Zemeljski Britoff

Aktualno-politična novica
22. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Italijanski parlament je v šestem krogu glasovanja nov mandat na mestu predsednika države s 738 glasovi od potrebnih 504 zaupal dosedanjemu predsedniku Giorgiu Napolitanu. Ta je v kandidaturo nepričakovano privolil, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj državo reši poglabljajočo se politično krizo. Napolitano bo tako prvi italijanski predsednik v zgodovini, ki je bil izvoljen dvakrat. Mandat sicer traja sedem let.

V Iraku je steklo preštevanje glasov po sobotnih lokalnih volitvah. Iraške oblasti so sporočile, da je bila volilna udeležba na prvih volitvah, odkar so se iz države konec leta 2011 umaknile ameriške sile, okoli 51-odstotna. Lokalne volitve v Iraku sicer veljajo za ključni test politične stabilnosti in varnosti. Skupno se za 447 sedežev v svetih provinc poteguje več kot 8000 kandidatov, ki se borijo za glasove približno 14 milijonov registriranih volivcev.

Akcija Za lepšo Ljubljano se je v soboto tradicionalno simbolično zaključila s čiščenjem reke Ljubljanice. V akciji je sodelovalo več kot 50 potapljačev, rečno dno pa so očistili med Špico in Zmajskim mostom. Akcija Za lepšo Ljubljano, ki se je začela 22. marca se sicer uradno zaključi danes.

 

ob 8.05

Vsaj trije ljudje so bili ranjeni v streljanju, do katerega je prišlo na sobotnem shodu zagovornikov kajenja marihuane v ameriškem Denverju v zvezni državi Kolorado. Množica je v paniki bežala, zato je majhno število žrtev dejansko presenetljivo. Volivci v zveznih državah Kolorado in Washington so novembra lani podprli zakonodajo, s katero so legalizirali posedovanje manjših količine marihuane. A zakon na zvezni ravni marihuano še naprej ohranja na seznamu prepovedanih drog.

Združene države Amerike so storile nov korak v podpori sirskim upornikom. Zunanji minister John Kerry je po srečanju skupine prijateljic Sirije v Carigradu napovedal podvojitev neposredne ameriške pomoči upornikom in dostavo vojaške obrambne opreme, ne pa tudi orožja.

Avtobusni vozniki v francoskem mestu Marseille grozijo s stavko, ker jim med drugim niso všeč nove službene uniforme. Za en dan bo delo odložilo 1600 zaposlenih, ki niso zadovoljni s kakovostjo, barvo in krojem hlač nove uniforme. Voznike moti predvsem dejstvo, da je kroj hlač, preozek.

 

ob 9.05

Več deset tisoč Špancev se je včeraj v Madridu zbralo na protestih proti zniževanju plač in delni privatizaciji zdravstva. Organizatorji ocenjujejo, da se je pred sedežem vlade zbralo med 40 tisoč in 50 tisoč ljudi, tudi zdravnikov, medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev. Španski zdravstveni delavci in pacienti nasprotujejo predlogu, da upravo dela javnih bolnišnic španska vlada preda v zasebne roke. Bojijo se, da bodo zasebniki dali dobičku prednost pred kakovostjo in da bo to pripeljalo do poslabšanja javnega zdravstva.

Od Madrida do Pariza. Na ulicah francoske prestolnice se je včeraj zbralo več deset tisoč nasprotnikov porok istospolnih partnerjev. Gre za zadnji poskus, da bi francosko narodno skupščino prepričali, naj zavrne sporni zakon, ki bi poroke uzakonil. V luči nasilja v zadnjih dneh je sicer shod potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi.

V več gostinskih lokalih v Ljubljani in enem v Piranu je mogoče plačati kavo na zalogo, s čimer se ustvarja zaloga vnaprej plačanih kav za tiste, ki si je ne morejo privoščiti. Pobuda Kava na zalogo izvira iz tradicije plačevanja kave na zalogo v neapeljskih kavarnah. Oseba, ki si zaželi kave in si ji ne more privoščiti, lahko v lokalu vpraša, ali je kakšna na zalogi. Sporočilo pobude je, da plačilo kave neznancu ali neznanki v stiski ni dajanje miloščine, temveč izraz prijaznosti, povezanosti in solidarnosti.

 

ob 10.05

Ameriška milijarderja, brata Charles in David Koch, nameravata  prevzeti veliko število časopisnih hiš v Združenih državah Amerike. Brata Koch, ki z denarjem zalagata najbolj konservativne politike v ZDA in pripadnike gibanja čajanke, želita prevzeti več regionalnih časopisov, ki so v lasti družbe Tribune. To so med drugim Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun, Orlando Sentinel in Hartford Courant . Samo z družbo Tribune bi, v paketu dobila tudi 23 lokalnih in regionalnih televizijskih postaj.

V vojaškem zaporu Guantanamo na Kubi gladovno stavka že 84 osumljenih teroristov, kar je več kot polovica vseh, ki so še zaprti. Stavka se je začela 6. februarja, ko so pazniki opravili nasilne preiskave in domnevno omalovaževali Koran. Prejšnji torek je stavkalo 45 ljudi, v petek 63, zdaj pa jih je že 84, od tega jih 16 prisilno hranijo.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Paragvaju je zmagal konservativni kandidat, 56-letni Horacio Cartes, za katerega je glasovalo 45,91 odstotka volivcev. Njegov največji tekmec, kandidat vladajoče Liberalne stranke, 50-letni Efraim Alegre je dobil 36,84 odstotka glasov.

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod sloganom Obrazi podnebnih sprememb. Opozarja pa na dejstvo, da so podnebne spremembe že povsod prisotne in vplivajo na življenjske razmere. Še posebej velik poudarek je letos na vodah. Torej srečno, draga mati Zemlja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.