7. 12. 2012 – 10.05

S kemičnim orožjem in raketami bombardiran britoff

ob 07.05

Na včerajšnjem protestu v gorenjski prestolnici Kranj je okoli 400 protestnikov, ki so se zbrali na shodu proti politični eliti in kranjskem županu na miren način z žvižgi in skandiranjem izrazilo svoje nezadovoljstvo s stanjem v državi. Protestirali so pod gesli: »Socialna država crkava«, »Samo lačni obubožajo«, »Janšo na sodišče, narod na volišče«, »Mladi hočemo službe«, in tako dalje. Kranjske protestnike so prišli pozdraviti tudi štajerski organizatorji protestov, ki so sporočili, da je po padcu mariborskega župana Kanglerja na vrsti njegov celjski kolega Šrot. Shod so spremljali tudi med protestnike pomešani policisti, vendar je ta potekal mirno. Razen poka nekaj petard izgredov ni bilo, pridržali niso nobenega protestnika, ravno tako pa ni nastala nobena gmotna škoda.

Malce manj mirno so protesti potekali v Kopru. Okrog 600 protestnikov je krenilo po mestnih ulicah,  nekateri med njimi so odvtgli nekaj petard in praznih steklenic,poškodovano je bilo okno v pritličju sedeža občine Koper. Policija je dogajanje ves čas spremljala z razdalje, tako da do incidentov in fizičnega obračunavanja ni prišlo. Protestniki so nastopali pod gesli: »lopovi, lopovi«, »Janša dol«, »Padle so palme, kdaj bo Lopovič«, »kdor ne skače, je za vlado« in tako naprej. Na Titovem trgu pa se je zažgalo tudi nekaj fotogradij vidnih slovenskih politikov.

Čeprav je mariborski župan Franc Kangler včeraj napovedal odstop, so anonimni organizatorji uličnih protestov povedali, da s tem njihov boj še ni končan. Sedaj prek Facebooka zahtevajo, da se celotni mestni svet samorazpusti, saj, citiramo: »ni dovolj, da se hobotnici odseka glava, ampak je potrebno odsekati predvsem lovke," konec citata. Skupina opozicijskih mestnih svetnikov je sicer vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o razpustitvi mestnega sveta, vendar jim je zaenkrat uspelo zbrati podpise zgolj šestih mestnih svetnikov, za razpustitev mestnega sveta pa potrebujejo podporo 23-tih. Naslednji protest, imenovan 4. mariborska vstaja, je napovedan za 14. december.

Še protestni obeti. Že danes se od četrte popoldanske naprej proti politiki Republike Slovenije protestira v slovenski prestolnici, v Bohinjski Bistrici bodo ob isti uri pred Ažmanovim domom začeli s protesti za pravno državo, shod pa je za četrto popoldansko napovedan tudi v Murski soboti. Ta se bo odvijal na Trgu zmage. Splošni protest pa je za 23. januarja 2013 napovedala tudi koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Kot je pojasnil vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, bo to »dan D« za javni sektor, ko bodo ti začeli prizadevanja za to, da se prepreči, da bi vlada odpuščala javne uslužbence.

ob 08.05

Stranka Ljudstvo svobode bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija je včeraj zapustila plenarno sejo senata v Rimu in napovedala obstrukcijo pri vseh nadaljnjih odločitvah le-tega. S tem je predsednik tehnične vlade Mario Monti izgubil podporo absolutne večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta. Obstrukcija naj bi bila odziv na izjave gospodarskega ministra Corrada Passera, ki je pred tem za veliko škodo Italiji označil napovedi Berlusconija, da bi se slednji rad ponovno potegoval za mesto premiera, za kar ima po besedah vodje svoje stranke, Angelina Alfana, vse pravico, saj je bil vendarle zmagovalec parlamentarnih volitev leta 2008. Montijevo tehnično vlado tako podpirata zgolj še levosredinska Demokratska stranka in sredinska stranka UDC. Vodja opozicijske Severne lige Roberto Maroni je, ker Monti nima več večine v senatu, že zahteval njegov odstop, voditeljica poslanske skupine levosredinske Demokratske stranke Anna Finnochiaro pa ga je pozvala, naj o politični situaciji takoj obvesti predsednika republike Giorgia Napolitana.

Policija v Gvatemali je prijela ameriškega računalniškega milijonarja Johna McAfeeja. Aretirali so ga zaradi nezakonitega vstopa v državo, kjer je sicer zaprosil za azil, a so mu ga, kot naj bi sporočil gvatemalski predsednik, Otto Perez, zavrnili. McAfee, ki je razvil istoimenski računalniški protivirusni program, je v Gvatemalo pobegnil iz Belizeja, kjer ga želijo zaslišati v zvezi s smrtjo soseda, katerega truplo so našli na njegovem domu. Gre za Američana Gregoryja Vianta Faulla, ki naj bi bil soavtor pisma,v katerem so se sosedje pritožili nad psi in varnostniki na McAfeejevem posestvu. McAfee trdi, da je nedolžen, ter, da se boji, da ga bodo v Belizeju ubili, ker ni želel plačati podkupnine nekemu politiku. V Belizeju pa zatrjujejo, da McAfeeja želijo zgolj zaslišati ter naloga za njegovo aretacijo ni. Premier te srednjeameriške države je javno podvomil v duševno zdravje omenjenega računalniškega mogotca.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je sirskega predsednika Bašarja al Asada znova pozval, naj ne uporabi kemičnega orožja proti sirskim upornikom, saj bi bil to »nezaslišan zločin s hudimi posledicami«. Možnost uporabe kemičnega orožja v Siriji skrbi tudi Združene Države Amerike, katerih obrambni minister Leon Panetta je dejal, da obstaja upravičen sum, da bo Damask uporabil to orožje. Sirski režim, ki naj bi po nekaterih podatkih imel najmanj 75 skladišč kemičnega in drugega orožja za množično uničenje, je ugibanja o uporabi kemičnega orožja proti upornikom označil za "zaroto Zahoda", ki napoveduje vojaško posredovanje v Siriji ter dodal, da tudi, če bi tako orožje v Siriji obstajalo, ga ne bi uporabili proti sirskemu ljudstvu.

ob 09.05

Vodja palestinskega gibanja Hamas v izgnanstvu Haled Mašal bo danes pripotoval na zgodovinski obisk na območje Gaze. 56-letni Mašal, vodja politbiroja Hamasa, se je rodil na Zahodnem bregu, a je z družino palestinsko zemljo zapustil po šestdnevni vojni leta 1967, vse odtlej pa ni stopil na rodna tla. Mašala na območju Gaze pričakujejo ob 25. obletnici ustanovitve Hamasa, ki jo gibanje obeležuje 14. decembra, slovesnosti pa se že pričenjajo. Hamas Gazi vlada od junija 2007, ko je od tam pregnal rivalsko gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Med obiskom se bo Mašal sestal z vodji različnih gibanj v Gazi in s svojci umrlih palestinskih borcev, zaporniki in ranjenimi v zadnji ofenzivi Izraela na to ozemlje.  Spregovoril bo tudi na enem od glavnih dogodkov obletnice, na shodum, ki je napovedan za prihodnjo soboto. V Gazi so v teh dneh sicer pričakovali tudi vodjo gibanja Islamski džihad Ramadana Šalaha, a ga najverjetneje ne bo, saj naj bi njegovemu prihodu nasprotoval Izrael, ki naj bi dal vedeti, da bi to pomenilo konec premirja v Gazi.

Ameriški urad za štetje prebivalstva ocenjuje, da se je število nezakonitih priseljencev v ZDA od leta 2007 do leta 2011 zmanjšalo za skoraj milijon, in sicer na 11,1 milijona. Glaven vzrok zmanjšanja naj bi bila slaba ekonomija, pa tudi resnejše uveljavljanje zakonodaje in staranje prebivalstva v Mehiki. Sicer pa urad ocenjuje, da, če bodo na voljo delovna mesta, bodo priseljenci prihajali še naprej. V skladu s padajočim trendom priseljevanja pa je urad spremenil tudi svojo napoved iz leta 2008, ki pravi, da naj bi belci v Združenih državah Amerike postali manjšina leta 2042. Sedaj naj bi do tega prišlo kasneje.

Notranji ministri Evropske unije so s kvalificirano večino dosegli politični dogovor o nadgraditvi dublinske uredbe, ki določa postopke za obravnavo prošenj za azil. Nova pravila uredbe uvajajo mehanizem zgodnjega opozarjanja in kriznega upravljanja, s katerimi bodo ocenjevali praktično delovanje nacionalnih azilnih sistemov, pomagali državam v primeru težav in preprečevali azilne krize. Slovenija novim pravilom nasprotuje, ker meni, da lahko več določb pomeni občutno administrativno in finančno breme ter podaljša postopke, kar pa lahko ogrozi delovanje sistema kot celote in s tem resno poslabša položaj oseb, ki prosijo za azil. Podobne pomisleke kot Slovenija so izrazile tudi Nemčija, Nizozemska in Velika Britanija.

ob 10.05

Japonska je sporočila, da bo sestrelila severnokorejsko raketo dolgega dometa, katere izstrelitev je napovedana za obdobje med 10. in 22. decembrom in tudi vsakršen drug severnokorejski projektil, ki bi kršil njen zračni prostor. V pripravljenosti imajo tako rakete zračne obrambe na kopnem kot tudi v mornarici. Kot zatrjujejo v Pjongjangu, naj bi prej omenjena raketa s seboj v vesolje ponesla satelit, vendar pa mednarodna skupnost to načrtovano izstrelitev vidi predvsem kot preizkus tehnologije balističnih raket, ki bi lahko ponesle tudi jedrsko konico. Tovrstne preizkuse je prepovedal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Ameriški strokovnjaki iz Univerze John Hopkins sicer ocenjujejo, da bi Severni Koreji za zdaj načrte lahko nekoliko prekrižal sneg.

Bolgarski predsednik Rosen Plevneljev je dal veto na prejšnji teden z navadno večino sprejeto dopolnilo zakona o vzpodbujanju investicij, s katerim bi tujci, ki bi v državo vložili najmanj 511.000 evrov, dobili bolgarsko državljanstvo. Poudaril je, da odločitev o dodelitvi državljanstva ne more temeljiti na finančnih razlogih, saj ta pristop po njegovem ne upošteva bistva državljanstva, ki pomeni politično in pravno vez osebe s svojo državo in ki s seboj nosi pravice in obveznosti. Bolgarski parlament mora po vetu dopolnilo znova obravnavati, a ga bo moral predsednik podpisati, če ga bodo znova sprejeli.

Kosovski premier Hashim Thaci bo po poročanju kosovarskega časopisja po koncu pogovorov s Srbijo na visoki ravni odstopil s položaja. Thaci naj bi postal predsednik Kosova, premier pa na haaškem sodišču nedavno oproščeni Ramush Haradinaj, vodja stranke Zveza za prihodnost Kosova. To naj bi predvideval načrt o dolgoročnem sodelovanju v vladi med Haradinajevo stranko in Thacijevo Demokratsko stranko Kosova, vendar pa si morata za to še zagotoviti podporo največje opozicijske stranke. Haradinaj, ki je ob objavi haaške obtožnice leta 2005 po vsega stotih dneh odstopil s položaja premiera, je po oprostilni sodbi že izrazil interes za položaj premiera in tudi pričakovanje, da ga bo zasedel. Pred dnevi naj bi dejal, da bo s Thacijem v kratkem začel pogovore o vključitvi njegove Zveze za prihodnost Kosova v vladno koalicijo.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.