Off senegalskega Sonke

Aktualno-politična novica
15. 3. 2023 - 15.00
 / OFF

Milanski župan Giuseppe Sala je od italijanskega notranjega ministra Mattea Piantedosija prejel zahtevo, da milanski mestni svet preneha z registracijo obeh staršev v istospolnih zvezah. Zapis obeh staršev v mestnem registru je ključnega pomena za priznavanje starševskih pravic. Brez dovoljene registracije bo moral en od staršev za pridobitev starševskih pravic zdaj iti skozi proces posvojitve otroka, kar pa lahko traja več let. Milano je bilo zadnje večje italijansko mesto, ki je v registrih beležilo oba starša, saj so to prakso v Rimu, Neaplju in Torinu odpravili že prej. Sala je sporočil, da se bo še naprej trudil za sprejetje zakona za podelitev pravic istospolnim staršem, da pa ne more tvegati prevelikega konflikta z vlado in bo tako navodilo ministra upošteval. V Italiji so bile istospolne civilne zveze legalizirane leta 2016, zadnja poteza skrajno desne vlade Giorgie Meloni  pa je v skladu z njeno agendo o obrambi pred ideologijo LGBT+ lobija. 

Hrvaški premier Andrej Plenković je predstavil tretji sveženj ukrepov za blažitev rasti cen, težak 1,7 milijarde evrov. Od tega bo približno 1,1 milijarde evrov namenjene blažitvi cen energentov, 347 milijonov finančni podpori ranljivim skupinam, blažitvi inflacijskih pritiskov pa 196 milijonov evrov. Paket naj bi stopil v veljavo s prvim aprilom. Upokojencem s pokojninami, manjšimi od 610 evrov mesečno, bo država namenila enkratno denarno pomoč med 60 in 160 evri. Del paketa je podaljšanje omejitve cen za nekatere skupine izdelkov, med drugim sončničnega olja, mleka, sladkorja, moke in piščančjega ter mletega mesa. Cene elektrike bodo po novem za gospodinjstva za nadaljnjih šest mesecev omejene na 59 evrov na megavatno uro, medtem ko bodo v javnem sektorju morali za isto količino energije odšteti 62 evrov. 

Ameriška zvezna država Ohio je v zvezi s februarskim iztirjenjem vlaka v okolici kraja East Palestine vložila tožbo proti podjetju Norfolk Southern. To je upravljalo z iztirjenim vlakom, iz katerega se je razlilo skoraj 4 milijone litrov nevarnih snovi. Državni tožilec Ohia Dave Yost je v obrazložitvi tožbe pojasnil, da je obstajala možnost za preprečitev nesreče in da podjetje ni upoštevalo državnih regulacij transporta nevarnih snovi. Prav tako je sporočil, da se zavzemajo za plačilo kompenzacije za škodo, ki je bila povzročena okolju, gospodarstvu in prebivalcem kraja. Yost je sicer že pred vložitvijo tožbe začel pogovore s podjetjem, ki se je zavezalo k ustanovitvi treh dolgoročnih denarnih skladov za pomoč kraju. Prejšnji teden je bil pred ameriškim senatom zaslišan tudi direktor Norfolk Southerna Alan Shaw. Domačini East Palestina in lastniki lokalnih podjetij so proti železniškemu podjetju vložili več deset tožb.

04:17 TRT (01:17 UTC)
 / 7. 3. 2023

Turške oblasti so v povezavi s februarskim uničujočim potresom do sedaj aretirale preko 300 ljudi. 279 se jih sooča z obtožbami neupoštevanja gradbenih predpisov, 43 pa jih oblasti preganjajo zaradi objav na družbenih omrežjih, s katerimi naj bi širili strah in paniko. V postopkih glede zanemarjanja varnostnih protokolov pri gradnji je bilo do zdaj obravnavanih preko 1000 posameznikov. Po navedbah turške tiskovne agencije Demiroren News naj bi bilo med 279 aretiranimi glede gradenj 99 gradbenih delavcev, 149 vodij delovišč, 13 lastnikov gradbišč in 18 ljudi, ki so mimo projektov spreminjali konstrukcije zgradb. 

V senegalski prestolnici Dakar se je na shodu v podporo opozicijskemu voditelju Ousumaneju Sonku zbralo več kot deset tisoč ljudi. S tridnevnim shodom izražajo podporo Sonku, ki ga je minister za turizem tožil za obrekovanje. Sonko se sooča tudi s tožbo zaradi domnevnega posilstva in grožnje s smrtjo iz leta 2021. Demonstracije so tudi uvod v kampanjo za predsedniške volitve, ki bodo naslednje leto. Na njih naj bi se trenutni predsednik Macky Sall potegoval že za svoj tretji mandat, kar pa se opoziciji zdi neustavno. Sall, ki je bil prvič izvoljen leta 2012, sicer možnosti vložitve svoje ponovne kandidature še ni komentiral. Sonko je na volitvah leta 2019 pristal na tretjem mestu.

Ekvadorski parlament je izglasoval razveljavitev tajne označbe na dokumentih, povezanih s preiskavami obtožb o korupciji v javnih podjetjih in s kaznivimi dejanji zoper državno varnost. Razveljavitev bo zakonodajalcem omogočala neomejen dostop do dnevnikov obiskovalcev predsednika Guillerma Lassa  in informacij nadzornikov javnih podjetij. Četrtega marca so 104 od 137 poslancev na glasovanju podprli poročilo državnega tožilca, ki je priporočalo začetek postopka nezaupnice proti predsedniku. Kljub konsenzu o začetku postopka, poslanci še tehtajo, katere obtožbe bi vložili proti Lassu. Vlada torkove odločitve še ni komentirala, poročila tožilca pa so že prej opisali kot temelječa zgolj na naključjih in domnevah. Lasso zanika vse obtožbe o korupciji in pravi, da je pripravljen sodelovati v vsakršnih preiskavah svojega delovanja. Za uspeh nezaupnice bi moralo glasovati vsaj 92 poslancev, potrditi pa bi jo moralo še ustavno sodišče. Lasso v parlamentu vlada z manjšinsko vlado, največja opozicijska stranka je Državljansko revolucionarno gibanje nekdanjega predsednika Rafaela Corree.

Zakaj zgolj javno zdravstvo ni tisto dejstvo, na katerem obstane ali pade vlada Roberta Goloba?
 / 11. 1. 2023

Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju je prinesel izhodišča za davčno reformo. Po napovedih naj bi prinesla spremembe na področju dohodnine, obdavčitve premoženja in premik k obdavčitvi po ekonomski moči posameznikov. Finančni minister Klemen Boštjančič je pojasnil, da so se odločili za prehod v sistem tako imenovane neto obdavčitve dohodka, namesto zdajšnjega sistema olajšav. Glede obdavčitve nepremičnin je sporočil, da bo ta progresivno naraščala s številom in vrednostjo nepremičnin v lasti posameznika. Plan, v katerem bosta zakon o dohodnini in zakon o nepremičninah, naj bi bil sprejet še letos. Prvi bo po napovedi začel veljati na začetku leta 2024, drugi pa na začetku leta 2025. Več o davčni reformi v današnjem OFFsajdu ob petih.

V pričakovanju nove zdravstvene reforme
 / 21. 2. 2023

  
Delegati Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za novega predsednika izvolili Damjana Polha. Polh, ki dela kot anesteziolog v izolski bolnišnici, je sicer predhodno opravljal funkcijo podpredsednika Fidesa, prav tako pa je bil član Fidesove pogajalske skupine z vlado. Polh bo nasledil dosedanjega predsednika Konrada Kuštrina, ki je s sedmimi zaporednimi mandati cehovski sindikat vodil skoraj 30 let. Na letni konferenci so člani Fidesa poleg imenovanja novega predsednika sprejeli tudi tri sklepe, ki so jih posredovali ministrstvu za zdravje. V njih med drugim zahtevajo realizacijo dveh podpisanih sporazumov o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki sta bila podpisana oktobra in januarja. Gre za oblikovanje ločenega plačnega stebra v zdravstvu.

Skok iz ene ordinacije v drugo. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, krajše UKC, so izvedli revizijo poslov, ki je pokazala, da so med podjetji dobavitelji tudi taka, ki so povezana z zaposlenimi v kliničnem centru. Pregled poslov zadnjih štirih let, pri katerem so se osredotočili na postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost ter ustreznost modela plačevanja dobaviteljev, je izvedlo podjetje Ernest & Young [Ernest end jAng]. Revizorji so med drugim odkrili primere oddaje naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja, nejasne metode izračuna vrednosti poročil, primere naročil brez izdelanih končnih poročil, nedoslednosti pri objavi elektronskih kopij naročil in oddajanja naročil po objavljenem zakonskem roku. Zaznali so tudi primere, kjer so manjkale izjave o lastniških strukturah dobaviteljev. S tem povezana ugotovitev, da se je med dobaviteljskimi podjetji pojavilo tudi nekaj deset podjetij, povezanih z zaposlenimi UKC-ja, je dvignila največ prahu. Generalni direktor UKC Marko Jug je zato poročilo, ki ima status poslovne skrivnosti, že predal Komisiji za preprečevanje korupcije, je pa poudaril, da zaenkrat lahko v teh primerih govorijo zgolj o tveganju za kršitve.

 OFF je pripravil vajenec Filip, zraven je posedala Tia. 

Slika: montaža z slika1, slika 2, all creative commons
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness