Filozofski BritOFF

Aktualno-politična novica
15. 11. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Ena večjih težav, ki v naslednjih desetletjih pestijo Kitajsko je porast števila moških v primerjavi z ženskami. Leta 2020 bo na kitajskem živelo 30 milijonov več moških kot žensk. Do tega prihaja ker kitajska kultura tradicionalno više vrednoti moške potomce; politika enega otroka pa botruje temu, da se pari odločajo za splav če ultrazvok zarodka pokaže, da je ta deklica. Politični znanstvenici Valerie Hudson in Andrea den Boer zato vlečeta vzporednice z lakoto na severovzhodu kitajske sredi 19. stoletja, zaradi katere je bila četrtina fantov v regiji tako imenovanih “suhih vej” saj niso mogli najti partnerice, to pa naj bi jih celo prignalo do vstaje proti oblastem. Znanstvenici zato kitajski napovedujeta burno prihodnost, če ne bo znala urediti svojih spolnih nesorazmerij.

Ostajamo na vzhodu; kitajsko podjetje Foxconn, ki za računalniško znamko Apple proizvaja telefone iPhone je zaznamovano zaradi velikega števila samomorov, ki jih storijo njegovi zaposleni. Odgovorni so poskusili povišati plače, zmanjšati število delovnih ur in med drugim namestiti mreže v katere se imajo ujeti samomorilci. Sedaj so začeli postopno uvajati avtomatizacijo proizvodnje - namestili so že deset tisoč robotov, s tem pa nameravajo nadaljevati dokler ti ne spodrinejo enega milijona delavcev. Roboti so trenutno namenjeni samo težjim opravilom; natančna so še vedno rezervirana za delo človeških rok.

Na Jamajki so avtoritete za javni prevoz prepovedale misijonarsko dejavnost na avtobusih. Vozniki teh so prejeli navodila naj pridigarje prijazno opozorijo naj ne evangelizirajo svojih sopotnikov in naj raje mirno uživajo v vožnji. Upravnik avtobusnega podjetja Jamaica Transit Company Hardley Lewin meni, da se avtobuse na Jamajki izkorišča za mobilne cerkve, saj potniki ne morejo kar prostovoljno izstopiti, predvsem zato ker so kupili vozovnico.

8.05

Potem ko so izraelske letalske sile v napadu ubile vodjo vojaškega krila Hamasa, Ahmada Jabarija, so bile dane na mizo vse opcije, vključujoč z vojaško ofenzivo na palestinsko ozemlje v Gazi. Figure je sedaj začel premikati tudi Egipt, ki je sodeč po še nepreverjenih virih na mejo z Gazo poslal tankovske in posebne enote. To naj bi storili z namenom preprečiti spill-over effect, do katerega lahko pride ob zaostrovanju humanitarnih pogojev na palestinskih ozemljih.

Rusija je zaradi prekinjenega električnega kabla v bližini Moskve izgubila nadzor nad svojimi napravami v vesolju, med drugim tudi nad svojim segmentom na Mednarodni vesoljski postaji. Prizadeti so zgolj civilni sateliti, z vojaškimi naj bi bilo vse v redu. Do nezgode pa naj bi prišlo pri običajnem popravilu cest in ni posledica napake v sklopu vesoljskega programa.

Južnoafriški policaji so pridržali moža, ki je pogoltnil 220 spoliranih diamantov, z namenom, da jih pretihotapi ven iz države. Moža so aretirali le nekaj trenutkov pred varnostno točko, pri čemer niso pojasnili ali so bili glede njega kako obveščeni. Preiskovalci menijo, da mož libanonskega rodu pripada organizirani mreži za tihotapljenje diamantov.

9.05

Unesco je današnji dan pred desetimi leti razglasil za svetovni dan filozofije. Takrat so imeli v mislih predvsem pomen filozofije za mlade, ki naj bi jim omogočala kritično in neodvisno razmišljanje, zdaj, v času krize, pa naj bi bil njen pomen še večji. Unesco podpira filozofijo kot nujni del izobraževalnega sistema že v osnovnih šolah, kajti le tako je lahko dosežen osnovni cilj - izobražena, pronicljiva, kritična in dobronamerna družba. S tem se očitno ne strinjajo na fakulteti za humanistične študije v Kopru, kjer želijo zaradi racionalizacije ukiniti programa filozofije in kulturnih študij. Sicer pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani že od začetka tedna poteka filozofski maraton, kjer lahko še danes in jutri prisluhnete predavanjem slovenskih filozofov na temo »Mišljenje krize – kriza mišljenja«.

