Beni OFF Beni

Aktualno-politična novica
10. 4. 2019 - 15.00
 / OFF

ali zgolj želja po predčasnih volitvah?
 / 14. 11. 2018
Zmagovalec parlamentarnih volitev v Izraelu je, kot kaže, konzervativna koalicija, ki jo vodi stranka Likud aktualnega premierja Benjamina Netanjahuja. Projekcije sicer Likudu napovedujejo enako število sedežev kot glavni opozicijski stranki modro-belega zavezništva nekdanjega generala Benjamina Ganca, a ima Netanjahu več koalicijskih partnerjev in bo zato najverjetneje oblikoval novo vlado. Izid je sicer zelo tesen, zato sta oba kandidata v ponedeljek razglasila zmago, dokončne sestave novega Kneseta, izraelskega parlamenta, pa ne bomo izvedeli do petka. Volitve so potekale v okolju zaostrovanja izraelske politike do Palestine in korupcijskih škandalov vladajoče stranke. Likudu je volilce očitno uspelo prepričati, da je nadaljevanje v tej smeri prava rešitev za Izrael.

V Kijevu so se na zborovanju pred volilnim štabom favorita v drugem krogu predsedniških volitev Volodomirja Zelenskega, ki bodo potekale 21. aprila, spopadli podporniki obeh kandidatov. Zelenski je v prvem krogu dobil 30 odstotkov glasov, drugouvrščeni Petro Porošenko pa 16 odstotkov. Spopad, ki je izbruhnil zaradi volilnih plakatov, napoveduje vroče razmere na televizijskem soočenju, ki bo konec tedna potekalo na olimpijskem stadionu, velikem za 70 tisoč ljudi. Zelenski, sicer televizijski komik, se predstavlja kot nov veter v ukrajinski politiki in napoveduje boj proti ustaljenim političnim elitam predsednika Porošenka.

Kaj za vraga so ti "vražji stvori", imenovani teroristi?
 / 14. 10. 2018
Nemška policija je v mestu Potsdam izvedla obsežno protiteroristično akcijo proti radikalni desničarski mreži. Podali so približno petdeset kazenskih ovadb zaradi hujskanja k nasilju, posedovanja neregistriranega orožja in huliganstva. Po navedbah Franka Nürnbergerja, vodje lokalne obveščevalne službe, naj bi tamkajšnje omrežje vključevalo do štiristo članov, ki so infiltrirali lokalne oblasti in policijo. V duhu uravnotežene obravnave je istočasno potekala tudi obsežna akcija proti mreži, ki naj bi delovala predvsem s ciljem financiranja palestinskega Hamasa in novačenja novih članov za gibanje, ki je v večini evropskih držav označena kot teroristična.

V New Yorku so razglasili izredne razmere zaradi izbruha ošpic. Epidemija, ki je posebno hudo prizadela okrožje Brooklyn, je po besedah župana Billa de Blasia ena izmed najhujših zdravstvenih kriz v mestu v zadnjem desetletju. Oblasti so zato odredile izredno obvezno cepljenje prebivalcev in dodatne ukrepe za omejitev bolezni. Cepljenje otrok je v zvezni državi New York sicer obvezno, a so izjeme zaradi verskih in osebnih razlogov dovoljene in precej razširjene. V Brooklynu živi večja ortodoksna judovska skupnost, ki otrok zaradi verskih prepričanj ne cepi, ta je po navedbah mestnih oblasti najbolj prizadeti del populacije.

Igor Mekina o več stoletnih težavah Evropskega združevanja in priložnosti za njihovo reševanje
 / 14. 7. 2016
Iz Bruslja, ki ga te dni prevzemata predvolilna mrzlica in kaos brexita, se sodelavka Radia Študent javlja Ajda Sokler:

Izjava

Tožilstvo v Murski Soboti je umaknilo obtožnico proti Borisu Švecu in Cvetu Žaliku, nekdanjima direktorjema Nafte Petrochem, in direktorici Eco Nafte Snežani Bokan Kuprivec. Obtožnica je bila prvotno vložena zaradi domnevnega oškodovanja podjetja pri dobavi lepila za lesno proizvodnjo. Žalik in Švec naj bi podjetje z negospodarno prodajo oškodovala za 223 tisoč evrov. Podrobnejša preiskava pa je pokazala, da je podjetje Lesna Tip, ki mu je bilo lepilo prodano, izgubo nadomestilo v povrnjeni surovini. Obtoženi so tako krivi pomanjkljivega knjiženja poslovanja, a po ugotovitvah tožilstva niso naklepno povzročili škode podjetju, zato so obtožnico umaknili.

Društvo za preučevanje rib Slovenije je doseglo zaustavitev gradnje poslednje hidroelektrarne na rečnem toku spodnje Save. Okoljevarstveno soglasje se vrača v ponovni postopek in dodelavo. Več v OFFsajdu ob 17-ih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.