6. 6. 2012 – 10.05

ŠE EN TAHRIR BritOFF

Sedma



Ameriška obveščevalna agencija Cia je v napadu z brezpilotnim letalom v Pakistanu ubila 15 aktivistov al kaide, med njimi pa po lastnih zagotovilih tudi domnevno drugega moža te aktivistične mreže Abuja Jahjo al Libija. Al Libijevo smrt je že potrdila Bela hiša, med tem ko načina, kako je bil ubit niso razkrili. Napad je bil del operacije v Severnem Vaziristanu, kjer imajo ob meji z Afganistanom močno oporišče talibani in Al Kaida.

Sirske oblasti so 17 agencijam Združenih narodov in nevladnim organizacijam naposled vendarle dovolile, da v državo dostavijo mednarodno humanitarno pomoč. Ta bo lahko prišla tudi v krizna žarišča kot so mesta Homs, Idlib, Dara in Deir Ezor, kjer na pomoč po 15 mesecih vladnega nasilja po ocenah mednarodnih humanitarnih organizacij čaka najmanj milijon ljudi. Kljub vladnemu dovoljenju za mednarodno humanitarno pomoč, mnogi svarijo pred prehitrim optimizmom, dokler dostava pomoči ne steče tudi v praksi.

Ukrajinski parlament je v prvem branju potrdil sporen zakon, ki uveljavlja široko uradno rabo ruskega jezika. Če bo zakon, ki ga je v parlamentarno proceduro poslala vladajoča Stranka regij ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, uveljavljen, se bo ruščina poleg ukrajinščine med drugim uporabljala v poslovnih transakcijah, uradnih dokumentih in v osnovnem šolstvu. Statusa drugega uradnega jezika formalno sicer ne bo dobila, a v praksi velike razlike ne bo. Prvo branje spornega zakona je spremljalo živahno dogajanje pred parlamentom, kjer se je zbralo po 3000 nasprotnikov in približno enako število podpornikov zakona. Prvi so se spopadli s policijo, protestne akcije pa napovedujejo tudi med prihajajočim evropskim prvenstvom v nogometu, ki ga bo s soprirediteljico Poljsko gostila prav Ukrajina.

Poslanska skupina Socialnih demokratov je podprla kandidaturo nekdanjega predsednika stranke in premiera Boruta Pahorja za predsednika države. Toda poslanci SD bodo Pahorja v jesenski predsedniški bitki podprli le v primeru, če se bo tako odločilo tudi predsedstvo Socialnih demokratov, ki pa bo o podpori Pahorjevim predsedniškim ambicijam tajno glasovalo predvidoma sredi junija. Pahor se o svoji kandidaturi namerava pogovoriti tudi s predsednikom vladnega Desusa Karlom Erjavcem, medtem ko so v drugi opozicijski stranki, Pozitivni Sloveniji, že sklenili, da bodo jeseni podprli aktualnega predsednika Danila Tuerka.

Osma



Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno Ocampo je Varnostni svet Združenih narodov pozval, naj od držav članic Združenih narodov in regionalnih organizacij zahteva aretacijo sudanskega predsednika Omarja al Baširja in treh visokih predstavnikov sudanskega režima. Obtožnica zoper al Baširja, ki ga bremeni zločinov v pokrajini Darfur, je bila sicer vložena že leta 2009, vendar od tedaj v mednarodni skupnosti še ni bilo prave volje za njegovo aretacijo. Moreno-Ocampo, ki se mu mandat na položaju glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča izteče ta mesec, se je ob tem zavzel, da bi Združeni narodi države, ki ne bi aretirale al Baširja in ostalih obtoženih, kaznovali z odvzemom finančne pomoči. 

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je med obiskom gruzijskega mesta Batumi ob Črnem morju Gruziji obljubila trajno podporo Združenih držav Amerike in napovedala pomoč pri krepitvi njene obrambe. ZDA naj bi nekdanji sovjetski republiki pomagale predvsem pri nadgradnji helikopterjev in urjenju vojakov. Clintonova je ob tem ponovila večletno ameriško mantro o podpori gruzijski suverenosti in ozemeljski celovitosti, Rusijo pa pozvala, naj umakne svoje vojake iz Abhazije in Južne Osetije. Ti sta leta 2008 razglasili neodvisnost, zaradi česar je v Gruziji izbruhnila 5-dnevna vojna.

Po zahtevah sindikatov, ki zastopajo druge uniformirane poklice, da dosežejo z vlado enak dogovor, kot ga je uspelo policijskima sindikatoma, so se na delovnem sestanku srečali sindikati državne uprave. Sklenili so, da se bodo v desetih dneh skušali uskladiti glede normativnega dela že pripravljene kolektivne pogodbe, nato pa se bodo s skupnim stališčem začeli pogajati še z vlado. Vladi bodo pri tem postavili tudi skrajni rok, do katerega pričakujejo njen odziv.

Deveta



V Pekingu se je začel dvodnevni vrh Šanghajske organizacije za sodelovanje, ki se ga bo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Ta se ob robu srečanja pred tretjim krogom pogajanj o iranskem jedrskem programu sestal z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, sicer pa bo vrh v znamenju Afganistana, ki bo dobil status opazovalca, s Kitajsko pa bosta podpisala tudi izjavo o strateškem partnerstvu in sodelovanju. Šanghajska organizacija za sodelovanje je bila ustanovljena leta 2001, poleg Kitajske in Rusije pa združuje še štiri nekdanje sovjetske republike: Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan in Kirgizistan.  

Glavni odbor bosanske Zveze za boljšo prihodnost je potrdil strankino namero, da stopi v koalicijo z vladno Socialdemokratsko stranko, krajše SDP, in na ta način razreši zadnjo vladno krizo v Bosni in Hercegovini. Ta je nastopila, ko je dosedanji vladni partner social-demokratov Stranka demokratske akcije v parlamentu nasprotovala predlogu državnega proračuna za letošnje leto, predsednik SDP Zlatko Lagumdžija pa je od bosanskega premiera Vjekoslava Bevande zato zahteval zamenjavo ministrov demokratske akcije, kakor tudi menjavo predstavnike te stranke na nižjih nivojih oblasti. Njegovemu pozivu so sledili skupščine v treh bosanskih županijah, ne pa tudi v sami Stranki demokratske akcije, kjer vztrajajo, da se ne bodo prostovoljno umaknili iz vladajoče koalicije.

Slovenci živeči v New Yorku so izrazili skrb nad napovedanim zaprtjem slovenskega generalenga konzulata v tem ameriškem mestu. V pismu namenjenemu slovenskemu političnemu vrhu je 22 uglednih v New Yorku živečih Slovencev izrazilo bojazen, da bi zaprtje slovenskega konzulata v New Yorku, ki ga predvideva reorganizacija slovenske diplomatske mreže, povzročilo Sloveniji nepopravljivo gospodarsko in kulturno škodo, hkrati pa tudi škodovalo ugledu Slovenije v Združenih državah Amerike in svetu. Newyorški Slovenci so ob tem zapisali še, da je zanje konzulat toliko pomembnejši, saj z njim lažje vzdržujejo stike s Slovenijo.

Deseta



V Egiptu so se že četrto noč nadaljevali protesti proti blagi obsodbi nekdanjega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka in njegovih sodelavcev. Več tisoč ljudi je na glavnem kairskem trgu Tahrir tudi tokrat izražalo nezadovoljstvo, ker je sodišče zaradi smrti protirežimskih protestnikov Mubaraka obsodilo zgolj na dosmrtno ječo, nekaj njegovih sodelavcev pa celo oprostilo. Njihovo nezadovoljstvo je bilo usmerjeno tudi proti predsedniškemu kandidatu Ahmedu Šafiku, članu nekdanje Mubarakove vlade, ki se bo s kandidatom Muslimanske bratovščine Mohamedom Mursijem 16. in 17. junija pomeril v drugem krogu predsedniških volitev. Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Aleksandriji, nekoliko manj pa tudi v nekaterih drugih mestih v državi. 

Nasprotniki porok homoseksualnih parov v Kaliforniji se nočejo sprijazniti z odločitvijo prizivnega sodišča v San Franciscu, da ne bo ponovno obravnavalo odločitve o prepovedi istospolnih porok in so napovedali pritožbo na vrhovno sodišče. Homoseksualne poroke so bile v Kaliforniji leta 2008 za kratek čas dovoljene, nato pa so jih z referendumsko odločitvijo prepovedali. A je zvezno sodišče prve stopnje prepoved razveljavilo, potem ko sta nanjo pritožila dva neporočena homoseksualna para. Homofobni Kalifornijci so se nato pritožili na prizivno sodišče, ki pa je, kot rečeno, odločilo, da primera ne bo ponovno obravnavalo. Ali se bo enako odločilo tudi zvezno vrhovno sodišče, bo znano jeseni. 

V ogrevanju pred prihajajočim evropskim prvenstvom v nogometu – to se bo na Poljskem in v Ukrajini začelo v petek – so nogometaši Švedske v zadnji pripravljalni tekmi v Stockholmu z 2:1 premagali Srbijo. Zadetek za Švedsko sta dosegla Ola Toivonen in Zlatan Ibrahimović, za Srbijo pa Neven Subotić.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.