Ko vladi se hlače tresejo, pendreki se desijo

Aktualno-politična novica

Na 57. protivladnih protestih, ki so se pričeli z nastopom Janševe koalicije, je prejšnji teden na Trgu republike prišlo do fizičnega obračunavanja med udeleženimi in policijo. Protestov so se po nedavnih obračunih med Izraelom in Palestino udeležili tudi podporniki Palestine ter Palestinci, živeči v Sloveniji. Policisti so poleg uporabe fizične sile odvzeli prostost dvema osebama zaradi suma storitve kaznivega dejanja, med drugimi pa so oglobili tudi Palestince. Skupščina je včeraj na novinarski konferenci pred ministrstvom za notranje zadeve oznanila, da bo proti policiji zaradi uporabe prekomerne sile vložila ovadbo. Tea Jarc, predsednica sidnikata Mladi Plus in članica protestne skupščine, opiše dogajanje prejšnji teden. 

izjava

Miha Blažič – N'toko z Ambasade Rog je mnenja, da je policija na protestnike reagirala ekscesno in neutemeljeno. Pri tem izpostavi, da je z namernimi provokacijami pričenjala policija.

izjava

Petkova protestnica opiše svoje srečanje z prijatelji v modrem. Ko sta njena tovariša na enega izmed drogov na Trgu republike lepila protivladni letak, so ju policaji poskušali odvleči na stran.

izjava

Posebnost petkovega protesta so bili protestniki, ki so s palestinskimi zastavami in transparenti demonstrirali skupaj z običajnimi protivladnimi. Policisti so jih pričakali že pred prihodom na trg republike, nato pa so jih še popisali zaradi suma udeležbe na neprijavljenem shodu. Več Miha Blažič – N’Toko z Ambasade Rog.

izjava

Več nevladnih organizacij je opozorilo, da naj bi policija proti protestnikom ukrepala selektivno, saj je legitimirala in oglobila predvsem tujce. Jarc meni, da je bilo policijsko nasilje povezano z rasnim profiliranjem Palestincev.

izjava

Predstavniki Protestne ljudske skupščine so nato včeraj pred poslopjem ministrstva za notranje zadeve sklicali novinarsko konferenco, kjer so vložili pritožbo in kazensko ovadbo zoper policijo zaradi prekomerne uporabe fizičnega nasilja. Protestnike pravno zastopa Pravna mreža za varstvo demokracije in pravniki iz Odvetniške družbe Čeferin. V pravni mreži so po protestu prejeli prošnjo o zagotavljanju prisotnosti na policijski postaji Moste. Dogajanje oriše Barbara Rajgelj, ki v okviru Pravne mreže za varstvo demokracije deluje kot pravnica.

izjava

Protestniki ob pravni pomoči policiji torej očitajo kršitve na področjih neprimernih policijskih postopkov, identifikacije policistk in policistov, prekoračitve pooblastil, prekomerne uporabe sile, zlorabe uradnega položaja in nespoštovanja človekovega dostojanstva. Rajgelj razloži, da je glede na očitane kršitve možnost sprožitve vsaj štirih postopkov.

izjava

Možnost odškodninske tožbe ni izključena, a je vsakršna tožba odvisna od narave posameznega primera. Pravna mreža za varstvo demokracije zagotavlja zgolj pravno podporo, razloži Rajgelj.

izjava

Gibanje Protestna ljudska skupščina je policiji očitalo uporabo prekomerne in nesorazmerne sile zoper sicer nenasilne ljudi, nadalje pa je opozorilo, da bi policija, citiramo, “morala delovati neodvisno od vladajoče oblasti, varovati prebivalke in prebivalce, policisti in policistke pa bi morali spoštovati svojo prisego, v kateri so se zavezali k humanemu delovanju in spoštovanju zakonov ter ustave”. Več glavni protagonist petkovih protestov Jaša Jenull.

izjava

Teja Jarc izpostavi, da želi skupščina z ovadbo opozoriti na pravice državljanov in državljank. Na tožilstvo so z začetkom postopka ovadbe poslali več videoposnetkov, ki dokazujejo, da je policija postopala nepravilno.

izjava

Na očitke protestnikov je policija odgovorila, da ni ukrepala selektivno, saj je enako ravnala proti vsem kršiteljem, če pa suma kršitev ni bilo, ni ukrepala. Na Policijski upravi Ljubljana so še poudarili, da naj bi bil petkov protest neprijavljen, protestnikom pa je policija zasegla razne nevarne predmete, kot so pirotehnična sredstva, palice in bakle. Kljub tem očitkom pa Jarc poudarja, da so protesti mirne narave.

izjava

V prestolnici je za danes napovedan še en protest, po napovedih pa se ga bodo udeležila razna civilna, študentska, sindikalna, upokojenska in manjšinska gibanja. Jaša Jenull, član skupščine, nam je opisal, kdo vse se bo danes udeležil protestov.

izjava

Jarc je za današnje proteste že pozvala policijo, naj se vzdrži uporabe prekomerne sile. Meni, da bodo protesti potekali mirno in da bo dodatna pozornost, ki bo danes usmerjena na policijo, pripomogla k temu, da bodo možje postave pendreke držali z bolj tresočo roko kot prejšnji teden. 

izjava

Da bi preprečili morebitne tovrstne incidente na današnjem protestu, so se v Pravni mreži za varstvo demokracije odločili za monitoring protesta. Oblikovali so dve skupini, ki bosta nadzorovali ravnanje policije, razloži Rajgelj.

izjava

Na že ograjenem Trgu republike* je pričakovati enega večjih protivladnih protestov od nastopa tretje Janševe vlade. Če so prejšnji petek na Trgu republike* vihrale palestinske zastave, bomo od zastav, postavljenih v čast slovenskemu predsedovanju Evropski uniji, danes oddaljeni. Ograja stoji, kako dolgo bo še stala vlada?

*Protesti so se po zboru na Prešernovem trgu, nato odvili na križišču med Tivolsko in Celovško.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

YO, kera je ta čudovita depresivna memfiško zveneča podlaga?

Chief Keef- Faneto

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.