9. 4. 2013 – 15.00

Pretirana nevarnost Severne Koreje

Audio file

Glede na zaskrbljujoča poročila v medijih o situaciji v Severni Koreji lahko občasnemu opazovalcu opravičimo, če je zaradi dogajanja pristno zaskrbljen, četudi ta čustva niso upravičena. Severna Koreja namreč ne poseduje vojaških kapacitet, ki bi lahko na kakršenkoli način ogrozile Združene države Amerike. Ocenjuje se, da ima Severna Koreja okrog 10 jedrskih konic manjše moči, obenem je doseg njenih raket omejen na 4000 kilometrov, kar v najboljšem primeru pomeni ogroženost regije - Japonske in Južne Koreje - ter ameriške vojaške baze na otoku Guam in pacifiške oaze Havajev.

Nasproti tako imenovani veliki grožnji severnega režima čaka na drugi strani arzenal 7700 ameriških jedrskih konic različnih jakosti ter mnoštva načinov dostave - od interkontinentalnih raket do nevidnih bombnikov, ladij in podmornic. Prav tako se ne sme pozabiti, da je tehnologija raketne obrambe naredila ogromne skoke naprej od časa hladne vojne. Govorimo lahko o večplastnih sistemih, ki so prikrojeni za obrambo posameznih delov zračnega prostora. Prvi tak sistem - angleško THAAD - so Američani dostavili na Guam, namenjen pa je obrambi pred raketami srednjega dosega, torej točno pred kvazi grozečimi kapacitetami severnjakov. Podobni sistemi so že dalj časa nastanjeni v Južni Koreji in Japonski. V azijskih vodah Pacifika je tudi več ladij AEGIS, namenjenih stratosferski obrambi pred raketami. Eni izmed njih je leta 2008 uspelo z raketo prestreči padajoči satelit na višini 247 kilometrov, ki se je premikal s hitrostjo 24.000 kilometrov na uro.

Zadane pa se lahko le stvari, ki se jih vidi. Združene države Amerike nameravajo ravno s tem namenom do leta 2020 razviti globalen vohunsko-nadzorni sistem v vseh plasteh zračnega prostora. Slednji namreč ni reguliran oziroma ni določena meja, do katere višine se raztaza suveren zračni prostor države - realpolitično se razteza do točke, do katere lahko država uveljavlja svoje pravice. Z ameriške strani so najbližje tlem obstoječa brezpilotna letala, ki jih poznamo iz napadov v Afganistanu. Naslednja stopnička je zračni prostor do 20 kilometrov višine. Se spomnite Nasinega Pathfinderja - letala, ki leti na sončne celice? Dotično tehnologijo ameriška vojska militarizira, končni produkt pa naj bi bil sposoben brez prekinitve leteti 5 let na višini 20 kilometrov. Militarizira se tudi vrhnjo stratosfero z vozilom Falcon Hypersonic Cruise - brezpilotnim letalom, ki bo letelo na višini 24 kilometrov in bi bilo sposobno dostaviti 6-tonski tovor 16.000 km daleč v dveh urah. Zadnja meja pa je prototip X37B, ki leti na višini 300 kilometrov, torej v vesolju. Prejšnje leto je bil uspešno opravljen 15-mesečni test letenja.

Morebitni spopad med Severno Korejo in Ameriko je torej popolnoma asimetričen, nesmiselen in neverjeten. Zaostrovanje in vadbeni leti ameriških nevidnih jedrskih bombnikov nad Južno Korejo, opravljeni pred nekaj tedni niso namenjeni le severnjakom, temveč so obenem sporočilo Kitajski, podobno kot so bile jedrske bombe nad Japonsko v drugi svetovni vojni svarilno sporočilo Rusom. Prav tako je neverjetno, da bi ob dejanskem napadu Severne Koreje Kitajska šla z roko v žerjavico za svojega zaveznika. Obenem si politično vodstvo Kitajske ne more želeti vroče proxy vojne in ameriških škornjev na njeni meji. Ne pozabimo, da bi ob smrti ameriških civilistov, podobno kot po Pearl Harborju in zbliževanju newjorških dvojčkov z zemljo, Amerika dobila mednarodni mandat in moralno pravico do povračila.

Na koncu se lahko specifično Severnokorejsko in ameriško tematiko interpretira tudi drugače. Severnjaki rožljajo z orožjem, ker ponovno potrebujejo humanitarno pomoč za svoje prebivalstvo in ohranitev režima. Ameriški administraciji pa koristi zunanji sovražnik, saj opravičuje visoke obrambne izdatke, prav tako pa omogoča zakopavanje novic - če slednje povzamemo z besedami Blairovega PR-ovca Jo Moora na dan, ko so padli dvojčki: “It's now a very good day to get out anything we want to bury.” Slednji razlagi sicer omogočata lepšo sliko prihodnosti, vendar ne smemo pozabiti, da so Združene države Amerike zaradi vere v svojo vojaško večvrednost začele spopade s katastrofalnimi posledicami.

Dodaj komentar

Komentiraj