube zagnal že to poletje in ki bo uporabnikom omogočal ogled posnetkov tudi brez internetne povezave.

V Nigeriji je bil pred množično obiskanem centrom za spremljavo tekem svetovnega nogometnega prvenstva storjen samomorilski bombni napad z več smrtnimi žrtvami.

9:05

Zvezna država Georgia je ponoči izvedla prvo usmrtitev po aprilski ponesrečeni izvedbi smrtne obsodbe v Oklahomi. Naj se spomnimo epizode. v Oklahomi je obtoženec potreboval kar 43 minut od vbrizga strupa, preden je v hudih bolečinah umrl. Včerajšnji obsojenec naj ne bi bil po podatkih tiskovnega predstavnika, nič bolj olajšan muk. Umrl je po več kot eni uri od pričetka izvajanja usmrtitvenega akta.

Po desetmesečnem priporu je Egipt izpustil Al Jazeerinega novinarja Abdullaha Elshamya, ki je zadnjih pet mesecev zaporne kazni gladovno stavkal. Omenjeni novinar, ki se v svojem delu ukvarja predvsem s problemi Katarja, naj bi si izpust iz zapora prislužil predvsem zaradi pešajočega zdravstvenega stanje.

V Keniji so pripadniki somalijske muslimanske skupine al Shabaab v zadnjih 48-ih urah ubili precejšnje število ljudi. Oborožena formacija al Shabaab je za napade izkoristile ugodne združevalne okoliščine, ki jih ponujajo tekme svetovnega prvenstva. Prvi napad je bil izveden ponoči v vasi Poromoko, kjer je bilo ubitih dobrih ducat ljudi, najmanj 12 žensk pa je bilo ugrabljenih. Precej ljudi še vedno ostaja pogrešanih. 

10:05

V Franciji se nadaljuje stavka železniških prevoznikov,  ki traja že več kot teden dni. Železničarji nasprotujejo predlogu reforme aktualnega sistema državnih železnic, ki naj bi služil povečanju konkurenčnosti francoskih železnic. Železniški delavci pa v njem vidijo predvsem izgubo delovnih mest in padec kvalitete prevozniških storitev.                             

Sunitska militantna skupina Islamska država Iraka in Levanta, krajše ISIL, je ponoči izvedla oborožen napad na največjo iraško rafinerijo, ki se nahaja v mestu Baiji. Napadena rafinerija proizvede 300.000 sodov nafte na dan in skrbi za naftno oskrbo skoraj celotnega S dela Iraka.

Amazon obeta predstavitev svojega prvega pametnega telefona. Poteza bo razburkala in prevetrila aktualni trg mobilnih ponudnikov, ki ga trenutno dominirata Apple in Samsung. Amazonovi pametni telefoni bodo zagotovo prinesli številne nove aplikacije in možnosti uporabe, saj bi z orodji in vsebinami, ki jih spletna trgovina Amazon ima na voljo, lahko močno olajšali in pocenili dostop do glasbenih, video in knjižnih vsebin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.