26. 11. 2015 – 15.00

OFF končanih političnih karier

Audio file

Izrael je v nedeljo potrdil načrte za gradnjo petih novih judovskih skupnosti v območju Negev na jugu države, dve pa sta načrtovani na ozemlju beduinskih vasi. Situacijo nadalje opiše Sana Ibr Bari iz Združenja za zaščito državljanskih pravic v Izraelu.

Izjava

Več o statusu beduinov, priznanih in nepriznanih vaseh in milo rečeno invazijskih posegih Izraela pa v OFFsajdu ob 17h.

 

Venezuelski vodja opozicijske Stranke demokratske akcije Luiz Dias je bil včeraj ustreljen med srečanjem z lokalnimi prebivalci v mestu Altagracia de Orituco. Ustreljen je bil iz vozila, ki je peljalo mimo, medtem ko si je oder delil z ženo najbolj znanega zapornika, vodje opozicije Leopolda Lopeza, ki je bil septembra obsojen na 13 let in 9 mesecev zaporne kazni, po tem ko je bil spoznan za krivega napeljevanja k nasilju med protesti leta 2014. Slednji so pripeljali do smrti 43 ljudi.  Stranka demokratske akcije je del koalicije, imenovane Demokratična enotnost, ki se poteguje za zmago na  parlamentarnih volitvah, ki bodo 6. Decembra letos. Javnomnenjske ankete kažejo, da ima prvič po 16 letih vladavine Združene socialistične stranke Venezuele opozicijska navezava dobre možnosti za zmago.

 

Ostajamo v Južni Ameriki. Brazilijo še vedno pretresa škandal Petrobras. Gre za korupcijo in pranje denarja v državni energetski družbi. Škandal je v kombinaciji z neodločeno ekonomsko politiko oslabil vladavino predsednice Dilme Rouseff, ki je svoje čase delovala v upravnem odboru družbe. Nedavni razvoj preiskave tega škandala je pripeljal do aretacije vodje senatorskega kluba vladajoče stranke Delcida do Amarala in investicijskega bančnika Andreja Estevesa. Na aretacije so se poleg ogorčenih državljanov odzvali tudi “vedno moralni trgi”, posledično je zato brazilska valuta padla za dva odstotka.

 

Po tem ko so se v Grčiji komaj polegli hlapi solzivca kot odgovora kvazilevičarske Sirize na splošno stavko 12. novembra, že je največji sindikat zasebnega sektorja GSEE za 3. december napovedal nov obči štrajk. Pozivu se je pridružil tudi sindikat PAME, sicer del komunistične stranke KKE. Skupno število članov obeh sindikatov presega pol milijona delavcev.

 

Sodišče Evropske unije je postavilo precedens, ki na usta telekomunikacijskih ponudnikov riše nasmeške. Odločilo je, da zvišanje telekomunikacijskih storitev glede na inflacijo ne more biti razlog za odstop od pogodbe. Primer je na Sodišče Evropske unije romal iz Avstrije, kjer sta se pravdala avstrijsko združenje za informiranje potrošnikov in družba A1 Telekom Austria. Kot so sporočili s Sodišča EU, v omenjenem primeru ne gre za spremembo pogodbenih pogojev, če splošni pogoji določajo možnost povišanja tarif glede na objektivni indeks cen življenjskih potrebščin, ki ga določi javni organ. Naročniki elektronskih komunikacijskih storitev imajo sicer v skladu z direktivo o univerzalnih storitvah ob objavi sprememb pogodbenih pogojev pravico do odstopa od njihovih pogodb brez pogodbene kazni.

 

Črnogorski parlament razpravlja o zakonih, ki bi podelili večjo avtonomijo mestoma Tuzi in Golubovci. Mesti sta del občine Podgorica. V Tuzi živi pretežno albanska skupnost, zato so se v preteklosti že pojavile zahteve po samostojni občini. Nov set zakonov, ki ga predlaga vladajoča Demokratska stranka socialistov, ki je v Tuzi v koaliciji z Demokratsko unijo Albancev, predvideva predvsem večjo finančno avtonomijo prej omenjenih mest.

 

Ministrstvo za obrambo se aktivno pripravlja na podelitev pooblastil, določenih v spornem, a še ne veljavnem 37a. členu Zakona o obrambi. Spomnimo, vlada je želela z Zakonom o dopolnitvah Zakona o obrambi vojski podeliti nekatera policijska civilnorepresivna pooblastila, na kar se je z zbiranjem podpisov za razpis referenduma odzvala pričujoča radijska postaja. Sklep Državnega zbora, ki prepoveduje zbiranje podpisov je zdaj pod prsti ustavnih sodnikov, kar odlaga izvrševanje zakona. Vseeno pa se je obrambno ministrstvo podalo v nakup zaščitnih oblek, ščitov, čelad, gumijevk in plinskih razpršilcev. Konkretno je Mors trem podjetjem naročil po 200 kompletov zaščitne obleke in ščitov za vzdrževanje javnega reda in miru, čelad z vizirjem, rokavic, gumijevk, plinskih razpršilcev, gasilnih aparatov in negorljivih kap.



Off so pripravili Zupan ter vajenca Anamarija in Vid.

Dodaj komentar

Komentiraj