Nikos Romanos

Oddaja
5. 12. 2014 - 10.05
 / BritOFF

Deseta

Grška anarhistična scena in vse bolj tudi širša javnost že nekaj časa spremljata gladovno stavko 21-letnega zaprtega anarhista Nikosa Romanosa, ki mu oblasti med prestajanjem zaporne kazni odrekajo pravico do izobraževanja. Čeprav sta Romanosa za dokončanje gimnazijskega programa in uspešno opravljene sprejemne izpite med prestajanjem zaporne kazni nagradila grški predsednik Karolos Papoulias in pravosodni minister Charalambos Athansiou  in mu zato pripada 500 evrov nagrade, mu sodna oblast po sredini vnovični odločitvi sodišča zdaj ne dovoli obiskovanja fakultete, na katero se je vpisal.  

Romanos, ki bi kot bruc med prestajanjem kazni rad izkoristil ustavno pravico do obiskovanja atenske Fakultete za gospodarsko poslovanje, je tako srečanje s predsednikom in ministrom kot tudi nagrado odločno zavrnil; v znak protesta, ker mu je onemogočen študij, pa je 10. novembra začel tudi z gladovno stavko. Pavlos Zafiropoulos, novinar grškega portala Time of Change.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Grške sodne oblasti Romanosu obiskovanje fakultete preprečujejo na podlagi njegovega anarhizma - ker anarhizem grške oblasti, v skladu z zamejenim političnim horizonotom, smatrajo za terorizem, ga sumijo kar terorizma oziroma sodelovanja s terorističnimi organizacijami. Denimo z anarhistično skupino “Conspiracy of Fire”, kateri pa Romanos, kljub temu da se je pred sodiščem deklariral kot anarhist, sploh ne pripada. Toda kot poudarja Zafiropoulos, za kaj takšnega nimajo nikakršne pravne podlage, saj je bil Nikos Romanos obsojen zaradi oboroženega ropa banke v Velventu in ne morebitnega političnega ekstremizma. Ob Romanosu je policija sicer februarja lani aretirala še 3 osumljence, vsi skupaj pa so bili kmalu zatem na sodišču obsojeni na stroge 15- oziroma 16-letne zaporne kazni.    

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Medtem ko Romanosa zaradi anarhističnega aktivizma v zaporu med gladovno stavko silijo s hrano, kar je po Tokijski deklaraciji Mednarodnega zdravniškega združenja iz leta 1975 opredeljeno kot mučenje, si grška politika pilatovsko umiva roke z izgovori, da se ne sme vpletati v delo sodnih oblasti. Hkrati pa ima čas za cinične nasvete mlademu zaporniku, da lahko faks uspešno opravlja tudi na daljavo iz strogo zaprte zaporniške celice. To možnost je Romanos odločno zavrnil.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje. 

Po mnenju mnogih je eden ključnih razlogov za protipravno in represivno obravnavo Romanosa v zaporu dogodek s 6. decembra 2008. Takrat je v enem od atenskih okrajev policist ustrelil 15-letnega Alexisa Grigoropoulosa, vrstnika in tesnega Romanosovega prijatelja. Slednji je bil takrat istih let kot  pokojni in je bil ob tragičnem dogodku in njegovih zadnjih trenutkih tik ob njem, kar mu je pri policiji in oblasti dalo dokončni pečat političnega skrajneža. Mnogi menijo, da s sedanjim nepravičnim zaporniškim tretmanom šele zdaj plačuje ceno za pričevanje dogodku izpred 6 let.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje. 

Po začetku gladovne stavke so Romanosa 28. novembra zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja preselili v atensko bolnišnico. Izgubil je že več kot 17 kilogramov, toda vztraja, da bo šel z radikalnim zavzemanjem za pravično obravnavo v zaporu do konca. Pavlos Zafiropoulos, novinar grškega portala Time of Change.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.