Britoff udarov in protestov

Aktualno-politična novica
25. 11. 2017 - 13.00
 / BritOFF

Zimbabvejsko vrhovno sodišče je presodilo, da je prevzem oblasti, ki ga je prejšnji teden izvedla vojska zakonit. S prevzemom oblasti je vojska dosegla odstop bivšega predsednika Roberta Mugabeja in podprla novega predsednika, Emmersona Mnangagwo. Vojska je namreč vstrajala, da njena dejanja niso povzročila državnega udara, kar je bil ključni dejavnik pri odločitvi, da je prevzem oblasti zakonit. Poleg tega je sodišče poudarilo, da je vojska s svojimi ukrepi preprečila Mugabejev poskus postavitve neizvoljene osebe na položaj podpredsednika, v tem primeru, njegovo ženo Grace.

Pakistanske oblasti so pozvale vojsko naj posežejo v celodnevni spopad med protestniki in policijo, ki je potekal na glavni avtocesti v pakistanski prestolnici Islamabad. Približno 2000 protestnikov avtocesto blokira že od 8. novembra letos, s svojim protestom pa zahtevajo odstop ministra za pravosodje Zahida Hamida. Policisti  in pripadniki paravojaških sil so posredovali s solzilcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji, protestniki pa so se branili z palicami in pričeli v policiste metati kamenje. Celodnevni boj med protestniki in policijo so zvečer prekinile vojaške sile. 

Protestniki so člani verskega gibanja Terik Labaik Ja Rasul Alah, ki nasprotujejo predlogu Hamida, da bi iz volilne zakonodaje odstranili zahtevo po kateri morajo vsi kandidati priseči, da je bil Mohamed zadnji islamski prerok. V prejšnjem tednu je pakistansko sodišče namreč vladi naložilo, naj onemogoči protestnike, s katerimi se je vlada pogajala in poskušala doseči premirje. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.