V čakanju Beneške komisije

Oddaja
14. 6. 2019 - 17.00

V Moldaviji sta trenutno - odvisno seveda, katerega političnega akterja vprašaš - dve legitimni vladi. Prav tako je mnenje o tem, ali je parlament trenutno razpuščen ali delujoč, deljeno. 7. junija, skoraj 3 mesece po februarskih parlamentarnih volitvah, sta namreč Socialistična stranka in pa zavezništvo ACUM uspela sestaviti vladno koalicijo. Vendar pa je ustavno sodišče po pozivu pred tem vladajoče Demokratske stranke Moldavije presodilo, da so socialisti in ACUM [akum] zamudili ustavni rok za sestavo vlade, ter posledično odredilo razpis novih parlamentarnih volitev v septembru. ACUM in socialisti odločitve ustavnega sodišča ne priznavajo, saj njegovo odločitev vidijo kot nelegalno odločitev, ki jo je po njihovem mnenju sprejelo sodišče, polno lojalistov trenutno vladajoče Demokratske stranke. Demokratska stranka priznava odločitev ustavnega sodišča in svojo vlado vidi kot prehodno vlado, ki bo vladala do septembrskih predčasnih volitev. Socialisti in ACUM bodo jutri organizirali protest proti odločitvi ustavnega sodišča. V današnjem Kultivatorju tako o februarskih parlamentarnih volitvah ter njihovih nepravilnostih,  o pravičnosti ustavnega sodišča, prihodnjih potezah obeh vlad ter odzivih Rusije, Evropske unije ter Združenih držav Amerike.

Denis Cenusa, politolog in programski direktor na področju energetske varnosti v neodvisnem možganskem trustu “Expert-Grup” iz Moldavije, pojasni, kako na terenu deluje oziroma ne deluje stanje, v katerem dve vladi trdita, da sta legitimni.

izjava 

Poraz kandidatke pro-EU strank na predsedniških volitvah
 / 14. 11. 2016

V parlament so se na februarskih parlamentarnih volitvah uvrstile štiri stranke. Največ glasov je prejela Socialistična stranka, sledila ji je Demokratična stranka Moldavije, nato pa novonastalo zavezništvo ACUM in stranka Sors. Nobena stranka ni samostojno dosegla 51 sedežev, potrebnih za navadno parlamentarno večino.

Cenusa na kratko predstavi stranke, ki so tri mesece poskušale sestaviti večinsko vlado.

izjava 

Cenusa o za volivce najpomembnejših temah in strankah, ki so jih zagovarjale.

izjava 

To so bile tudi prve volitve po volilni reformi leta 2017, ko je Moldavija ponovno prestopila iz proporcionalnega volilnega sistema v mešani volilni sistem. Cenusa predstavi spremembo in kako je ta pripomogla k uspehu Demokratske stranke.

izjava 

Ukrajina, drugič
 / 3. 5. 2019

7. junija sta, po več mesecih neuspešnih pogajanj, Socialistična stranka in ACUM sestavila koalicijo. Cenusa o tem, zakaj je njuno sodelovanje presenetljivo in s kakšnim namenom sta se združila v koalicijo.

izjava 

Cenusa pojasni, na podlagi česa je ustavno sodišče odločilo, da so ACUM in socialisti zamudili rok za sestavo nove vlade, zaradi česar je odredilo predčasne volitve.

izjava

V odziv je novopečena koalicija ustavno sodišče obtožila političnega delovanja v prid Demokratske stranke Moldavije in na podlagi tega ne priznava odločitve sodišča o predčasnih volitvah. Cenusa opiše trenutno nefunkcionalno stanje in kako stranke čakajo na mnenje Beneške komisije o legalnosti odločitve ustavnega sodišča. Bemeška komisija oziroma Evropska komisija za demokracijo skozi zakon je svetovalno telo Sveta Evrope, pristojno za ustavna vprašanja. 

Masovni protesti širom Armenije
 / 27. 4. 2018

izjava 

V nedeljo pa socialisti in ACUM napovedujejo mirne proteste proti odločitvi ustavnega sodišča in Demokratski stranki, za katero trdijo, da preprosto noče predati oblasti. Cenusa o tem, kaj poleg protestov nova vlada še poskuša doseči.

izjava 

Zakaj nova koalicija trdi, da je sodišče politično motivirano v prid Demokratski stranki, pojasni Cenusa.

izjava 

O Moldaviji, njeni evropski prihodnosti in možnosti ukrajinskega scenarija
 / 14. 11. 2014

Cenusa o odzivu Rusije, Evropske unije in Združenih držav Amerike. 

izjava 

Čakajoč na interpretacijo Beneške komisije je tako Moldavija ujeta v nefunkcionalno stanje, v katerem lahko nova parlamentarna koalicija s svojo večino sprejema protikorupcijske zakone, kot so napovedali, vendar pa jih ne more izvajati kot vlada, saj po odločitvi ustavnega sodišča funkcijo vlade opravlja Demokratska stranka.

 

 

DOPOLNILO: Predsednik Demokratske stranke Moldavije Vladimir Chebotar je na novinarski konferenci oznanil, da se je stranka odločila, da bo dosedanja vlada, ki jo vodi Demokratska stranka, danes odstopila. 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness