New York brez cigaret

Aktualno-politična novica
19. 3. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Sirska vojaška letala so včeraj bombardirala obmejno območje z Libanonom, je potrdil visok predstavnik libanonske vojske. Cilj napada naj bi bili položaji sirskih upornikov znotraj Libanona. Po navedbah libanonske vojske naj bi sirska letala na območje ob meji med Libanonom in Sirijo izstrelila štiri rakete. Libanon je doslej javno razglašal svojo nevtralnost glede nasilja v Siriji, a je to že povzročilo napetosti med državama. Prav tako so se že okrepile bojazni, da bi se lahko nasilje iz Sirije razširilo v Libanon. Opozicija v državi namreč pretežno podpira sirsko vstajo, močno šiitsko gibanje Hezbolah in njegovi zavezniki pa trdno vztrajajo pri podpori Asadovemu režimu.

Ustavno sodišče je odločilo, da se drugi, tretji in četrti odstavek 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ razveljavijo. Ti odstavki so po mnenju sodišča neskladni z ustavo v delih, ki so se nanašali na upravičence do dela pokojnine, ki so vplačevali zavarovanje v drugih republikah nekdanje SFRJ. Zahtevo za presojo ustavnosti omenjenih določb Zujfa je julija lani vložila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik. Varčevalni zakon je namreč znižal pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.

Ljubljanski svetniki so sprejeli odlok o razglasitvi arheološkega najdišča pod osrednjo ljubljansko tržnico za kulturni spomenik lokalnega pomena. Ta med drugim določa, da se lahko, če to dopuščajo raziskave, območje sprosti za gradnjo. Odlok med drugim določa, da je arheološko najdišče kot celota pomemben vir za razumevanje zgodovine Ljubljane in da ima velik potencial za nazorno predstavitev zgodovine poselitve in razvoja mesta. Po dosedanjih raziskavah ostalin se na najdišču nahaja del obrambnega sistema stare Ljubljane, kot so barbakan, Kloštrska vrata in obzidje, ter del mestnega sakralnega predela, kot je tudi samostanska cerkev. Nekateri svetniki so temu nasprotovali. Po njihovem mnenju se z odlokom opravičuje gradnjo podzemne garaže.

8.05

Skrajno desna madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je nedavno visoko novinarsko nagrado Tancsics podelila novinarju provladne televizijske postaje Echo TV, Ferencu Szaniszlu, ki je znan po svojih antisemitskih in protiromskih stališčih. Odločitev je že naletela na kritike, tako je izraelski veleposlanik na Madžarskem Illan Mor madžarsko vlado pozval, naj Szaniszlu nagrado odvzame. Minister za človeške vire Zoltan Balog, ki je Szaniszlu 15. marca predal nagrado, pa je že izrazil obžalovanje zaradi odločitve. Szaniszlo je bil sicer leta 2011 kaznovan s 500 evri globe, ker je Rome imenoval za opice, znan pa je tudi po tem, da v svojih oddajah širi antisemitske teorije zarote.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je na obisku v Beogradu poudaril, da je datum začetka pristopnih pogajanj Srbije z Evropsko unijo odvisen od reform in napredka, doseženega v dialogu med Beogradom in Prištino. Füle je še zatrdil, da je skupen cilj Srbije in Unije, da Srbija postane članica unije. Dodal je, da poročilo 16. aprila ne bo pomenilo konca, pač pa bo nato treba nadaljevati z delom. Evropska komisija bo namreč aprila ocenila napredek v dialogu med Beogradom in Prištino, septembra pa Srbijo čaka še poročilo o napredku na področju reform.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu naj bi po neuradnih viriih ugodilo pritožbi Slovenije na sodbo v primeru varčevalcev nekdanje LB v primeru "Ališić in drugi". Sodišče bo odločitev javno sporočilo danes. Če je pristojna komisija sodišča pritožbi ugodila, bo primer sedaj obravnaval veliki senat sodišča. Sodišče je na prvi stopnji v sodbi 6. novembra lani državi naložilo, da mora sprejeti ukrepe za poplačilo deviznih vlog varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke, Slovenija pa se je na razsodbo pritožila.

9.05

Finančni ministri držav v območju evra pozivajo Nikozijo k hitri izvedbi dogovora o programu pomoči za Ciper, ki predvideva, da bo država z davkom na bančne vloge zbrala 5,8 milijarde evrov. Ciprske oblasti bodo sprejele model davka, ki bo bolj progresiven od tistega, dogovorjenega v soboto, a pogoj ostaja, da je treba z njim zbrati 5,8 milijarde evrov, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem v sporočilu za javnost. Opredelitev modela davka, s katerim bodo zagotovili to vsoto, prepuščajo Cipru. Besedilo sporočila za javnost, ki ga je objavila evroskupina, je sicer precej neoprijemljivo in sproža različna tolmačenja.

Matični parlamentarni odbori so v ponedeljek kot ustrezne ocenili predstavitve osmih kandidatov za ministre. To so bili kandidati Gregor Virant za ministra za notranje zadeve in javno upravo, Senko Pličanič za pravosodnega ministra, Stanko Stepišnik za mesto ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Roman Jakič za resor za obrambo, Jernej Pikalo za ministra za izobraževanje, znanost in šport, Uroš Grilc za mesto ministra za kulturo, Tomaža Gantarja za zdravstvenega ministra in Dejana Židana za ministra za okolje in kmetijstvo. Danes bodo matični odbori zaslišali še preostalih pet kandidatov.

V sojenju zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču danes začela glavna obravnava za nekdanjega direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota in nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob prodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

10.05

V japonski jedrski elektrarni Fukušima, ki jo je pred dvema letoma poškodoval cunami, je prišlo do izpada električnega napajanja. Kot je potrdil upravljavec elektrarne Tepco, je oprema v bazenih za hlajenje jedrskega goriva brez napajanja že od ponedeljka zvečer po lokalnem času. Hlajenje goriva je sicer nujno, da v elektrarni ne bi prišlo do nenadzorovanih jedrskih reakcij, kljub temu pa v Tepcu zatrjujejo, da zaenkrat neposredne nevarnosti ni. Če električno napajanje ne bo vzpostavljeno, bi voda v bazenu četrtega reaktorja v prihodnjih štirih dneh dosegla 65 stopinj, medtem ko naj bi se v ostalih reaktorjih to zgodilo precej kasneje. V Tepcu napovedujejo, da bodo dotlej skušali težave odpraviti. Zakaj je zmanjkalo elektrike, sicer še niso ugotovili.

Sirska opozicija je v Carigradu za začasnega premiera sirskih ozemelj, ki so v rokah upornikov, izvolila Ghasana Hita. Hito je direktor visokotehnološkega podjetja in je dolgo časa živel v Združenih državah Amerike. Hito velja za kompromisnega kandidata, ki je zadovoljil tako islamiste kot predstavnike liberalnega dela sirske opozicije. Hito je med predstavnike opozicije prišel tik po glasovanju, pozdravili pa so ga z aplavzom.

Newyorški župan Michael Bloomberg, ki je pred desetletjem uzakonil prepoved kajenja v barih in restavracijah, je zdaj prišel na dan s pobudo, da trgovine, ki prodajajo tobačne izdelke, te skrijejo v predale, da ne bodo na ogled strankam. Predlog je del širše zakonodaje, ki bo zvišala kazni za tihotapljenje cigaret v mesto. Bloomberg je pred dnevi sicer dobil udarec od sodnika, ki je zaustavil izvajanje njegove prepovedi prodaje sladkih brezalkoholnih pijač v večjih steklenicah oziroma kozarcih. Župan si je s svojimi zdravstvenimi pobudami prislužil naziv županska varuška, kar ga je sprva motilo, zdaj pa pravi, da ga sprejema s ponosom, saj skrbi za zdravje someščanov. New York ima sicer najdražje cigarete v Združenih državah, saj škatlica stane povprečno skoraj 13 dolarjev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness