OFF kosovskih rudarjev

Aktualno-politična novica
brigada
1. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

palestina
Od situacije v Gazi prek protesta v prestolnici do logike policizacije evropskih držav
 / 20. 10. 2023

Izraelska okupatorska vojska je bombardirala begunsko taborišče Džabalija, eno najgosteje naseljenih območij Gaze, in pri tem ubila vsaj 50 civilistov, povečini potomcev beguncev iz prve Nakbe leta 1948. Okupatorji poskušajo množičen umor civilistov na severu območja Gaze upravičiti s tem, da so poleg petdesetih nedolžnih v bombardiranju ubili Ibrahima Biarija, poveljnika Hamasovega centralnega džabalijskega bataljona. V palestinskem Hamasu zanikajo prisotnost njihovih članov v begunskem taborišču in opozarjajo, da so Izraelci v bombnem napadu ubili sedem talcev, ki naj bi jih poskušali osvoboditi. 

Egipt je medtem odprl mejni prehod Rafa, vendar palestinskim civilistom ne bo omogočil varnega pobega pred zionističnim genocidnim strojem. Skozi prehod bodo iz okupirane Gaze izpustili le okrog 500 tujcev in Palestincev z dvojnim državljanstvom, ob njih pa še približno 90 ranjenih in bolnih Palestincev. 

Morales
Volitve v Boliviji, na katerih je zmagal MAS
 / 23. 10. 2020

Bolivija je zaradi vojnih zločinov prekinila diplomatske odnose z Izraelom. Ministrica za predsedstvo María Nela Prada je obljubila, da bo Bolivija v Gazo poslala tudi humanitarno pomoč. Bolivija je z Izraelom vzpostavila diplomatske odnose leta 2020 v času začasne vlade samonastavljene desničarske predsednice Jeanine Áñez. Leta 2009 je Bolivija odnose z Izraelom že prekinila zaradi izraelskega nespoštovanja mednarodnega prava in nasilja nad Palestinci. Svoja veleposlanika v Izraelu sta na posvet poklicala tudi predsednik Čila Gabriel Borić in predsednik Kolumbije Gustavo Petro. 

gaza
Zakaj levičarji obsojajo Hamasovo nasilje
 / 17. 10. 2023

Splošni krščanski sindikat, sindikat pomorskih, pristaniških, letalskih in ostalih transportnih delavcev, združenje zaposlenih, tehnikov in menedžerjev ter sindikat delavcev v prometu in komunikaciji v Belgiji pozivajo svoje člane, naj zavrnejo delo pri transportu orožja v Izrael. Člani sindikatov namreč opozarjajo, da so bili na belgijskih letališčih priča pretovarjanju orožja, namenjenega izraelskim okupatorjem, belgijska vlada pa se je ob teh obtožbah zavila v molk. Kdor molči, desetim odgovori. 

Ob neusmiljenem morjenju Palestincev se stopnjuje tudi gonja proti izražanju nasprotovanja genocidu. Glasgowski nogometni klub Celtic je preklical vse letne vstopnice navijačev, združenih v Zeleno brigado, in jim prepovedal obisk vseh tekem, ker so s palestinskimi zastavami in protivojnimi transparenti na tekmi Lige prvakov proti Atleticu iz Madrida izrazili solidarnost s Palestinci. Uprava kluba will walk alone, saj se boji podobnih sankcij, kot jih je Celtic od evropske nogometne zveze prejel leta 2016, ko so navijači solidarnost s Palestino izrazili na tekmi proti izraelskemu klubu Hapoel Be'er Sheva.

Ostajamo pri nogometu. Izrael kljub kršenju mednarodnega in vojnega prava še vedno nastopa na vseh športnih tekmovanjih. Izraelska nogometna reprezentanca, ki se bori za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu, bo svoji preostali dve domači tekmi v kvalifikacijah igrala na Madžarskem v mestu Felcsút. 

Odločitev Pakistana o deportaciji afganistanskih beguncev
 / 1. 11. 2023

Iztekel se je rok za mirno izselitev afganistanskih migrantov, ki ga je pakistanska začasna vlada razpisala pred enim mesecem. Pakistanska policija je nemudoma začela zapirati Afganistance v novovzpostavljene centre za pridržanje, od koder jih bo deportirala v Afganistan. Prisilno izseljevanje notranji minister pakistanske začasne vlade Sarfraz Bugti upravičuje s povečanim številom kriminalnih dejanj, ki jih kolektivno pripisuje afganistanskim migrantom, kar talibanska vlada v Afganistanu seveda zavrača. V Pakistanu živi več kot štiri milijone migrantov in beguncev iz Afganistana, med katerimi jih po podatkih ministrstva za notranje zadeve vsaj milijon in pol nima urejenega državljanstva. Več o pakistanskem branjenju evropskih in svetovnih protimigrantskih vrednot v današnjem OFFsajdu ob petih. 

hiphiphip
Svež veter v interpretaciji protimonopolne zakonodaje v ZDA
 / 4. 10. 2023

Evropski odbor za varstvo podatkov je irski komisiji za varstvo podatkov naročil, naj v dveh tednih prepove uporabo osebnih vedenjskih podatkov za namene ciljnega oglaševanja. Na Irskem ima namreč sedež Zuckerbergova korporacija Meta, najbolj znana po družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Navodilo evropskega regulatorja se zgleduje po norveški zakonodaji, ki korporaciji Meta od sedmega avgusta zaračunava kazni za zlorabo osebnih podatkov v višini 85 tisoč evrov na dan. Če bo Meta z zlorabo podatkov v Evropski uniji nadaljevala, ji grozi kazen v višini največ štirih odstotkov globalnih prihodkov, torej okrog pet milijard evrov.

Veseli se srpski rode, srpski rode zbog izbora! Srbski car, torej predsednik Aleksandar Vučić, je razpustil parlament in za 17. december razpisal predčasne parlamentarne volitve. 

Vučić 1

Razkritje 14.000 lažnih hagiografov Aleksandra Vučića in SNS na družabnih omrežjih
 / 12. 7. 2023

Poleg tega je predsednik zdaj že razpuščenega parlamenta Vladimir Orlić lokalne volitve razpisal na isti dan, kot bodo potekale državnozborske. Lokalno bodo prebivalci Srbije svoje zastopnike volili v Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novem Pazarju, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu in Šabcu ter v 51 manjših občinah. Vožd Vučić je ob začetku srbskega tradicionalnega predvolilnega obdobja, s katerim želi Vučićeva oblast vsakih 30 mesecev preusmeriti pozornost od svojih škodljivih politik in fiaska njegovih privržencev na severu Kosova, volivcem namenil tudi voščilo.

Vučić 2

Železarno se brani, dokler je vroče
 / 5. 9. 2022

Medtem ko srbsko politično vodstvo ponovno zlorablja konflikt na Kosovu za notranjepolitične točke, v kosovskem Starem trgu, prav tam, kjer se je novodobni spor med Albanci in Srbi začel, ponovno gladovno stavkajo rudarji. Približno dvesto rudarjev že osem dni ne zapušča rudnika, saj zahtevajo dosledno izplačevanje plač in odstop direktorja Behxheta Vinarcija. Uprava podjetja je namesto tega suspendirala pet sindikalistov in hkrati napovedala, da za stavkovne dni ne bo izplačevala dnevnic, saj naj rudarji ne bi pravočasno napovedali stavke. Rudarji zadnjih nekaj mesecev plačo prejemajo z večdnevno zamudo. Plačo za september so prejeli šele, ko je država dokapitalizirala podjetje. Podjetje in vlada zdaj družno jokata o več 10 tisoč evrski izgubi na vsak dan stavke, medtem ko je več kot dvajset rudarjev že potrebovalo zdravniško pomoč.

 

Vir fotografije: thecelticwiki, družbena omrežja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness