OFF hoje po Dunajski

Aktualno-politična novica
23. 5. 2023 - 15.00
 / OFF

erdogan
Erdoğan in Kılıçdaroğlu v drugi krog turških volitev
 / 15. 5. 2023

Tretjeuvrščeni v prvem krogu turških predsedniških volitev Sinan Oğan je najavil podporo predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu. Predsedniku je za zmago v prvem krogu zmanjkalo okrog pol odstotka glasov. V drugem krogu, ki bo to nedeljo, se bo Erdoğan pomeril z drugouvrščenim Kemalom Kılıçdaroğlujem iz republikanske stranke. Oğan, ki je v prvem krogu prejel pet odstotkov glasov, je vodja Stranke nacionalistične akcije. Stranka je bila za parlamentarne volitve del predvolilne koalicije z Erdoğanovo Stranko za pravičnost in razvoj.

V ruski Belgorodski oblasti ob ukrajinski meji potekajo boji med neznano oboroženo skupino in rusko vojsko. Skupina je napadla mesto Grajvoron in okoliške vasi. Ruske oblasti trdijo, da gre za diverzijsko-izvidniško skupino ukrajinske vojske, medtem ko v Ukrajini zanikajo, da so napad izvedli oni, in napad pripisujejo ruskima skupinama Ruski prostovoljni korpus in Legija svoboda Rusiji. Druga je po Twitterju razglasila, da je »osvobodila« rusko obmejno vas Kozinka v grajvoronskem okrožju. Po navedbah ruskih oblasti smrtnih žrtev med civilisti ni, dva sta ranjena, poškodovanih pa je nekaj stavb. 

Nekdanja evropska komisarka za inovacije, raziskave in kulturo Marija Gabriel  iz bolgarske stranke Državljani za evropski razvoj Bolgarije oziroma GERB je sklenila koalicijski sporazum s stranko Nadaljujemo spremembe. Sporazum določa, da se bodo predstavniki obeh strank na devet mesecev menjavali na položaju predsednika vlade, prvih devet mesecev bo premier Nikolaj Denkov iz stranke Nadaljujemo spremembe. GERB in Nadaljujemo spremembe imata v 300-članskem parlamentu skupaj 133 glasov, v koaliciji pa si želijo še stranke turške manjšine, ki ima 36 poslancev. S tem bi se Bolgarija izognila šestim volitvam v dveh letih. Mariji Gabriel je mandat za sestavo vlade podelil predsednik Rumen Radev na pobudo stranke GERB, saj po aprilskih volitvah nobena stranka ni mogla sestaviti vlade. 

Srbski kmetje so podpisali sporazum z ministrstvom za kmetijstvo, s čimer so formalizirali sobotni ustni dogovor z ministrico Jeleno Tanasković. Do dogovora je prišlo po petih dneh kmečkih protestov, na katerih so kmetje blokirali ceste s traktorji in razlivali mleko. Ministrstvo se je med drugim obvezalo povečati subvencije za poljedelsko proizvodnjo na nekaj več kot 150 evrov na hektar, kar je dvakrat več od veljavnih subvencij, a polovico manj od prvotne zahteve kmetov. Maksimalno površino kmetijskega zemljišča, za katerega bi bili kmetje upravičeni do subvencij, naj bi ministrstvo povečalo z dvajset na 100 hektarjev. Premija za mleko se je povečala za skoraj četrtino, ministrstvo pa je obljubilo regulacijo uvoza mleka. Kmetje bodo tudi oproščeni trošarine za dizelsko gorivo, in sicer za do 100 litrov goriva na hektar obdelovane zemlje.

Etiopija na robu državljanske vojne oziroma v njej
 / 21. 11. 2020

Več tisoč protestnikov v treh tigrajskih mestih na severu Etiopije je zahtevalo, da tuje sile zapustijo Tigraj. Zahtevali so tudi vrnitev prebivalcev, ki so zaradi državljanske vojne morali zapustiti domove. Dvoletna vojna med Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto in etiopsko vojsko, ki so ji asistirale sile sosednje Eritreje in regije Amhara, se je končala s premirjem novembra lani. Kakor trdijo protestniki, so v Tigraju še vedno prisotne eritrejske sile. V konfliktu je umrlo več deset tisoč ljudi, več milijonov prebivalcev regije Tigraj pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Tigrajske uporniške sile so se v skladu z mirovnim sporazumom začele razoroževati, ustanovljena pa je bila tudi začasna vlada Tigraja. 

Iran in Indonezija sta podpisala preferenčni trgovinski sporazum. Po sporazumu bo Iran bolj odprl svoj trg za uvoz indonezijske hrane, farmacevtskih proizvodov, tekstila, palmovega olja, kave in čaja. Indonezija pa bo znižala carine za iransko nafto, kemijske proizvode, kovine in mlečne izdelke. Iran je še vedno pod sankcijami Združenih držav Amerike zaradi očitkov o oborožitvenem jedrskem programu. Donald Trump je od iranskega jedrskega sporazuma, ki je mednarodni agenciji za jedrsko energijo omogočal strog nadzor nad miroljubnim jedrskim programom Irana, enostransko odstopil leta 2018. S sankcijami so ZDA zagrozile vsem državam in podjetjem, ki bi z Iranom trgovali. Po letu 2019 se je vrednost trgovinske izmenjave med Iranom in Indonezijo zmanjšala z več kot 650 milijonov evrov na približno 130 milijonov.

Na parlamentarnih volitvah v Vzhodnem Timorju je po koncu štetja glasov z več kot 40-odstotno podporo slavil opozicijski Nacionalni kongres za timorsko prenovo. Na drugem mestu je Revolucionarna fronta za neodvisni Vzhodni Timor s 26 odstotki glasov. Obe stranki vodita nekdanja voditelja odpora proti indonezijski okupaciji. Vodja nacionalnega kongresa Xanana Gusmão je leta 2002 postal prvi predsednik Vzhodnega Timorja po koncu okupacije, na položaju predsednika vlade pa je bil že med letoma 2007 in 2015. Vlado je prej vodil Taur Matan Ruak iz Ljudske osvobodilne stranke, ki ni ponovno kandidiral.

Mladi zdravniki v Veliki Britaniji so po neuspešnih pogajanjih z ministrstvom za zdravje za naslednji mesec napovedali ponovno tridnevno stavko. Britansko zdravniško združenje je sporočilo, da bo 72-urna stavka trajala od 7. ure zjutraj 14. junija do 7. ure zjutraj 17. junija. Gre za tretjo stavko mladih zdravnikov letos, prvi dve sta bili marca in aprila. Mladi zdravniki želijo zvišanje plače za 35 odstotkov, da bi nadomestili 26-odstotno znižanje vrednosti plač od leta 2008, britansko ministrstvo za zdravje pa jim je plače pripravljeno zvišati za pet odstotkov. Sindikat mladih zdravnikov je tako napovedal tudi, da bodo med poletjem stavkali do tri dni na mesec, če njihove stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene.

Se globalno podnebno gibanje radikalizira?
 / 14. 3. 2023

Mladi za podnebno pravičnost so sporočili, da so udeleženci letošnjega podnebnega štrajka začeli prejemati kazni. Protestniki so prejeli globe v višini 40 evrov zaradi kršenja Zakona o pravilih cestnega prometa. Tretjega marca je policija popisala del protestnikov na bežigrajskem stadionu, Joc Pečečnik pa jim je grozil s tožbo. Takrat so tudi s policije sporočili, da preučujejo morebitne kršitve cestnoprometnih predpisov. Sodeč po fotografiji odločbe, objavljeni na družbenem omrežju organizatorjev protesta, policija ljudi zdaj globi zaradi hoje po cestišču Dunajske ceste med protestom. Svetosti Pečečnikove posesti policija še ni stopila v bran. Mladi za podnebno pravičnost pozivajo, naj se prejemniki glob združijo. Kolikor je zaenkrat znano članom gibanja, so globe sicer dobili le tisti, ki jih je policija popisala na stadionu, in ne na cesti. Maša Cvetežar iz Mladih za podnebno pravičnost komentira dejanje policije.

Izjava

Aktivistka pojasni še, kako bodo postopali v zvezi z globami.

Izjava

OFF je pripravil vajenec Matej, mentorirala je Neva. 

Foto: Mladi za podnebno pravičnost, facebook

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness