29. 7. 2024 – 15.00

Pasji OFF

Audio file
Vir: Wikimedia Commons

Najprej: !Feliz cumpleaños, camarada presidente Hugo Chávez!
In nadalje: !Felicidades camarada presidente Nicolás Maduro!

Audio file
13. 6. 2022 – 17.00
O podpisu dogovora o gospodarskem sodelovanju med Iranom in Venezuelo

Venezuelska volilna komisija je kljub grenkim solzam imperialističnih medijev razglasila, da je po 80 odstotkih preštetih glasov Nicolas Maduro prejel 51 odstotkov glasov in s tem osvojil tretji mandat predsednika bolivarske republike Venezuele. Solze imperialističnih medijev so bile grenke predvsem zato, ker so močno navijali za opozicijskega kandidata Edmunda Gonzaleza Urrutio iz stranke Demokratična zveza okrogle mize. Vodja največje opozicijske stranke Maria Corina Machado, sama izločena iz predsedniške kandidature zaradi podpore ameriškim sankcijam in korupcije, je sicer nadaljevala tradicijo venezuelskih imperialističnih lutk in razglasila zmago Machada s 70 odstotki glasov ter pozvala vojsko, naj takšno voljo ljudi zaščiti. Nazadnje je v začetku leta 2019 nekaj podobnega poskušal Juan Guaidó, a ga je kolektivni imperij zahoda prenehal podpirati dve leti kasneje.  

Izraelska genocidna vojska nadaljuje z morjenjem v južnem Libanonu, kjer je z dronom ubila dva libanonska državljana. Gre za odgovor na sobotno bombardiranje sirskega mesta Majdal Shams na Golanski planoti, ki jo Izrael okupira od leta 1967. Izraelski okupator je za napad in poboj 12 otrok obtožil libanonski Hezbolah, ki je obtožbe zanikal. Sionističnim oblastem to seveda ni mar, zato je okupacijski kabinet pooblastil premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, da se prostih rok odločita o načinu in času odziva proti Hezbolahu. Poleg vojaških napadov na južni Libanon izraelski okupator za bombardiranje Golanske planote kaznuje tudi 150 palestinskih otrok iz Gaze, ki bi jih morali začeti zdraviti v Združenih arabskih emiratih, a je okupatorska oblast transport iz Gaze zamaknila za nedoločen čas.

Sionistični okupator medtem nadaljuje z genocidno vojno proti ljudem v Gazi. Spopadi med okupatorji in odporniki potekajo v mestu Rafa, kjer je izraelska vojska med drugim uničila glavni zbiralnik vode, hkrati pa okupator snuje novo ofenzivo na srednji del Gaze. Begunci, ki so se zatekli v že večkrat bombardirana kampa Nuseirat in Bureidž, so znova iz zraka prejeli letake z ukazom o evakuaciji. Po podatkih UNRWA trenutno veljajo ukazi o takojšnji izselitvi na 86 odstotkih okupirane Gaze. 

 

Audio file
2. 10. 2023 – 17.00
Armenci zapuščajo separatistično državo Arcah v Gorskem Karabahu

Medtem ko genocidni psi lajajo, grizejo in bombardirajo, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki sicer podpira genocidne politike v Armeniji in Kurdistanu, samo laja. Na zborovanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj je tako omenil možnost vojaške intervencije v Izraelu. 

V historični Jaffi, danes poimenovani Tel Aviv, je več deset tisoč protestnikov, ki so jih mobilizirali sorodniki izraelskih talcev, od izraelske vlade zahtevalo takojšnjo sklenitev premirja s Palestinci v Gazi in vrnitev talcev.

Medtem ko se vesoljna zahodnoevropska klerikalna javnost vžiga na provokacijo organizatorjev otvoritve olimpijskih iger, ti pa se zdaj izgovarjajo, da niso tako mislili in da se globoko opravičujejo vsem krščanskim snežinkam, francoske – zdaj bojda skrajno levičarske – oblasti nadaljujejo s socialnim čiščenjem mesta. Po poročanju naše olimpijske dopisnice Neve Accetto Vranac je včeraj v enem od skvotov v okraju Montreuil v vzhodnem delu Pariza policija izvedla racijo. Skvot na ulici Rue Bara, v katerem je bivalo okoli 15 oseb, je popolnoma razdrla. Več o dogajanju za vaš RŠ ekskluzivno pojasni Accetto Vranac. 
 

Izjava

Franciji ne skačejo v zelje le migranti in brezdomci, ki jih morajo ves čas umikati pred očmi javnosti, temveč tudi neznani napadalci, ki so se tokrat spravili na optična omrežja. Neznana skupina je izvedla več sabotaž na optična omrežja različnih telekomunikacijskih partnerjev. Francoskemu železniškemu podjetju SNCF je medtem uspelo sanirati proge, ki so jih napadalci s sočasnimi požigi poškodovali prejšnji konec tedna ob otvoritvi olimpijskih iger. Po informacijah francoske tiskovne agencije je francoska policija prijela levičarskega aktivista, ki je domnevno sodeloval pri požigih. Kot so navedli, je imel moški ob prijetju pri sebi ključe za dostop do tehničnih prostorov francoskih železnic SNCF, orodje, in, ne boste verjeli, literaturo, povezano z levičarskim gibanjem.

Vir: Flickr
Audio file
22. 7. 2024 – 17.00
Kaj se v luči začetka OI dogaja v Parizu?

Očitno se levičarjev bojijo tudi na Poljskem, kjer je državna radiotelevizija s seznama komentatorjev suspendirala športnega komentatorja Przemysława Babiarza, ki je med otvoritvijo olimpijskih iger ob izvedbi pesmi Johna Lennona Imagine dejal, da gre »na žalost za vizijo komunizma«

Športna televizija Eurosport je iz komentatorske ekipe olimpijskih iger izključila Boba Ballarda, potem ko je med komentiranjem ženske štafete štikrat 100 metrov v plavanju dejal: »No, ženske ravnokar zaključujejo. Veste, kakšne so ženske … visijo naokoli in se ličijo.« Nad izjavo je bila zgrožena tudi njegova komentatorska kolegica Lizzie Simmonds, Eurosport pa je kmalu po zaključku tekme sporočil, da je Ballard zaradi neprimernega komentarja odstranjen s seznama komentatorjev.

Iz dežel za sedmimi gorami in morji na domače reke.

V mestu Srb v jugovzhodni Liki se je 27. julija začel oboroženi upor proti fašizmu Neodvisne države Hrvaške … Oprostite, napačni zapiski … V mestu Srb v jugovzodni Liki je več kot sto prebivalcev Hrvaške ter Bosne in Hercegovine protestiralo proti gradnji mini hidroelektrarne na izviru reke Une. Protestniki s peticijo zahtevajo takojšnjo ustavitev del in vzpostavitev narodnega parka Una. Protest opiše Zoran Torbica iz civilne iniciative Moj Srb.

Izjava

Investitor, podjetje Pipra d. o. o. iz Splita, je preko lokalnega gradbenega izvajalca Starac d. o. o. v začetku meseca na območje zaščitenega hidrološkega spomenika Vrelo Une pripeljal bagre in začel uničevati okolje. Začetek gradnje mini hidroelektrarne je sredi vročinskega vala povzročil dvodnevni izpad vode v bližnjem naselju Donji Suvari. Torbica predstavi škodo, ki jo je povzročil začetek gradnje.

Izjava

Audio file
7. 3. 2020 – 15.00
Načrti za množično gradnjo majhnih hidroelektrarn v Albaniji

Torbica poudarja, da gradnja takšne elektrarne ni vzdržna niti z ekonomskega vidika.

Izjava

Medtem ko prebivalci pounja ne najdejo zaslombe pri hrvaški državni politiki, jih podpirajo regionalni in lokalni politiki iz sosednje Bosne in Hercegovine.

Izjava

Ostajamo na Balkanu, a se od ljudskega sodelovanja selimo k politikantskim razprtijam. Minister za notranje zadeve Bosne in Hercegovine Elmedin »Dino« Konaković je napovedal, da bo na sredinem zasedanju nacionalne vlade zahteval začasno prekinitev sodelovanja med policijo Bosne in Hercegovine ter Srbije iz leta 2011. Srbsko notranje ministrstvo je namreč konec prejšnjega tedna napovedalo, da bo nekaj svojih enot razporedilo na prostor Bosne in Hercegovine na podlagi dogovora o sodelovanju s policijo entitete Republika Srbska med turistično sezono, ki sta ga notranja ministra podpisala prejšnji mesec. Napoved je ministrstvo iz Srbije že preklicalo, Konaković pa tudi ne pričakuje, da bo njegov predlog na vladi sprejet, saj bodo proti glasovali ministri iz Republike Srbske. Političarji lajajo, karavana gre nazaj. 

 

NAMIG ZA ODMIK

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.