Britoff velikih pričakovanj

Aktualno-politična novica
13. 4. 2015 - 8.00
 / BritOFF

0700

Hekerji skupine Anonymous so sprožili napade na več kot sto spletnih strani vsem neljube Islamske države. Sočasno so svoje sposobnosti uperili tudi proti več tisoč Twitter računom IS. Zahodne varnostne službe Anonymousevega haktivizma ne odobravajo, saj naj bi jim spletna prezenca IS omogočala vpogled v delovanje organizacije. Hekerji slednji pristop zavračajo - spletne strani in Twitter so po njihovem mnenju namenjene predvsem novačenju svežih članov.

Ko ravno govorimo o Islamski državi - njihov najnovejši video prikazuje barbarsko uničevanje več kot 2000 let starega asirskega mesta Nimrud z bagri in eksplozivom. Nimrud je uvrščen na Unescovo listo svetovne kulturne dediščine, obseg uničenja pa še ni bil ocenjen s strani neodvisnih opazovalcev.

Predsednik ZDA Barack Obama se je sestal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom. Srečanje odraža taljenje hladnih odnosov med obema državama, saj je snidenje obeh predsednikov prvo v zadnjih petdesetih letih. Odvilo se je med srečanjem ameriških voditeljev v Panami. Obama je prav tako sestankoval z venezuelskim predsednikom Madurom, saj je Venezuela še ena izmed držav, ki ima nesoglasja z Združenimi državami Amerike.

 

0800 - Zatišje pred nevihto

Kljub zatišju na evropski vzhodni fronti stanje na tleh ni mirno. Iz vzhodne Ukrajine vedno znova prihajajo poročila o sporadičnih artilerijskih napadih. Sočasno smo lahko priča vedno obsežnejšemu sponzoriranju ukrajinske vojske s strani zahoda. Izjemno pozno se bo veselice udeležila Kanada, in sicer z napotitvijo vojaških inštruktorjev v Ukrajino. Načrti so sicer še v povojih, izvedli pa naj bi jih v naslednjih mesecih.

Logična posledica ukrajinske krize je prav tako povečano nelagodje nekaterih severnih držav, natančneje Švedske in Finske. Obe državi se spogledujeta s tesnejšim sodelovanjem s severnoatlantskim zavezništvom. Seveda vsak premik v to smer povzroči pojav eksistencialnih strahov na ruski strani. Kot odgovor na omenjene premike Švedske in Finske bližje Natu Rusija sicer priznava pravico držav do suverene varnostne politike, vendar opozarja na oblikovanje protiruske fronte na severu Evrope.

Medtem so se pričele Natove pomorske vaje na Škotskem, najobsežnejše do sedaj. Zajemajo 50 ladij, 70 letal in 13.000 vojakov iz štirinajstih držav članic. Malone spregledano dejstvo je sicer, da Ruska federacija trše vojaške vaje, ko brez predhodnega opozorila v stanje visoke pripravljenosti postavijo cele vojaške distrikte, opravlja skoraj vsak mesec od eskalacije ukrajinske krize. Medtem je zadnji večji vojaški manever Rusije zajemal skoraj sto ladij, več sto letal in okrog 100.000 vojakov.

V zagovor Rusiji lahko štejemo tudi navedbe francoske obveščevalne agencije, natančneje njenega šefa. Cristophe Germant je prespraševal navedbe Nata, da Ruska federacija pripravlja invazijo Ukrajine. Izsledki njegove obveščevalne agencije namreč ne kažejo nikakršnih logističnih priprav. Obenem je opozoril, da je Nato dominiran s strani ameriške obveščevalne mantre, medtem ko se ne upoštevajo mnenja drugih članic.

Ravno tekmovanje na obveščevalnem nivoju je še posebej aktivno od pričetka krize. Tokratni letalski incident ni zajemal prestrežbe ruskega letala, temveč ameriškega. Ruski Suhoji 27 so nad Baltikom, v bližini Kaliningrada, prestregli ameriško izvidniško letalo. Američani trdijo, da je letalo imelo prižgan identifikacijski transponder, medtem ko ruska stran trdi nasprotno. Podobna zgodba je tudi navedba ruske agencije za vesoljsko obrambo. Identificirali naj bi več vohunskih satelitov, kamufliranih kot vesoljske smeti, kar je sicer za dotično zvrst satelitov normalna praksa. Obenem se agencija ni želela izreči glede lastništva odkritih satelitov, saj to v danem trenutku ni pomembno.

Evropska vzhodna fronta kljub trenutnemu zatišju še vedno ni izven nevarnosti novih konfliktov. Obenem se vse skupaj ne odvija v vakuumu, temveč v svetu, polnem zaostrovanj in odpiranja novih vojn, čemur smo lahko priča na primeru Jemna. Ob koncu dneva bodo prihodnje dekade še zanimive.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness