Sladko-kisel britoff

Aktualno-politična novica
17. 3. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9:05

Francoski zakonodajalci so predlagali spremembo zdravstvenega zakona, ki bi kriminalizirala uporabo anoreksičnih modelov v oglaševanju. Oglaševalska podjetja bi bila dolžna pridobiti zdravniško potrdilo, da ima dotična oseba zdravo razmerje med višino in težo. Prav tako bi kriminalizirali poveličevanje pretirane suhosti. Ukrepe podpira tudi zdravstvena ministrica Marisol Touraine.

Evropska unija je imenovala posebnega odposlanika za Bližnji vzhod. Ta funkcija je v preteklosti že obstajala, a je bila ukinjena na začetku lanskega leta. Njena primarna naloga naj bi bila vzpostavitev miru med Izraelom in Palestino. To častno mesto bo zasedel italijanski diplomat Fernando Gentilini. Vse dosedanje odposlanike je Izrael vztrajno ignoriral in so bili v svoji nalogi neuspešni.

To bo več kot očitno politika tudi v prihodnje. A da bi bilo to nedvoumno jasno, je pred današnjimi parlamentarnimi volitvami v Izraelu trenutni premier Benjamin Netanjahu obljubil, da v primeru ponovne izvolitve ne bo dovolil palestinske države. V zadnjem nagovoru volivcev, ki je potekal v naselbini v zasedenem vzhodnem Jeruzalemu, je poudaril tudi, da bo gradil še več naselbin na zasedenem ozemlju.

Ruska vojska je začela z obsežnimi vojaškimi vajami, ki bodo trajale do petka. Vaje vključujejo predvsem severnomorsko floto, v okviru katere se bo kavbojce in indijance igralo okrog 40.000 vojakov z nekaj deset ladjami, več kot sto letali in petnajstimi podmornicami. Istočasno vojaške vaje, na katerih sodeluje 5.000 vojakov na severnem delu države, izvaja tudi Norveška. Prikaz moči ruske severne flote ne poteka zgolj v okviru krize v Ukrajini, temveč tudi vse ostrejšega boja za Arktiko.

 

10:05

Indijska zveza predelovalcev sladkorja je prejšnji teden vlado zaprosila za subvencijo za izvoz te surovine. Neuradno je moč izvedeti, da bo vlada subvencijo v višini 60 evrov na tono tudi odobrila. A stvari morda ne bodo tekle tako gladko, saj mora indijska vlada subvencijo upravičiti pred predstavniki Svetovne trgovinske organizacije. Ta po navadi nasprotuje vsakršnim anomalijam prostega trga, a je Indiji zaenkrat program subvencij uspelo ubraniti z dejstvom, da v njegovem okviru še ni prišlo do nobenih izplačil.

Indijsko sladkorno industrijo, ki je sicer druga največja na svetu, pestijo številne težave. Cena sladkorja na svetovnem trgu že peto leto zapored pada, saj je ponudba vztrajno večja od povpraševanja. Svetovne zaloge naj bi znašale že več kot 40 odstotkov letne porabe. Cena surovega sladkorja se trenutno giba okrog 280 evrov na tono, kar je več kot polovico manj kot pred štirimi leti. Za dodatni pritisk na cene je poskrbela letošnja dobra letina.

Največja proizvajalka sladkorja je Brazilija, ki je hkrati tudi največja izvoznica. Po količini proizvedenega sladkorja ji sledi Indija, ki pa ga zaradi večje lastne porabe izvozi nekoliko manj. Podobno velja za Kitajsko, sicer tretjo največjo proizvajalko. Pomembnejši igralki na svetovnem trgu sta še Tajska in Avstralija.

Brazilska valuta real zaradi nižje gospodarske rasti od pričakovane prav tako pada že celo leto. To rezultira v cenejšem brazilskem izvozu sladkorja in po žepih udari ostale izvoznike.

Sladkorni trs, iz katerega pridobimo večino sladkorja, pa tržno ni zanimiv le zaradi svoje sladke vsebine. Uporablja se tudi za pridobivanje biogoriv, na proizvodnjo katerih je veliko stavila prav Brazilija. A s povečano količino plina, pridobljenega s tehnologijo hidravličnega drobljenja v Združenih državah Amerike, in nato še z nenadnim padcem cen nafte konec lanskega leta je tržna zanimivost brazilskega bioetanola upadla. Neporabljene bilke sladkornega trsa so tako našle pot na že tako prenasičen sladkorni trg.

Zaradi vseh teh vplivov in posledično slabega finančnega stanja ima indijska sladkorna industrija že skoraj 3 milijarde evrov dolga do kmetov, ki ji sladkorni trs dobavljajo. Do teh pa po vsej verjetnosti tudi napovedane subvencije ne bodo prikapljale.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.