Centralni komite kitajske komunistične partije je v Pekingu izvolil člane elitnega stalnega komiteja politbiroja. Prihodnje desetletje ga bo vodil Xi Jinping, ki je na tem položaju nasledil Hu Jintaa. Jinping je v uvodnem nagovoru kot osrednji nalogi izpostavil okrepitev boja proti korupciji in zagotovitev boljšega življenja za 1,3 milijarde Kitajcev. Novi partijski vodja je, podobno kot številni drugi novi voditelji, sicer sin enega od Mao Zedongovih generalov.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je v sredo poklical bogate donatorje in se jim opravičil za poraz na volitvah 6. novembra. Dejal je, da je za njegov poraz krivo to, da je demokrat Barack Obama dajal darila določenim kategorijam volivcev, kot so temnopolti, Latinoameričani, ženske in mladi. Eno izmed takih daril naj bi bilo zdravstveno zavarovanje, s katerim naj bi na svojo stran pridobil ljudi z letnimi plačami med 25.000 do 35.000 dolarji na leto. Mlade naj bi med drugim motiviral tudi delni odpis obresti na študentska posojila, ženske pa obljube o zastonj kontracepciji. Medtem pa je Obama na novinarski konferenci v Beli hiši pohvalil kampanjo republikanskega tekmeca in izrazil željo, da se do konca leta srečata ter pogovorita o nekaterih idejah.

10.05

Varnostni svet Združenih narodov se je sestal na izredni seji, potem ko je Izrael v sredo v napadu na Gazo ubil visokega poveljnika vojaškega krila palestinskega gibanja Hamas Ahmeda Džabarija. Varnostni svet v poldrugo uro trajajočem zasedanju ni izrecno obsodil nobene strani. Kot je dejal predsedujoči, indijski veleposlanik Singh Puri, so bile članice enotnega mnenja, da se mora nasilje končati. Arabske države so zahtevale, da Varnostni svet obsodi barbarski, ameriška veleposlanica Susan Rice pa je na seji odločno branila pravico Izraela do samoobrambe.

Varnostni svet Združenih narodov je sicer za leto dni podaljšal mandat misiji Evropske unije v Bosni in Hercegovini. Kot so zapisali v resoluciji, položaj v državi še vedno predstavlja potencialno grožnjo za varnost in mir v svetu. Več stočlanska vojaška misija Evropske unije Eufor Althea bo tako v Bosni in Hercegovini delovala še vsaj do novembra 2013. Ustanovljena je bila leta 2004 z namenom zagotavljanja varnosti v tej državi in nadzora nad uresničevanjem daytonskega mirovnega sporazuma iz leta 1995.

Predsedniški kandidat Borut Pahor, ki v svojem mandatu predsednika vlade ni imel posluha za želje in zahteve študentov, se bo ob 14. uri na stojnici na Adamič - Lundrovem nabrežju sestal s predsednikom Študentske organizacije Slovenije Mitjo Urbancem. Urbanc bo predsedniškega kandidata seznanil z aktualnimi izzivi mladih. Predsedniški kandidat bo med drugim podpisal podporo predlogu zakona o štipendiranju.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije – Fides, ne bo sodeloval na sobotnih sindikalnih demonstracijah. Predsedstvo glavnega odbora sindikata se je tako odločilo v sredo, ko je ocenilo, da protestne aktivnosti zaenkrat še niso potrebne. Kot so zapisali v okrožnici svojim članom, je treba vztrajati pri pogajalskem procesu. Predsedstvo je ob tem ugotovilo, da je bil sicer napovedani zaplet v zvezi z zamikom izplačil oktobrskih plač pravočasno rešen, vsa ostala vprašanja pa so predmet pogajanj.

BritOFFe sta pripravljala Luka Tetičkovič in Božidar Kolar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.