BritOFF svuda, BritOFF oko nas

Aktualno-politična novica
8. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Pozdravljeni v drugem jutranjem BritOFFu. Vsak ponedeljek na 89,3 mHz po novicah ob osmih sledi Neuradni list ob 11:21. Danes se vračamo k zakonu, o katerem smo že govorili, in sicer Zakonu o omejevanju porabe tobačnih in povezanih izdelkov. K temu zakonu je skupina poslancev iz SMC-ja in DeSUS-a s prvopodpisanim Sašo Tabakovićem vložila Predlog dopolnitve v obliki 39.a člena.

Torej, 39. člen prepoveduje kajenje v javnih in delovnih zaprtih prostorih, edine izjeme, ki jih pri tem dopušča, pa so seveda kadilnice in določeni prostori v psihiatričnih ustanovah, nastanitvenih obratih, domovih za ostarele ter zaporih, v primeru zadnjih dveh le, če so v njih prisotni izključno kadilci.

Namesto spreminjanja 39. člena so se poslanci s prvopodpisanim Tabakovićem, sicer gledališkim igralcem, odločili za vložitev posebnega 39.a člena, ki bi med izjeme vključil še gledališke odre. Po besedah predlagateljev bodo ti s popolno prepovedjo zeliščnih cigaret med predstavami kakopak osiromašeni.

Skupina nad kulturo navdušenih poslancev kot glavni namen predloga poudarja omogočanje uresničevanja ustavno varovane pravice do svobodnega umetniškega ustvarjanja. A kaj, ko je vlada na redni seji nasproti postavila prav tako z Ustavo Republike Slovenije varovani pravici do zdravega življenjskega okolja in zagotovljeno enako varstvo temeljnih pravic in svoboščin ter enakost pred zakonom.

Predlagana ureditev je sicer prisotna v nekaterih evropskih državah, ki imajo protikadilsko zakonodajo oblikovano na podlagi iste uredbe Evropske unije. Sodeč po odzivu Ministrstva za zdravje ter vlade pa bo očitno v Sloveniji edini dim na odru prihajal iz dim mašin.

 

0805

Dobro jutro s strani Aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Pregled dnevnih novic začenjamo v Franciji, kjer je v drugem krogu predsedniških volitev zmagal neodvisni centrist Emmanuel Macron, in sicer s 66 odstotki glasov. Rezultate, ki sicer še niso končni, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. Volilna udeležba je bila 75 odstotna, kar je 3 odstotke manj kot v prvem krogu volitev. Štiri milijone francoskih volilcev, torej 9 odstotkov, je oddalo neveljavno ali prazno glasovnico.

V Grčiji so potekali protesti proti uvedbi več delovnih nedelj, ki jih od grške vlade zahteva Mednarodni denarni sklad, IMF. Protest je organiziral komunistični sindikat PAME. V posojilu pred tremi leti je IMF od Grčije zahteval uvedbo 12 delovnih nedelj na leto, s prihajajočim posojilom pa se ta številka viša na 30 nedelj. Zahteva je del paketa reform, ki jih mora v zameno za odobritev posojila grški parlament sprejeti do sredine maja. Grški sindikati so za 17. maj napovedali splošno stavko v znak nasprotovanja reformam.

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari se je srečal z 82 dekleti, ki jih je milica Boko Haram izpustila v zameno za njihove zapornike. Pri pogajanjih za njihov izpust sta sodelovala tudi Švica in Mednarodni odbor Rdečega Križa. Gre za dekleta, ki jih je še z dvesto drugimi pred tremi leti ugrabila skupina Boko Haram. Nekaj deset jih je milici ušlo samih, izpust dvajsetih pa je lansko jesen zagotovil Mednarodni odbor Rdečega Križa. Usoda okoli stotih deklet ostaja neznana. Nigerijska vlada ni razkrila, koliko zapornikov skupine Boko Haram so izpustili v zameno.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness