Demokratični generali in pravoverne frizure

Aktualno-politična novica
27. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Egipčanski general Abdel el Sisi, ki je lanskega julija z vojaškim udarom odstavil Mohameda Morsija, se pred izvršitvijo smrtne obsodbe 529 protestnikov iz vrst muslimanske bratovščine uči demokratičnega ravnanja. V govoru, ki ga je prenašala egipčanska nacionalna televizija, je oznanil kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah in napovedal, da pričakuje lahko zmago.

Filipinska vlada Benigna Aquina je napovedala podpis sporazuma z največjo skupino islamističnih upornikov v državi. Sporazum, ki naj bi bil podpisan prihodnji teden v Manili, obljublja prekinitev 17-letnega oboroženega konflikta med filipinsko vlado in Islamsko osvobodilno fronto, ki je povzročil smrt vsaj 120.000 ljudi in milijon razseljenih. Dogovor je bil dosežen zahvaljujoč malezijskemu posredovanju in predvideva vzpostavitev avtonomne vlade v pokrajini Bangsamoru, ki leži na južnem filipinskem otoku Mindanao, z lastno vlado, proračunom in varnostnimi silami. V zameno so se uporniki zavezali, da bodo opustili oboroženi boj za neodvisnost.

Poročilo Organizacije za prepoved kemičnega orožja, naslovljeno na Združene narode, trdi, da so sirske vladne sile predale ali uničile 53,6 odstotkov svojih zalog kemičnega orožja. Na podlagi sporazuma med Rusijo in Združenimi državami, ki je preprečil ameriško intervencijo v Siriji lanskega avgusta, se je sirski režim zavezal k uničenju vseh svojih zalog kemičnega orožja, ki naj bi ga bilo kar 1.300 ton. Sirija se je zavezala, da bo izpraznila skladišča pod svojim nadzorom do 13. aprila, medtem ko naj bi bilo orožje, ki se nahaja na težko dostopnih območjih odstranjeno do 27. aprila.

V Turčiji bodo v nedeljo potekale lokalne volitve. O razgretem predvolilnem ozračju poroča sodelavec aktualnopolitične redakcije Radia študent, Marko Kraševec.

Predsednik Združenih držav Barack Obama se udeležuje prvega vrha z Evropsko unijo v zadnjih dveh letih, kjer je v senci ukrajinskega dogajanja izkoristil priložnost, da bi izrazil svojo globoko skrb glede trenda nižanja obrambnih proračunov v evropskih članicah Nato pakta. Vrhovni vodja največje svetovne orožarne je poudaril, da svoboda ni zastonj in da Nato mora ostati verodostojen mednarodno politični akter, zato pa je potreben angažma vseh članic, ne le Združenih držav in lojalne zaveznice Velike Britanije.

Nadaljeval je z obsodbo ruske aneksije Krima in jo označil kot nezakonito ter izpostavil ameriško pripravljenost, da z evropskimi zaveznicami zaostrijo sankcije proti Ruski federaciji. Kakršnekoli insinuacije o ameriški hipokriziji pa je zatrl v kali, tako da je pojasnil, da vprašanje Krima nima nikakršnih podobnosti s Kosovom ali iraško intervencijo, saj Združene države niso nikoli anektirale Iraka in so se umaknile iz države ter iraškemu ljudstvu prepustile, naj svobodno razpolaga z izropano državo, medtem ko je Kosovo razglasilo neodvisnost na osnovi pravičnega, demokratičnega in svobodnega referenduma. Kaj je pravično, demokratično in svobodno, pa odloča Obama.

Študenti v Severni Koreji morajo po novem nositi enako pričesko kot veliki vodja, Kim Jong-un. Državna sankcija, ki je bila sprejeta pred dvema tednoma, se zdaj izvršuje širom države. Severnokorejci pa nad frizuro niso preveč navdušeni, saj naj bi spominjala na frizure kitajskih tihotapcev.

Nadaljujemo z uniformnimi strukturami. Vatikan je odstavil razvpitega nemškega škofa Franz-Petra Tebartz van Elsta, ki je bil obtožen prisvojitve 43 milijonov evrov cerkvenih sredstev za gradnjo svoje luksuzne rezidence, navkljub papeževim pozivom k skromnosti. Sicer nemški škof že od lanskega oktobra ne skrbi več za dušni blagor vernikov limburške škofije, saj se je bil prisiljen umakniti na podlagi vatikanskega ukaza, medtem ko je nemška škofovska konferenca vodila preiskavo o financiranju njegovih ekstravagantnih gradbenih projektov. Tebartz van Elst, ki sicer obžaluje morebitno neprevidnost ali napačno presojo s svoje strani, zanika kakršekoli nepravilnosti navzlic temu, da ne zna prepričljivo pojasniti izvor sredstev, ki jih je potreboval za realizacijo svojih arhitektonskih načrtov.

Novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, Boris Štefanec, ni samo lovec, ampak tudi vizionar. Svojo vizijo KPK-ja je črno na belem razložil v štirih točkah na A4-listu papirja, ugotavlja časnik Delo. Poleg tega, da mora KPK delovati v skladu z Ustavo in se truditi preprečevati korupcijo, mora tudi ugotoviti stanje stvari na območju svoje pristojnosti. Istočasno je gospod predsednik ob kandidaturi pozabil predložiti dokazila o strokovni usposobljenosti.

Morda je skadil kak špinel in se spozabil. No, konoplja ni le rastlina namenjena zvijanju, ampak se vse pogosteje omenja in uveljavlja na medicinskem področju, sicer večtisočletni tradiciji, ki se je prekinila z mednarodnimi konvencijami o prepovedi drog. Društvo ONEJ - Društvo prekmurske pobude v soboto, 29. 3. 2014, organizira seminar Konoplja v medicini v Grand hotelu Union, kjer bodo skušali demistificirati rabo konoplje. Na seminarju bodo prisotni ključni raziskovalci zdravilnih učinkovin konoplje v svetovnem merilu, a postojmo pri pobudi Prekmurja. Zakaj ravno iz te pokrajine prihaja pobuda po demistifikaciji konoplje? Odgovarja Božidar Radišič:

Današnjo oddajo Off sta pripravila praktikant Jaša in vajenec Janković.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.