Zaradi Medveda Zajca na BritOFF

Aktualno-politična novica
11. 8. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Koalicijske sile pod vodstvom Saudove Arabije so pozvale k prekinitvi spopadov v Adenu, kjer so separatisti, ki se borijo za neodvisnost južnega Jemna, zavzeli predsedniško palačo in vojaška oporišča ter prevzeli nadzor nad tem pristaniškim mestom, sicer začasnim sedežem mednarodno priznane jemenske vlade premierja Abela Raba Mansura Hadija, ki je začasno nastanjen v Rijadu. Večdnevno vojaško akcijo naj bi separatisti izvedli skupaj s silami Južnega prehodnega sveta, ki ga podpirajo Združeni arabski emirati; ti so se kljub zmanjšanju svoje vojaške navzočnosti v začetku julija že zavzeli za umiritev razmer in skupen boj proti hutijskim upornikom, ki nadzorujejo glavno mesto Jemna, Sano.

Na protestnem shodu v Velikih Laščah, ki je v organizaciji Sindikata kmetov Slovenije potekal pod parolo "Slovenija ne bo zverinjak", se je zbralo nekaj sto ljudi, večinoma kmetov. Opozorili so na težave, s katerimi se soočajo zaradi velikih zveri, in predstavili seznam petih zahtev, za katere pričakujejo, da jih bo vlada izpolnila za izboljšanje obstoječega stanja. Med drugim zahtevajo odstranitev volka s podeželja in njegovo ohranitev v ograjenih delih na območju državnih gozdov, priznanje davčnih olajšav in uvedbo razvojnih spodbud za kmete v okoljih, kjer trenutno živi populacija zveri, ter odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca zaradi objektive odgovornosti pri nereševanju problematike. Za podkrepitev svojih zahtev je sindikat začel tudi z zbiranjem podpisov, njegov predsednik Anton Medved pa je v primeru neuresničitve zahtevanega napovedal nove proteste – naslednji teden se bodo zbrali v Ilirski Bistrici, čez štirinajst dni na otvoritvi mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, po treh tednih pa bodo prišli pred državni zbor. Da je vprašanje sobivanja človeka in zveri dandanes vroča politična tema, se zavedajo tudi tam zasedajoči – tako sta se med množico na Dolenjskem pomešala poslanec SDS Franc Breznik in poslanka NSi Iva Dimic, med udeleženci pa so bili tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, predsednik SLS Marjan Podobnik, evropski poslanec Franc Bogovič in nekateri državni svetniki.

Na kratko še k športnemu pregledu: v Goraždevcu se je zaključil tradicionalni turnir v malem nogometu, na katerem je slavila ekipa Kosača. Ta je pred okoli 150 gledalcev premagala ekipo Aleksandar Vučić, tekmo pa je zaznamoval protestni odhod igralcev omenjene ekipe s terena, saj se niso strinjali z odločitvijo sodnika, ki pri rezultatu 1:0 za Kosače ni dosodil enajstmetrovke v njihovo korist. Tradicija turnirja, ki vsako leto poteka v začetku avgusta, sicer sega še v prejšnje stoletje, nekoliko pa jo ogroža trend krčenja števila prijavljenih ekip, v zadnjih letih pa naj bi šepal tudi nivo same organizacije turnirja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness