BritOFF VARNE MOSKVE

Aktualno-politična novica
8. 6. 2012 - 11.48
 / BritOFF

OB 7:05

Moskovsko sodišče je zavrnilo zahtevo gibanj LGBT po pravici, da lahko prihodnjih sto let organizirajo parado ponosa. Eden od organizatorjev ruske parade ponosa – Nikolaj Aleksejev – je povedal, da se namerava glede sodniške odločitve pritožiti na višjo sodniško instanco, če pa tudi ta ne bo ugodila njegovi prošnji bo zahteve ruskih homoseksualnih gibanj predočil pred evropskim sodiščem za človekove pravice. Zavrnitev zahteve po pravici do organiziranja parade ponosa to sicer teoretično prepoveduje za nadaljnjih 100 let. Aleksejev pa je na to povedal, da s svojimi somišljeniki nikoli ni računal na pozitivno razsodbo ampak je potreboval le izgovor, da se lahko obrne na omenjeno evropsko sodišče.

Vlada konzervativnega kanadskega premierja Stephena Harperja se je odločila utišati znanstvenike. V presenetljivi potezi je tem, ki delajo v javnem sektorju, prepovedala govoriti z novinarji ne da bi se poprej posvetovali s Harperjevo službo za odnose z javnostmi. Znanstveniki tako teoretično ne bodo več smeli govoriti o stvareh, ki jih vlada smatra za sporne. Po črki protokola bodo namreč smeli dajati le izjave v smernicah, ki jih določa vlada.

V Turčiji se je organizirala skupina 'razdraženih moških', ki podobno kot poprej ženske protestirajo proti vladni odločitvi o prepovedi splava. Skupina je v izjavi zapisala, da naj tudi moški prekinejo molk, ki sicer obkroža takšno zakonodajo in ves boj proti njej prenaša na ženske.

OB 8:05

Združene Države Amerike so začele z napadi brezpilotnih letal v Filipinih, kjer so ubili 15 ljudi, domnevno pripadnikov muslimanske skrajne skupine Jemaah Islamiya. To je prvič, da so bila ta letala uporabljena izven vojnih prizorišč na bližnjem vzhodu.

Danski parlament je zavrnil prepoved homoseksualnih porok v Cerkvi. Formulacija zakona zdaj duhovnike in vikarje obvezuje, da morajo poročevati tudi istospolne partnerje. Cerkveni krogi imajo sedaj do 15. junija čas, da izumijo temu primeren obred. Danska je leta 1989 postala prva država, ki je dovolila civilno zvezo med istospolnimi partnerji, očitno nadaljuje s svojim postavljanjem precedensov.

Nekaj nadebudnih mladcev in mladenk se je včeraj zbralo na dvorišču KUDa  France Prešeren, kjer je Radio Študent organiziral poskusno streljanje Ivana Krambergerja – Iveka. Tekmovalci so morali za začetek rukniti deciliter žganice nato pa zvito puškino cev usmeriti v primerno majhno tarčo Iveka in testirati sodniški sklep, da lahko pijan človek z razdalje 150ih metrov ustreli samoniklega šampijona slovenskega naroda. To je vsekakor potrdil finalist tekmovanja, saj je Iveka in njegovo opico Ančko ustrelil tudi v četrtem krogu, ko je imel v sebi že 4 decilitre šnopca.

OB 9:05

Ameriški ekonomist Joseph Stiglitz ocenjuje, da ima Evropa samo še tri mesece časa, da popravi napake, ki so pripeljale v ekonomsko krizo. Po Stiglitzovem mnenju se v Evropi ne zavedamo dinamike tržnih sil – primer tega naj bi bila evropska centralna banka, ki kljub vnovičnemu poglabljanju krize ne sprejema primernih protikriznih ukrepov. Edina rešitev tega je po Stiglitzovem mnenju, da Evropa prepriča Nemčijo, v privolitev v evropsko bančno unijo, saj na primer Španija ni sposobna sama reševati svojih bank. Če bančne unije ne bo, Španci ne bodo videli razloga da še naprej varčujejo v svojih bankah, saj bodo prihranke raje odnesli k močnejšim nemškim bankam.

Španija zaradi posledic ekonomske krize razmišlja tudi o obdavčitvi cerkvenega premoženja. Španska cerkev je sicer plačevanja nepremičninskih davkov oproščena s tremi različnimi zakoni in z dogovorom z Vatikanom iz leta 1979. Nevladna organizacija za napredek sekularizma – 'Laična Španija' zato ocenjuje, da velike količine iz davkov izvzetega cerkvenega premoženja državni proračun letno oropajo za dve to tri milijarde evrov.

Nekaj podobnega pa se dogaja tudi cerkvi pri nas. Zakon za uravnoteženje javnih financ predvideva tudi znižanje sredstev, ki jih država namenja za sofinanciranje prispevkov za socialno varnost za verske uslužbence. S tem bodo na letni ravni na superministrstvu za šolstvo in ostalo prihranili 20 odstotkov sredstev od slabega poldrugega milijona evrov, kolikor so jih v te namene dali lani.

OB 10:05

Velika Britanija namerava zaradi varčevalnih ukrepov za petino zmanjšati število pripadnikov redne vojske, hkrati pa se bo v večji meri opirala na rezervne enote, pogodbenike in podporo svojih zaveznikov. Britanska vojska se bo tato v nekaterih primerih obnašala po načelu 'mi priskrbimo vojake, drugi poskrbijo za njihovo oskrbo'.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je v okviru operacije Buldog aretiral že 20 pedofilov. Med operacijo so poleg osumljencev zajeli tudi na tisoče pornografskih slik in posnetkov otrok premladih, da bi se zavedali kaj se dogaja z njimi. Osumljenci so stari med 21 in 32 let, najprej pa je bil aretiran 26-letni David Bostic. Policija je novembra 2010 na njegovem računalniku našla posnetke na stotine otrok starih od dveh mesecev do 4 let – na podlagi informacij z njegovega računalnika pa so aretirali še ostale člane pedofilskega kroga.

Nekdanji predsednik Socialnih Demokratov, Borut Pahor bo danes s prvakom stranke DeSUS Karlom Erjavcem govoril o možni podpori pri njegovi napovedani predsedniški kandidaturi. Pahor že ima podporo svoje stranke, osebno pa ga podpira tudi Gregor Virant. Stranka le-tega pa bo o uradni podpori še razpravljala saj resno razmišljajo o tem, da bi na volitvah imeli svojega kandidata.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.